Ericsson ConsumerLab: Deset glavnih potrošačkih trendova 2030. – Internet osjeta

 • Potrošači koji brzo usvajaju nove tehnologije već do 2030. očekuju Internet osjeta koji omogućava novu ekonomiju usluga zasnovanu na digitalnim osjetilnim iskustvima
 • S ljudskim mozgom kao korisničkim sučeljem, potrošači očekuju da će uređaji odgovarati na misli, kreirajući tako novu paradigmu interakcije
 • Većina potrošača vjeruje da će usluge Interneta osjeta povećati ekološku održivost društva

Zagreb, 12. prosinca 2019. (ENT) – Potrošači očekuju da će cijeli niz korisnih usluga od povezane tehnologije u interakciji s našim osjetima vida, sluha, okusa, njuha i dodira biti uobičajen već do 2030. Očekivanja potrošača vezana za Internet osjeta su među izdvojenim očekivanjima u devetom izdanju Ericsson ConsumerLab izvještaja o glavnim potrošačkim trendovima (ConsumerLab Hot Consumer Trends 2030).

Tehnologije poput umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, 5G i automatizacije omogućit će razvoj Interneta osjeta. Potrošači predviđaju da će se do 2030. iskustva zasnovana na zaslonu sve više nadmetati s multi-senzornim iskustvima koja će biti teško odijeliti od stvarnosti.

Nastao na temelju opsežnog istraživanja, ovaj izvještaj predstavlja očekivanja i predviđanja 46 milijuna korisnika koji brzo usvajaju nove tehnologije. Glavni pokretači Interneta osjeta su sveprisutna zabava i online kupovina, klimatska kriza i potreba da se smanji utjecaj na klimu.

Dr Pernilla Jonsson, rukovoditeljica Ericsson Consumer & IndustryLaba i koautorica izvještaja kaže: „Govorimo o promjeni, od sadašnje internetske povezanosti koja se temelji na pametnim uređajima do sveprisutnih iskustava koja su rezultat povezanosti naših osjeta. Ovaj izvještaj istražuje što bi to moglo značiti za potrošače s naočalama za proširenu stvarnost kao polazišnom točkom. Nismo očekivali da će potrošači već sada u tolikoj mjeri predviđati opsežne promjene u našim svakodnevnim životima, koje će biti pokretane povezanošću osjeta uz pomoć umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, 5G mreža i automatizacija.“

Dr.sc. Michael Björn, rukovoditelj programa istraživanja u Ericsson Consumer & IndustryLabu, također koautor izvještaja ističe: „Često zamišljamo budućnost, gledano iz sadašnjeg trenutka, kao linearni razvoj. No, već sada trebamo uzeti u obzir kakve ćemo sve prilike i izazove imati u svijetu u kojem su svi ljudski osjeti digitalizirani. To bi se, na primjer, moglo značajno odraziti na klimatske aktivnosti i smanjenje ugljičnog otiska. Mnoge se aktivnosti mogu digitalizirati kako bi se smanjio njihov ugljični otisak. Mogli biste ići na posao, na odmor, ili putovati svijetom, sve u svom domu. Potrošači očekuju da će se industrija pozabaviti pitanjima individualne privatnosti u Internetu osjeta. Na primjer, potencijalnom zabrinutošću da će biti moguće manipulirati našim osjetima za kupovinu roba ili usluga. Ljudi će očekivati osiguravanje potrebne zaštite i garancija.“

Deset glavnih potrošačkih trendova za 2030. su:

 • Vaš mozak je korisničko sučelje

Pedeset i devet posto korisnika vjeruje da će moći vidjeti prikaz rute na karti na naočalama za virtualnu stvarnost (VS) ako samo misle na destinaciju.

 • Zvuči poput mene

Koristeći mikrofon, 67 posto korisnika vjeruje da će moći preuzeti bilo čiji glas toliko uvjerljivo da zavaraju čak i članove obitelji.

 • Okus koji poželiš

Četrdeset i pet posto njih predviđa uređaj za usta koji digitalno poboljšava sve što jedeš , tako da bilo koja hrana može imati okus tvoje omiljene poslastice.

 • Digitalna aroma

Njih približno 6 od 10 očekuje da će moći digitalno posjetiti šume ili lokacije u prirodi, uključujući osjećanje svih prirodnih mirisa s tih mjesta.

 • Potpuni dodir

Njih preko 6 od 10 očekuje pametne telefone s ekranima koji dočaravaju oblik i teksturu digitalnih ikona i gumbića koje pritišću.

 • Stopljena stvarnost

Najkasnije do 2030. svjetovi VS igara neće se moći razlikovati od fizičke stvarnosti, predviđa 7 od 10 potrošača.

 • Potvrđeno kao stvarno

“Lažne vijesti” bi mogle nestati – polovina ispitanika kaže da će već do 2030. postati popularne usluge vijesti koje sadrže opsežne provjere činjenica.

 • Korisnici nakon razrješavanja pitanja privatnosti

Polovina ispitanika su “korisnici nakon privatnosti” koji očekuju da će se pitanja privatnosti razriješiti u potpunosti kako bi oni mogli sigurno koristiti dobrobiti svijeta kojeg pokreću podaci.

 • Povezana održivost

Uz Internet usluga zasnovanih na osjetima društvo će postati više ekološki održivo, smatra 6 od 10 potrošača.

 1. Usluge s osjetima

Četrdeset i pet posto korisnika predviđa digitalne prodajne centre koji će im omogućiti korištenje svih pet osjeta prilikom kupovine.

Uvidi predstavljeni u izvještaju zasnovani su na globalnim istraživačkim aktivnostima Ericsson ConsumerLaba koje traju preko 24 godine. Primarno se oslanjaju na podatke iz internetske ankete naprednih korisnika interneta u 15 gradova širom svijeta provedene tijekom listopada 2019. Gradovi su Bangkok, Delhi, Jakarta, Johannesburg, London, Mexico City, Moskva, New York, San Francisco, São Paulo, Šangaj, Singapur, Stockholm, Sydney i Tokio.