SURF’ n ‘FRIES i CARWIZ RENT A CAR predstavljat će Hrvatsku na natjecanju za europsku franšiznu nagradu The 2022 European Franchise Award, koja se održava prvi put u rujnu 2022. u Bruxellesu

Zagreb, 27. travnja 2022. – Franšiza godine 2021. je SURF’n’FRIES, koji je dobitnik nagrade za najveći izvozni iskorak u 2021, CARWIZ RENT A CAR je najbolja hrvatska izvozna franšiza,  za najbrže rastuću novu hrvatsku franšizu proglašen je FAST REVIEW, dok je nagrada za najbrže rastuću hrvatsku franšizu na regionalnom tržištu pripala TINKER LABSU.   

Najbrže rastućom inozemnom franšizom na hrvatskom tržištu ocijenjena je franšiza MAIL BOXES ETC, najboljom regionalnom franšizom na hrvatskom tržištu proglašena je ŠKOLA BRZOG ČITANJA I MUDROG UČENJA, dok NEXTBIKE odnosi nagradu za najbolju franšizu s društvenim učinkom. Najdugovječnija i najpostojanija na hrvatskom tržištu je franšiza DINERS CLUBA. Franšiznim osobama 2021. godine proglašeni su Andrija Čolak i Aleksandar Erceg, i to za njihovo djelovanje na promicanju franšiznog poslovanja i podrške franšiznom biznisu.

SURF’n’FRIES i CARWIZ RENT A CAR, odlukom Stručnog međunarodnog povjerenstva, predstavljat će Hrvatsku na natjecanju za europsku franšiznu nagradu The 2022 European Franchise Award, koja se održava prvi put u rujnu 2022. u Bruxellesu, najavljeno je na svečanosti.

Tomislava Ravlić, Carwiz International i Andrija Čolak, suvlasnik Surf’n’Fries

Prvi poslovni radio PoslovniFM, Brending Akademija i Hrvatska udruga za franšizno poslovanje FIP utemeljili su prvu, jedinstvenu franšiznu nagradu na hrvatskom i regionalnom tržištu Franchise Brand Leader Award 2021.  Svečanost dodjele nagrade održana je u srijedu, 27. travnja 2022. u zagrebačkom Hotelu Hilton Garden Inn, uz okrugli stol Franšize-poslovni model budućnosti.

U Hrvatskoj, istaknuto je, posluje 220 franšiznih sustava koji zapošljavaju više od 17.500 ljudi, a rast franšiznog tržišta iznosi oko 20 posto. Takav način poslovanja postoji u 13 industrijskih sektora i na 1100  lokacija u Hrvatskoj.

Istodobno, u Europi posluje 15.350 franšiznih brendova koji zapošljavaju 13 milijuna osoba. Na svjetskoj pak razini postoji više od 25 tisuća franšiznih brendova, pri čemu je svakodnevno svatko od nas dnevno u kontaktu s 5-6 franšiza. Čak 3 milijuna primatelja franšiza u svijetu zapošljava više od 25 milijuna ljudi.

„Stopa preživljavanja onih koji su pokrenuli poslovanje kroz kupnju franšize iznosi više od 90 posto, a to je samo jedan od pokazatelja i razloga zbog kojih je prvi put na ovim prostorima dodijeljena Franchise Brand Leader Award.

Sve to s ciljem afirmacije najistaknutijih kompanija, institucija, pojedinaca koji kontinuiranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde i unapređuju franšizno tržište, te daju izvanredan doprinos u popularizaciji poslovnog  potencijala i modela franšiznog djelovanja kreiranjem istodobno i konkurentnog tržišnog imidža Hrvatske i susjednih zemalja“, istaknuo je Darko Buković, pokretač i direktor Nagrade.  

Nakon pomne analize podataka iskristalizirano je i izabrano 30 finalista, kandidata za nekoliko franšiznih nagrada za 2021. godinu. O nagradama je odlučivalo Stručno međunarodno povjerenstvo u kojem su, uz hrvatske stručnjake, bili predstavnici franšiznih organizacija iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Ujedinjenih Arapskih Emirata, istaknula je Ljiljana Kukec, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje FIP, članica Europske franšizne federacije i Svjetskog franšiznog vijeća u ime organizatora.

Svečanost je uveličala svojom pjesmom zagrebačka klapa Stine, pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, zapjevavši a capela poznatu skladbu Mi smo prvaci. A simbolika imena klape, vidljiva je i posebno dizajniranoj nagradi koja je stvarni komad stine, granitne kocke, sa svim svojim nesavršenim stranicama, ali istodobnog simbola otpornosti i poduzetničke tvrdoće. Kako su se i sami dobitnici našalili, to je prava nagrada s težinom….

Nacionalni dobitnik nagrade Franchise Brand Leader Award, osim prigodne, dobit će i 4.500 eura vrijednu nagradu – prava besplatnog izlaganja na Franchise Expo sajmu u Frankfurtu, dok će ostali dobitnici nagrada ostvariti popust na nastup od 55 posto. Istodobno, pobjedniku je osiguran na franšiznoj platformi www.franchiseshow247.com besplatan virtualni prostor za predstavljanje tijekom 12 mjeseci, a osigurano je i predstavljanje svih dobitnika u tekstu u uglednom Global Franchise Magazine.

Utemeljenje i organizaciju dodjele podržali su: Hotel Hilton Garden Inn, Carwiz International, Franchise Expo Frankfurt, Donum-pro, Fish Delish, Malac genijalac, Global Franchise Magazine, Franchise Development Croatia, Parlarum, Mobile One, Body Creator, Ferdinand knedle, Unimedia i Organizatori bez granica.Medijsku podršku pružili su Global Franchise Magazine, platforma Poduzetnik te poslovni portali Točkanai i Poslovni savjetnik.

Sve informacije su dostupne i  mogu se  pratiti i na posebnoj web stranici www.franchiseaward.eu te na stranicama i u programu prvog poslovnog radija www.poslovniFM.com.

Izvor: GIA/PoslovniFM Foto: Unimedia team/PoslovniFM

Objavljeno 27. travnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.