ZAGREB, 25. listopada 2022. (GIA) – Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP) u cijelosti je uspješno otplatila euroobveznice izdane na međunarodnom tržištu kapitala 2015. godine.

Sedmogodišnje euroobveznice iznosa 550 milijuna američkih dolara, izdane uz prinos od 6,125%, kupon od 5,875% i jednokratno dospijeće glavnice u 2022. godini, u cijelosti su uspješno otplaćene.

HEP je iskoristio uvjete rekordno niskih kamatnih stopa tijekom 2021. godine i povoljnu cijenu financiranja u 2022. godini te su pravovremeno ugovoreni povoljni kreditni aranžmani koji su zajedno s vlastitim sredstvima iskorišteni za otplatu obveznica u cijelosti. Novi kreditni izvori ugovoreni su po fiksnim kamatnim stopama od 0,42% i 0,62% godišnje.

Uspješna otplata obveznica pokazatelj je financijske snage i kontinuiranog odgovornog upravljanja likvidnošću HEP grupe. To potvrđuju i ugovorene visine kamatnih stopa po kreditima koje smo iskoristili za otplatu obveznica i koji predstavljaju znatno snižavanje troška zaduživanja. U aktualnim okolnostima ovime dajemo snažan pozitivan signal investicijskoj javnosti“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.  

Izvor: HEP

Objavljeno