Zagreb,14. studenoga 2022. (GIA) – Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit,  HUP upućuje javni apel Vladi da odustane od novog nameta te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske. 

U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju.

Vlada nam je u protekle 3 godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje je donijela korona i energetska kriza pa pozivamo Vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine. 

Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima.

Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija zaustavit će investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu.

„Koliko je situacija dramatična najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na Vladu  da  razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i  čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze’, poručila je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Izvor i foto: HUP

Objavljeno 14. studenoga 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.