Zagreb, 27. kolovoza 2021. – Hrvatska narodna banka objavila je danas nove vrijednosti Nacionalne referentne stope (NRS). Objavljene su vrijednosti NRS-a za drugo tromjesečje 2021. godine, a usporedba tih podataka s podacima za prethodna tromjesečja  pokazuje da se trend pada indeksa nastavlja nepromijenjenom dinamikom.

Od 24 indeksa NRS-a, u drugom tromjesečju 2021. godine nije se povećao niti jedan, a stagnirala su tri indeksa, dok su preostali indeksi zabilježili pad iznosom sličan padu iz prethodnog tromjesečja. Kunski i eurski indeksi smanjili su se u podjednakom broju i iznosu, a njihova smanjenja iznosila su jedan ili dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda). Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, indeksi 6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK, smanjili su se u drugom tromjesečju 2021. godine za jedan, odnosno za dva bazna boda, isto kao i tijekom prethodnog tromjesečja, te sada 6M NRS1 EUR iznosi 0,10% a 6M NRS1 HRK iznosi 0,11%.

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. Hrvatska narodna banka izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje.

Izvor/Autor: HNB Foto: HNB

Objavljeno 27. kolovoza 2021. Sva prava pridržana PoslovniFM