Zagreb, 13. srpnja 2022. (GIA) – Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova na svojoj je Godišnjoj Skupštini izabrala Vedranu Pribičević za predsjednicu Udruge, koja taj mandat preuzima od Andreja Grubišića.

Manuela Ćelić Marušić, koja ostaje izvršna direktorica Udruge objasnila je ovu promjenu: „ Naš je dogovor bio da ćemo osobe na predsjedničkoj funkciji rotirati nakon isteka godine dana, kako bismo osigurali da različiti profili ljudi daju svoj maksimalan doprinos. Osnivajući Udrugu među svoje ciljeve smo postavili da želimo biti platforma dijaloga između različitih dionika i osigurati da se o ovoj važnoj temi bitnoj za sve hrvatske građane raspravlja i odlučuje na jedan argumentiran, na činjenicama i brojkama zasnovan način, uzimajući u obzir različite stavove i mišljenja, kako bismo osigurali da su prijedlozi koje nudimo oslobođeni bilo kakve ideologije. Smatramo da je promjena predsjednika na godišnjoj bazi jedan od koraka u tom smjeru.“

Andrej Grubišić nastavlja voditi Ekonomski savjet Udruge. On je kao predsjednik u svom mandatu dao najveći doprinos upravo u izradi detaljne analize hrvatskog mirovinskog sustava, koju su predstavnici Udruge predstavili društvima za upravljanje mirovinskim fondovima, mirovinskim osiguravajućim društvima, Ministarstvu rada, Ministarstvu financija, Zagrebačkoj burzi, Hanfi, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Udruzi glas poduzetnika…

„Prvu godinu dali smo si truda i vremena da obiđemo sve relevantne adrese i institucije koje se na ovaj ili onaj način bave mirovinskim sustavom i da im prezentiramo svoje zaključke i smjerove za koje se zalažemo. Zaključak do kojeg smo došli jest da je veće buduće mirovine razborito očekivati jedino uz jačanje privatne mirovinske štednje, uz znatne modifikacije o kojima smo dosta u protekloj godini govorili, a koje idu u smjeru liberalizacije i diverzifikacije ulaganja, veće konkurencije na tržištu mirovinske štednje i zaštite privatne imovine građana u mirovinskim fondovima.“ izjavio je Grubišić.

Nova predsjednica svoj će mandat posvetiti otvaranju dijaloga o mirovinskom sustavu u širem ekonomskom, političkom ali i demografskom kontekstu.

„Mirovinski je sustav po svojoj naravi neodvojiv od ključnih pitanja ne samo fiskalne politike koja određuje kako će se sredstva osiguranika raspodijeliti između prvog i drugog stupa, već i od populacijske i imigracijske politike koje utječu na parametre u direktnoj vezi sa održivosti mirovinskog sustava. Kolega Andrej Grubišić je sa svojim timom producirao fantastičnu analizu koja je svim bitnim dionicima pokazala gdje se nalazimo, a cilj udruge je da u sljedećih godinu dana jasno pokažemo smjer kojim želimo ići i formalno zaštitimo interese osiguranika pri novim izmjenama zakona koji se tiču mirovinskog sustava. Dodatni zadatak nam je edukacija javnosti o važnosti mirovinskog sustava i privatne mirovinske štednje, a to je uloga u kojoj se osjećam prirodno i kompetentno s obzirom na to da dolazim iz obrazovnog sustava.“, poručila je Vedrana Pribičević.

Udruga poziva sve hrvatske građane da ih učlanjenjem u Udrugu podrže u borbi za bolju budućnost i bolji životni standard hrvatskih umirovljenika. Pristupnica, kao i sve informacije o Udruzi, nalazi se na web stranici www.nasemirovine.hr, a članarina se ne naplaćuje. 

Izvor i foto: Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova

Objavljeno 13. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.