Zagreb, 25. veljače 2022. (GIA) – Hrvatski sustav za osiguranje depozita postoji već 20 godina i nema nikakvog razloga za paniku što se tiče depozita građana Republike Hrvatske u bilo kojoj banci koja je u sustavu osiguranja depozita pa tako i Sberbanke u Hrvatskoj. U Sberbanci Hrvatska trenutno je točno 69.952 klijenta odnosno deponenata, od kojih je 69. 858 klijenata osigurano i zaštićeno sustavom osiguranja odnosno zaštitom depozita do iznosa od 100.000,00 EUR u slučaju i najcrnjeg scenarija, istaknula je Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

Dakle, nema mjesta panici, a i u najgorem slučaju i kad bi teoretski zakazali svi drugi sustavi, postoje raspoloživa sredstva – riječ o ukupno oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita – do kojih bi štediše mogle doći u vrlo kratkom zakonskom roku, istaknula je Hrebac na izvanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu brojnih upita građana i zabrinutosti nakon jučerašnjeg napada Rusije na Ukrajinu.

Podsjetila je da je do danas u Republici Hrvatskoj otišlo u stečaj i propalo 30 kreditnih institucija te da je s osnova osigurane štednje isplaćeno više od 5,4 milijarde kuna. Ponavljam, nema nikakvog razloga za paniku i straha da štediše neće moći do svojih sredstava. Po važećem Zakonu o osiguranju depozita, došli smo na rokove od 10 dana koliko je potrebno nakon propasti neke financijske institucije za isplatom osigurane štednje.

Upitana o ostalim štedišama, osim građana, Hrebac je odgovorila kako je najviše, 64.000, štediša fizičkih osoba, a tu je i oko 3000 pravnih osoba odnosno trgovačkih društava, kao i 11 lokalnih jedinica. Pojasnila je da sustav osiguranja depozita do 100.000 EUR vrijedi za sve jedinice lokalne samouprave čiji je proračun na godišnjoj razini manji od 500.000,00 EUR.

Autor: Darko Buković/IMC agencija Foto: Hrvatska agencija za osiguranje depozita

Objavljeno 25. veljače 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM