Zagreb, 12. srpnja 2022. (GIA) – IT kompanija Infobip, najveća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj, preuzima poslovno-tehnološki portal i medij Netokracija.com, s ciljem osnaživanja developerske zajednice i pružanja developerskog sadržaja te dodatnog podizanja vrijednosti IT-ja u društvu. Vrijednost transakcije nije objavljena.

Netokracija će u sklopu Infobip Grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo uz potencijal širenja na druga tržišta, a njezin dvanaesteročlani tim, na čelu s osnivačem Ivanom Brezakom Brkanom, postat će dio Infobipovog odjela za developersko iskustvo koji vodi Ivan Burazin.

Ivan Brezak Brkan u tekstu na netokracija.com povodom preuzimanja, ističe da su se nakon inicijalnih razgovora s Burazinom, složili oko vizije da:

  • Netokracija, čija će glavna urednica biti Mia Biberović, ostaje urednički nezavisan medij koji će se još bolje usredotočiti na startup i developersku scenu u Hrvatskoj – i regiji – kao medij koji kroz autorski i kritički sadržaj prati razvoj tehnološke scene i njen “uspjeh” preko noći – Nanobitov i Fiveov exit, Rimčeve i Photomathove investicije – pa i pojavu prvog hrvatskog jednoroga;
  • Netokracijin tim će kao developer content tim Infobipovog odjela za Developer Experience u suradnji s kolegama iz Infobip Shifta i Infobip Tribea – a uz vodstvo četvero dosadašnjih vlasnika – uz Brkana kao direktora za developer content, Tene Šojer Keser, Marka Mudrinića i Marka Tadića pomoći Infobipu u stvaranju sadržaja za developere – od developera, za pozicioniranje Infobipovih komunikacijskih API rješenja.

Nakon što smo se složili oko vizije, prešli smo na due diligence i pregovore koji su trajali oko pola godine, ističe u svom tekstu Brkan koji dodaje kako su, ne ulazeći u detalje, zadovoljni ishodom.

Netokraciju su pokrenuli prije 13 godina, a danas djeluju u Hrvatskoj i Srbiji, pokrivajući ostatak regije tekstovima, konferencijama i drugim sadržajem. Protekle dvije pandemijske godine nisu bile lake za Netokraciju. U 2021. ukupni prihodi iznosili su 1,46 milijuna kuna, uz rashode od 1,61 milijun kuna. U 2020. gubitak je bio nešto manji od 265 tisuća kuna, navodi tockanai.hr.

Iz Infobipa poručuju da formalno preuzimanje Netokracije slijedi po ispunjenju svih uvjeta potrebnih za zaključenje transakcije.

Foto: Tockanai.hr

Objavljeno 12. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM