Zagreb, 20. rujna 2023. (GIA) – INGRA, dioničko društvo za inženjering, graditeljstvo i energetiku, dobila je i formalnu potvrdu o završetku postupka predstečajne nagodbe temeljem rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu objavljenog 28. kolovoza, koje je sada i pravomoćno. Formalno brisanje zabilježbe predstečajne nagodbe je ujedno i posljednji preostali korak procesa kojim INGRA zatvara 10 godina dugo poglavlje financijskih opterećenja.

Nova Uprava INGRE, na čelu s Dankom Debanom, u posljednje je četiri godine provela sveobuhvatno financijsko, operativno i kadrovsko restrukturiranje. Najznačajniji dio financijskog restrukturiranja bio je otkup 85 posto izdanja obveznica izdanih od društva Lanište d.o.o., a u sklopu čitavog procesa očuvano je vlasništvo nad cjelokupnom zgradom sjedišta Društva te su u cijelosti regulirani PIK instrumenti iz predstečajne nagodbe, kao i brojne druge obveze. U sklopu kadrovskog restrukturiranja došlo je do temeljitog kadrovskog preustroja i značajnog smanjenja troškova, dok je operativnim restrukturiranjem ugašen velik broj (čak preko 20) povezanih društava pa kompanija sada posluje kroz bitno jednostavniju organizaciju. Tako uz maticu, INGRA d.d., postoje još samo dva povezana društva.  Sve financijske obveze Ingre su sada dugoročne te u cijelosti usklađene s dugoročnim novčanim tokovima, a golemi broj sudskih sporova koje je INGRA vodila sada je reguliran, u najvećem dijelu sporazumno.

Jedan od ključnih prioriteta Uprave je i dobro korporativno postupanje.

„Iznimno nam je važno uskladiti naše poslovanje s najboljim primjerima dobre korporativne prakse, što se, naposljetku, vidi i u Godišnjem izvještaju HANFA-e o korporativnom upravljanju, gdje se INGRA na Redovitom tržištu nalazi pri samom vrhu po ocjeni usklađenosti s Kodeksom korporativnog upravljanja. Uz to, velike smo napore u proteklom razdoblju usmjerili i na odnose s dioničarima i investicijskom javnosti, a tako ćemo i nastaviti.“, ističe predsjednik Uprave INGRE Danko Deban. A upravo su dioničari i investitori i prepoznali brojne značajne promjene, što pokazuje i neprekidan rast tržišne vrijednosti kompanije.

INGRA se sada okreće budućnosti, pri čemu će biti snažno usmjerena na razvoj i realizaciju novih projekata. Uz inženjering i infrastrukturne projekte kao svoja tradicionalna područja djelovanja, INGRA planira i dodatni iskorak prema zelenoj tranziciji te urbanom developmentu skandinavskog tipa. Tako je u zadnjem tromjesečju ove godine planiran početak radova na izgradnji sunčane elektrane u Ivanić Gradu, dok se u Mokošici kraj Dubrovnika priprema izgradnja stambeno-poslovnog objekta koji će biti priuštiv, a istovremeno osigurati kvalitetniji životni prostor mladim obiteljima. U INGRI iskorak u nova navedena područja objašnjavaju time da ciljevi vezani uz profit i javni interes danas moraju djelovati sinergijski jer jedino tako možemo imati održivo i konkurentno gospodarstvo.

Izvor i foto: Ingra

Objavljeno 20. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovnIFM.