Zagreb, 8. lipnja 2020. (Abeceda komunikacije/Jamnica) – Prateći svjetske trendove u automatizaciji i robotizaciji, Jamnica plus kao lider na tržištu, uvodi automatizaciju slaganja narudžbi kupaca putem autonomnog robota, koji je početkom lipnja pušten u rad u logističko-distributivnom centru u Jastrebarskom.

Unatrag nekoliko godina, Jamnica plus kao vodeća kompanija u industriji pića radi na automatizaciji poslovnih procesa s ciljem bolje učinkovitosti. Stalni rast proizvodnje stvorio je potrebu za većom automatizacijom proizvodnih, ali i logističkih procesa, a sve s ciljem pravovremenog prijema, skladištenja i otpreme proizvoda.

Prednost automatizacije jasno se vidi u izvanrednoj i izazovnoj situaciji kao što je pandemija koronavirusa. Automatizacija i robotizacija poslovnih procesa pojednostavljuju poslovanje i smanjuju rizik od zaustavljanja poslovnog procesa. Investicijom od 3,5 milijuna kuna u ovakav moderni sustav, osiguravamo kvalitetnije uvjete rada poštujući najviše sigurnosne standarde uz istovremeni visok nivo učinkovitosti. To je posebno važno u industriji pića, čije je glavno obilježje izrazita sezonalnost, kada logističko-distributivni procesi dolaze u prvi plan.“ izjavio je Dario Šalić, predsjednik Uprave Jamnice plus d.o.o.

Posao u opskrbnom lancu fizički je izrazito zahtjevan, a kada dođu ljetni mjeseci obujam posla se dodatno poveća te je važno da svi kupci na vrijeme dobiju tražene količine.  S ciljem veće učinkovitosti i produktivnosti te pojednostavljenja poslovnih procesa Jamnice plus, Marijan Vrandečić, izvršni direktor lanca opskrbe i Marko Fabijanić, izvršni direktor sektora informatike u suradnji s vanjskim partnerom tvrtkom Demateh, razvili su i implementirali novi sustav koji će ubrzati i olakšati poslovne procese. Tvrtka Demateh izradila je sustav robotiziranog slaganja narudžbi na redove, a testiranje prototipa obavljeno je u Švedskoj. „Implementacijom novog sustava robotskog slaganja smanjuje se broj potrebnih izvršioca, povećava se stupanj zaštite na radu, osobito u segmentu ručno slaganih narudžbi kupaca te se stvaraju čvrsti temelji za buduće nadogradnje poslovnih procesa. Automatizacija znatno doprinosi ubrzavanju poslovnih procesa te se na taj način može povećati broj ljudi na pozicijama gdje je ključan ljudski faktor.“, istaknuo je Marijan Vrandečić, Izvršni direktor lanca opskrbe.

U oba proizvodna pogona Jamnice plus, gazirane prirodne mineralne vode Jamnice u Pisarovini, kao i negazirane prirodne mineralne vode Jane u Gorici Svetojanskoj u potpunosti su automatizirani procesi pakiranja i paletizacije proizvoda. Jamnica plus oduvijek je pokretala nove trendove te je tako 2018. u pogonu Jana, predstavila Automatic guided vehicles, sustav koji je kreirala tvrtka System Logistics. Autonomni viličari za transport gotovih proizvoda iz proizvodnog pogona u skladište znatno podižu razinu sigurnosti zaposlenika.0

Ovakav pristup poslovanju uz poštivanje najviših standarda sigurnosti na radu doprinosi vrhunskoj kvaliteti proizvoda za krajnjeg potrošača. Potvrda tome je i nedavna međunarodna nagrada Grand Gold Quality Award, Instituta Monde Selection gdje je Jana među 3200 proizvoda u kategoriji „Piva, vode i negazirani sokovi“ osvojila najviši rang priznanja.