Zagreb, 19. travnja 2024. (GIA) – Ubrzanje provedbe EU politike sigurnosti opskrbe energijom, diverzifikacija izvora energije i ubrzanje zelene tranzicije koja uključuje povećanje stupnja energetske učinkovitosti, nužni su poslovni iskoraci koje energetske kompanije trebaju poduzeti u narednom razdoblju, zaključak je danas, 18. travnja 2024. godine održane u Zagrebu 7. međunarodne energetske konferencije u organizaciji Jadranskog naftovoda d.d. Konferencija „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?“ okupila je vodeće europske naftne i energetske stručnjake te poslovne partnere kompanije, s ciljem razmjene informacija i iskustava vezanih uz trenutne izazove energetskog i naftnog tržišta.

U sklopu konferencije održane su i prezentacije o izazovima na europskom energetsko-naftnom tržištu i energetskoj tranziciji globalnih naftnih kompanija, kao i panel na kojemu je, između ostaloga, bilo riječi i o aktualnim dostignućima u primjeni europskog Zelenog plana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije. Također, konferencija je uz radni dio imala i onaj svečani, u kojemu je obilježeno 50 godina od osnutka JANAF-a te 45 godina puštanja u rad naftovodnog sustava.

U uvodnom dijelu konferencije okupljenima se obratio predsjednik Uprave JANAF-a, mr. sc. Stjepan Adanić koji je tom prigodom poručio: „Tijekom 50 godina duge povijesti Jadranski naftovod je izrastao u nezaobilazan faktor energetske stabilnosti Republike Hrvatske i zemalja u okruženju. Gradnja dionica naftovoda i terminala pridonijela je gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, zapošljavanju i društvenim aktivnostima stanovništva duž trase naftovoda. Važna uloga JANAF-a, kako za hrvatsko gospodarstvo, tako i za lokalnu zajednicu, nastavljena je i danas kada je JANAF stabilna kompanija koja je zauzela mjesto strateškog naftovoda za Europsku uniju i ovaj dio Europe. Kompanija je i ranije dokazala svoju otpornost i spremnost na prilagodbu, a sada je pred nama jedan od najvećih izazova u povijesti – diverzifikacija poslovanja prema obnovljivim izvorima energije. Stoga nam je zadovoljstvo što je upravo predstojeća zelena transformacija cijelog energetskog sektora glavna tema današnje konferencije.“

Sudionicima konferencije obratila se i voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević. „Europska unija se u aktualnom mandatu suočila s brojnim izazovima, uključujući energetsku krizu izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu. No zahvaljujući planu RePower EU, zaštitili smo građane i tvrtke u EU-u od nestašice energije, smanjili ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, uštedjeli gotovo 20% energetske potrošnje i ubrzali energetsku tranziciju prema obnovljivim izvorima energije. Kroz Europski zeleni plan cilj nam je postići klimatsku neutralnost Europe do 2050. Prijelaz na čiste i obnovljive izvore energije nije samo opcija, već nužnost u borbi protiv klimatskih promjena. Zato snažno podržavamo istraživanje i razvoj tehnologija čiste energije, potičemo inovacije i smanjenje troškova kako bi obnovljiva energija bila dostupna i pristupačnija za sve. Istovremeno nam je jasno da tranzicija ne može biti trenutačna, kao i da su fosilna goriva stvarnost i potreba u srednjem roku. Naša je dugoročna vizija budućnosti održiva i čista energija koja pokreće naše gospodarstvo, ali i čuva naš planet za buduće generacije“, rekla je voditeljica Predstavništva Ujević.

Konferenciji je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, koji je pritom istaknuo: „Republika Hrvatska vrlo je jasno određena zelenoj EU politici. Veliki broj projekata upravo je posvećen jačanju energetske infrastrukture, no pritom nismo zaboravili niti na sigurnost opskrbe. Ovdje je JANAF odigrao iznimno važan zadatak kada je, zajedno s ostalim partnerima iz Mađarske, Slovačke i Češke, osigurao uspostavu naftovoda od Omišlja sve do rafinerija u Mađarskoj i Sloveniji. Paralelno je osigurao i dobavni pravac prema Srbiji i Bosni i Hercegovini te se jasno profilirao kao regionalni igrač za sigurnost opskrbe naftom jugoistočne Europe. Hrvatska se pokazala pouzdanim partnerom te je svojim susjedima omogućila sigurnost opskrbe. Da smo spremni učiniti i više ako bude potrebno jasno smo komunicirali, a upravo je to JANAF istaknuo u svim komunikacijama, kako s našim susjedima, tako i s Europskom komisijom. Hrvatska je spremna za promjene, ali ne gubeći iz vida da se tranzicija s fosilnih goriva na čistu energiju ne odvija preko noći.“

U središtu pozornosti ove tradicionalne međunarodne konferencije bila je panel rasprava „Zero Carbon 2050: Istina ili mit?“, čija je ključna premisa bila nužnost prelaska na obnovljive izvore energije, a u kojoj su sudjelovali Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-a, Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, Maciej Romanów, član Uprave ORLEN Unipetrola, Nela Vlahinić, predsjednica i suosnivačica udruge XEnergy i Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a. Sudionici panel rasprave složili su se u jednom – diverzifikacija izvora opskrbe energijom te postupni prelazak na obnovljive izvore energije ne predstavlja samo trend, već i nužnost koju su sve kompanije energetskog sektora trebaju provoditi. Također, član Uprave JANAF-a Veselica istaknuo je kako je ova godina ključna u transformaciji kompanije koja diverzificira svoje poslovanje prema obnovljivim izvorima energije te je najavio da će JANAF uskoro objaviti prve akvizicije vezane uz obnovljive izvre energije.

Konferencija je okupila gotovo 250 sudionika, među kojima su bili vodeći europski naftni i energetski stručnjaci, poslovni partnere JANAF-a, predstavnici energetskih kompanija, akademske i stručne javnosti te Diplomatskog zbora.

Izvor i foto: Janaf

Objavljeno 19. travnja 2024.