Zagreb, 2. srpnja 2021. (Janaf) – JANAF d.d. sklopio je s INA-om d.d. ugovore o transportu nafte i skladištenju derivata. Ugovor o transportu nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka sklopljen je za razdoblje od 1. 7. 2021. do 30. 6. 2022., dok se Ugovor o skladištenju naftnih derivata odnosi na skladištenje na Terminalu Žitnjak u razdoblju od 1. 8. 2021. do 31. 7. 2024. s mogućnošću produženja za naredne dvije godine.

Unatoč trenutnim izazovima na naftnom tržištu, sklapanje ugovora s INA-om još jedna je u nizu potvrda važnosti JANAF-a kao okosnice hrvatske energetske neovisnosti. Stratešku važnost Društva za Republiku Hrvatsku dodatno podcrtavaju kontinuirani poslovni uspjesi i ostvareni zavidni rezultati iznimno stabilnog poslovanja, uz jačanje odnosa s našim partnerima, ključnim igračima na naftnom tržištu ovog dijela Europe. Ugled i značaj Društva, temeljeni na dobrim upravljačkim odlukama, ogledaju se upravo u ovakvim kvalitetnim partnerstvima s naftnim kompanijama i trgovcima naftom: Pokazatelji snažne prisutnosti i stabilnog položaja JANAF-a na naftnom tržištu rezultat su i proaktivnog pristupom prema poslovnim partnerima jer, unatoč jakoj konkurenciji na mediteranskom spot tržištu, sklapamo nove ili produžujemo postojeće ugovore za skladištenje”, istaknula je Uprava JANAF-a predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom, izražavajući zadovoljstvo zbog nastavka poslovnog odnosa s INA-om. Uprava JANAF-a podsjeća i na postignute rekordne rezultate poslovanja u 2020. godini uslijed odluke Uprave u posljednjem kvartalu prošle godine za optimalizacijom investicija i sklapanja novih ugovora za transport i skladištenje te rasta prihoda iz temeljen djelatnosti.

Inače, JANAF d.d. nalazi se i u ovoj godini u uspješnom poslovnom razdoblju, a tome u prilog idu objavljeni podaci o poslovanju za prva tri mjeseca 2021. godine. Naime, Društvo je u prvom kvartalu ove godine ostvarilo ukupne prihode od 198,4 mil. kuna koji su veći za gotovo 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a poslovni prihodi čine 99,3% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.

U prvom kvartalu bruto dobit iznosi 93,1 mil. kuna, dok je neto dobit 76,4 mil. kuna. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja, iznose 195,1 mil. kuna i veći su za 11% od ostvarenja prethodne godine. JANAF .d.d i dalje bilježi snažnu izvoznu orijentiranost jer je više od 62% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. Također, financijski pokazatelji iskazuju iznadprosječne vrijednosti, a prvom tromjesečju investirano je više od 54 mil. kuna.