Koprivnica, 28. ožujka 2023. (GIA) – Počeli su radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra (LDC) u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici. Riječ je o najvećoj investiciji u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025.  godine. Ukupna vrijednost projekta jest 48 milijuna eura, a radovi će obuhvatiti 26.000 m2  bruto tlocrtne površine.

„Logističko-distributivni centar gradi se na površini veličine tri nogometna igrališta. Ovo je najveća planirana investicija u okviru investicijskog ciklusa Grupe Podravka koji je započeo još sredinom 2021. godine. Realizacijom investicije razinu usluge prema kupcima podići ćemo na još višu razinu, a radnicima koji rade u logistici i skladištu značajno olakšati posao. Iznimno je važno što ćemo značajno smanjiti potrebe za internim transportom te tako pridonijeti smanjenju emisije CO2. Skladišne lokacije u Koprivnici i okolici sada će se konsolidirati u jednu“, istaknula je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Početkom radova na izgradnji LDC-a nastavlja se realizacija projekta optimizacije logističkih procesa koji je pokrenut sredinom 2021. nakon detaljno provedenih analiza u lancu opskrbe i utvrđenih mjera za unaprjeđenje navedenih procesa. Završetak radova očekuje se krajem 2024.

„Projekt izgradnje obuhvatit će potpuno automatizirano visokoregalno skladište, ekspedit, administrativnu zgradu te prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom. Ukupni kapacitet LDC-a bit će gotovo 62 tisuće paletnih mjesta u različitim temperaturnim režimima, a u skoroj budućnosti planirano je i spajanje s glavnim izvoznim skladištem koje je udaljeno svega nekoliko metara“, rekao je Tomislav Đuranek, Podravkin voditelj projekta.

Odabrana lokacija LDC-a nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućava povezanost s postojećim izvoznim skladištem. Realizacijom ovog projekta konsolidirat će se veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na osam različitih lokacija.

Logističko-distributivni centar zadovoljit će očekivane potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina. Također, ako će biti potrebe, u budućnosti se može i proširiti, a predviđena je i instalacija solarnih panela na krovove.

Unatoč pritiscima na troškove poslovanja zbog iznimnog rasta cijena sirovina, investicijski ciklus Grupe Podravka napreduje po planu. Nakon informatičke i  energetske rekonstrukcije te modernizacije poslovnog sjedišta Podravke, investicija u poboljšanje uvjeta rada u tvornicama te implementacije novih  proizvodnih linija u Tvornici Kalnik i Kokteli peciva, puštanja u pogon Sunčane elektrane, početka radova na proširenjem Tvornice juha i Vegete, Podravka još jednom velikom kapitalnom investicijom nastavlja snažni investicijski ciklus koji je u skladu s usvojenom Strategijom poslovanja do 2025.

Izvor i foto: Podravka

Objavljeno 28. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.