Zagreb, 19. kolovoza 2020. (Deloitte) Prema najnovijem Deloitteovom istraživanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“, tržište private equity fondova u Srednjoj Europi pod utjecajem je ekonomskih posljedica pandemije uzrokovane COVID-19 virusom. Međutim, u odnosu na očekivanja i povjerenje tijekom globalne financijske krize 2008. godine, među private equity fondovima vlada veći optimizam što upućuje na to da bi prethodno iskustvo investitora moglo utjecati na održavanje određene razine investicija te stvoriti solidne temelje za nove transakcije.

Iako je indeks povjerenja private equity fondova na najnižoj razini od globalne financijske krize 2008. godine, njegov pad sporijeg je intenziteta od onog prije 12 godina. Uz to, unatoč negativnim natpisima u medijima, postoje i elementi optimizma: iako 68 % ispitanika očekuju pogoršanje ekonomskih uvjeta u odnosu na 46 % krajem 2019., 13 % ih očekuje poboljšanje ekonomskih uvjeta dok u prethodnom istraživanju niti jedan ispitanik nije očekivao poboljšanje. I dok 70 % ispitanika očekuje pad tržišnih aktivnosti, porast ispitanika koji očekuju pad u odnosu na prethodno Deloitteovo istraživanje još uvijek je niži u odnosu na 2008. 

„S obzirom na veliku neizvjesnosti i dalje prisutnu pandemiju uzrokovanu COVID-19 virusom, možemo samo pretpostavljati da su trenutna očekivanja investitora odraz njihovog iskustva stečenog tijekom prethodne globalne krize”, ističe Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja. „Globalna financijska kriza bila je ujedno i prva kriza za mnoge investitore prisutne u Srednjoj Europi što im je omogućilo da steknu vrijedna iskustva snalaženja u kriznim i nepredvidljivim situacijama. Jednostavno rečeno, investitori koji su već prošli kroz prethodnu krizu, bolje su pripremljeni, te mogu spremnije upravljati novonastalom situacijom na tržištu i biti u mogućnosti identificirati nove investicijske prilike i provesti ih u djelo.”

Pandemija je stvorila tržište kojim dominiraju kupci, te 74 % ispitanika vjeruje da će 2020. biti dobra godina. Gotovo polovina (45 %) ispitanika vjeruje da su prodavači smanjili cjenovna očekivanja tijekom posljednjih šest mjeseci, a više od polovice (51 %) vjeruje da će to i nastaviti. Ove brojke ukazuju na ubrzanje trendova na koje smo nagovijestili u prethodnom Deloitteovom istraživanju. Većina ispitanika očekuje da će veličine transakcija ostati iste (58 %), te vjerojatno iz tog razloga gotovo polovica (45 %) očekuje da će se fokusirati na nova ulaganja u narednim mjesecima, što je tek nešto niže u odnosu na naše posljednje istraživanje.

„S obzirom da je većina glavnih investitora u fondove Srednje Europe dobro kapitalizirana, njihova financijska podrška, u kombinaciji sa stručnom podrškom potrebnom za postizanjem rasta kroz cikluse, mogla bi biti važna poluga mnogim kompanijama u regiji da se dokapitaliziraju i izađu još snažnije iz ove krize uzrokovane pandemijom”, zaključuje Jelušić Kašić.

Rezultati cijelog ispitivanja dostupni su ovdje: www.deloitte.com/hr/PE2020summer