Zagreb, 7. svibnja 2024. (GIA) – Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora danas je pred svojim članovima i predstavnicima medija predstavila rezultate Gospodarskog istraživanja za 2024. godinu. Istraživanju je pristupilo 118 poduzeća-članova Komore, a rezultati nikada nisu bili bolji.

Veseli nas optimizam koji vlada među našim članovima i koji raste iz godine u godinu. Prije 5 godina samo 7 posto poduzetnika smatralo je da je stanje u hrvatskom gospodarstvu dobro – danas ih 29 posto to tvrdi, četiri puta više! Također je u 2019. godini skoro polovica poduzetnika rekla da ne bi ponovno svoj novac uložila u Hrvatsku, danas tako govori tek desetina poduzetnika. To su ogromni napreci i veliko priznanje da Hrvatska, usprkos izazovima koji i dalje postoje, uistinu postaje bitan dio europskog gospodarskog prostora“ izjavila je na konferenciji za medije Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Gospodarsko istraživanje Komore provodi se već 19 godina u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a ove godine u njemu je sudjelovalo 16 zemalja, odnosno čak 1.533 poduzeća. Na razini Hrvatske u istraživanju je sudjelovalo sveukupno 118 domaćih, njemačkih i inozemnih tvrtki članica. Istraživanje ispituje poduzeća o očekivanjima za tekuću godinu, kao i procjeni općeg gospodarskog stanja i izazova.

Veliki broj ispitanih poduzetnika naglasak je stavio i na druge izazove s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju poput visine poreznih nameta, neefikasnosti javne uprave, netransparentnosti javnih natječaja i nedovoljno suzbijanje korupcije. S druge strane, članstvo u Europskoj uniji, pristup javnom financiranju, komunikacijski sustavi i opskrba energijom procijenjeni su kao veoma dobri ili odlični.

Među članovima Komore, pristupanje Hrvatske eurozoni i Schengenskom prostoru također se vrlo pozitivno ocjenjuje. Osim toga, trećina ispitanika smatra da će se gospodarstvo u Hrvatskoj općenito bolje razvijati nego u 2023. godini. Brošuru s detaljnijom analizom rezultata istraživanja moguće je pronaći na https://kroatien.ahk.de/hr/info-centar/gospodarsko-istrazivanje

Izvor i foto: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

Objavljeno 7. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.