Poreč, 5. ožujka 2021. (404/Valamar) – Socijalni partneri Valamar Riviere, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, podržali su nastavak Valamar programa „Pauza, Restart“ za očuvanje radnih mjesta u nadolazećoj godini. Program „Pauza, Restart“ na snazi je od ožujka prošle godine uz podršku socijalnih partnera, djelatnika Valamara i mjera Vlade.

Novi sporazum potpisan je na godinu dana i bit će na snazi od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. godine. Program „Pauza, Restart“ osigurava naknadu u visini od 60% redovnih primanja, odnosno minimalno 4.250 kn neto za sve Valamarove zaposlenike koji su na čekanju odnosno pauzi zbog ograničenja u poslovanju uslijed pandemije, oslanjajući se na aktualne mjere Vlade. Ostalim djelatnicima koji rade Valamar isplaćuje redovnu punu plaću. Program „Pauza, Restart“ se jednako primjenjuje za djelatnike i menadžment te se svaki mjesec s obzirom na mogućnosti upošljavanja određuju djelatnici koji će ići na posao te oni koji će primati naknadu za čekanje na posao.

Mjere potpore Vlade bile su ključne za očuvanje radnih mjesta u turizmu do sezone 2021. godine. Nažalost, pandemija i dalje utječe na nemogućnost normalnog poslovanja u turizmu, te je već sada vrlo izgledno da će nastavak mjera potpore biti važno za travanj i svibanj ove godine s obzirom da se veći promet u turizmu može očekivati tek od lipnja. Također, nastavak programa ima za cilj očuvanje radnih mjesta do sezone 2022. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja.

Ines Damjanić Šturman, direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri istaknula je: „Drago nam je što su naši socijalni partneri nastavili podržavati Valamarov program „Pauza, Restart“ jer svi imamo zajednički cilj, a to je svakako očuvanje radnih mjesta. Valamar intenzivno radi na pripremama za otvaranje sezone i u 2021. jamči minimalna neto primanja u visini od 5.000 kuna kao i nastavak programa cjelogodišnjih primanja za stalne sezonce. S obzirom na planirano otvaranje većine Valamarovih hotela, ljetovališta i kamping ljetovališta do sredine svibnja, sezonski djelatnici u Valamaru mogu očekivati između 3 i 6 mjeseci rada u sezoni 2021. Svi se nadamo što skorijoj normalizaciji poslovanja i uspješnijoj sezoni od prošlogodišnje“.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, izjavio je: „Pred nama je turistička sezona 2021. godine koja nažalost donosi daleko više izazova od prethodne 2020. godine. STUH je svjestan da turistička sezona 2021. godine neće polučiti rezultate koji našim tvrtkama uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih radnika osiguravaju likvidnost do naredne sezone pa stoga predlažem Vladi  RH da se osim potpore za ožujak i travanj, predvidi mogućnost potpore djelatnosti turizma i ugostiteljstva i tijekom jeseni i zime kako bi se sačuvala radna mjesta do turističke sezone 2022. godine. U cijeloj toj situaciji bitni su Sporazumi koje sklapamo sa hotelijerskim tvrtkama, a čiji je cilj da umanjenjem nekih prava radnika u vremenu kada realno nema posla sačuvamo radna mjesta, a u vremenu kada radnik radi, osiguramo plaću sukladno ugovorenim pravima u kolektivnom ugovoru. U takvim nastojanjima Valamar Riviera d.d. je pozitivan primjer odgovornog i socijalno osjetljivog poslodavca.“

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ističe:I dalje se nalazimo u izuzetno teškom, neizvjesnom i nepredvidljivom razdoblju, koje nam ne daje pravo na  optimizam. Očuvanje radnih mjesta mora nam biti prioritet, a socijalni dijalog, otvoren i transparentan, neophodan je i vjerujem da radnici razumiju sadašnju situaciju. Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala značaj turističkog sektora, te potporama omogućila očuvanje radnih mjesta. Nažalost, ne očekujemo da će kao u normalnim vremenima tijekom nadolazeće sezone, radnici osigurati dovoljan broj sati za „preživljavanje“ tijekom zime, pa se nadamo da će se mjere nastaviti i nakon sezone, a sve sa ciljem da se očuva kvalitetan kadar za vrijeme poslije korone. Od poslodavca Valamar Riviera d.d. očekujemo da će i dalje biti odgovoran poslodavac te da ćemo zajednički nastaviti pronalaziti rješenja koja omogućuju zadržavanje svih radnika i osiguranje njihove egzistencije.”

U prošloj godini Valamar je otvorio 24 hotela i ljetovališta te svih 15 kamping ljetovališta u kojima je radilo više od 4.400 zaposlenika. U Valamaru je u 2020. godini boravilo gotovo 300 tisuća gostiju te nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa zaraze što potvrđuje da turistički objekti postižu visoku razinu sigurnosti za goste. Valamar Riviera je usprkos krizi skočila na visoko 6. mjesto na ljestvici TOP 10 poslodavaca u Hrvatskoj prema istraživanju portala MojPosao te osvojila veliku nagradu Indeksa društveno odgovornog poslovanja u 2020. godini.