Zagreb, 31. svibnja 2022. (GIA) – Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su tijekom travnja za 2,7 milijardi kuna (1,1%, na osnovi transakcija) u odnosu na ožujak te su na kraju mjeseca iznosili 254,5 milijardi kuna, navodi se u HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za travanj ove godine.

Taj se porast u potpunosti odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana, a pritom su već treći mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima (1,9 milijardi kuna). Potražnja poduzeća za kreditima vjerojatno se povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina, što je povećalo trošak njihove nabave, kao i nastojanja poduzeća da se zaduže uz povoljne uvjete i time preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja.

Naime, napetost i pojačana nesigurnost na tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu ponajviše se ogledaju u jačim inflatornim pritiscima, osobito u segmentu energenata i sirovina, a time jačaju i rizici brže i snažnije promjene smjera monetarne politike i rasta tržišnih kamatnih stopa.

Što se tiče kreditiranja ostalih sektora, na mjesečnoj razini blago su porasli krediti stanovništvu (0,6 milijardi kuna) te krediti ostalim domaćim sektorima (0,2 milijarde kuna).

Stambeni i gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu porasli su na mjesečnoj razini podjednako (0,2 milijarde kuna), pri čemu su na godišnjoj razini stambeni krediti tek neznatno ubrzali rast (s 8,0% na 8,1%), dok je rast gotovinskih nenamjenskih kredita ostao nepromijenjen (3,4%). Kao odraz spomenutoga znatnog ubrzavanja rasta plasmana poduzećima (sa 7,5% na 10,2% na godišnjoj razini), dodatno su ubrzali godišnji rast i ukupni plasmani (s 5,0% na 6,5%).

Izvor: HNB Foto: pixabay

Objavljeno 31. svibnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.