Varaždin, 16. listopada 2023. (GIA) – Ministarstvo poljoprivrede Vindiji je dodijelilo certifikat Nacionalnog sustava kvalitete naziva „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za 62 proizvoda iz asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda. Nakon što je Koka d.d., vodeća peradarska kompanija u Hrvatskoj koja posluje u sastavu Vindije, početkom ove godine prva u Hrvatskoj ostvarila navedeni certifikat za meso peradi, Vindija d.d. sada je postala prva domaća kompanija koja je za mlijeko i mliječne proizvode ostvarila ovu potvrdu kvalitete, ekološke prihvatljivosti i stopostotnog hrvatskog porijekla. Predsjedniku Uprave Vindije, Nenadu Klepaču ovo je važno priznanje za domaće prehrambene proizvođače osobno uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Vindiji.  

Certifikat „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ bit će istaknut na čak 62 proizvoda iz Vindijinog asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda, a među kojima su ‘z bregov svježe i kozje mlijeko, ‘z bregov fermentirani funkcionalni proizvodi, Protein Skyr jogurti, ‘z bregov svježi sirevi, tvrdi i plemeniti Vindija sirevi te brojni drugi. Nacionalni sustav kvalitete pod nazivom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ uspostavio je ovu oznaku izvrsnosti kako bi se potrošačima zajamčila najviša kvaliteta, sigurnost i isključivo hrvatsko podrijetlo proizvoda koje kupuju. Osim certifikata za mlijeko i mliječne proizvode, ovaj sustav obuhvaća i certifikate za meso peradi, voće, povrće i konzumna jaja.

„Nacionalni sustav označavanja kvalitete „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ jamac je kontroliranih uvjeta proizvodnje i korištenja glavne sirovine stvorene u Hrvatskoj u svim proizvodnim procesima, od početka do kraja. U tom kontekstu, u ime Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske posebno pohvaljujem Vindiju kao domaćeg lidera u prehrambenoj industriji, koji ovu oznaku već nosi za meso peradi, a od sada i za mlijeko te mliječne proizvode, koji su isto tako stvoreni od hrvatske sirovine te uz posebne kontrolirane uvjete i načine proizvodnje. Naravno, vitalnu ulogu pritom imaju upravo domaći mali proizvođači, koji osiguravaju sirovine najviše kvalitete i izvornosti, što itekako cijenimo i vrednujemo. Naposljetku, zadovoljstvo nam je pohvaliti Vindiju i za strogu kontrolu svih proizvodnih procesa, peradi bez upotrebe antibiotika te brojne druge visoke standarde koji dokazuju snažne kapacitete za usvajanje novih tehnologija i kontinuirano podizanje kvalitete. Tragom navedenog, osobno sam uvjerena da će tvrtka nastaviti ostvarivati iskorake i na međunarodnom tržištu, a mi ćemo i dalje podržavati njihove napore“, poručila jeje ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Nakon ostvarenog certifikata „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ koji je za meso peradi početkom ove godine dodijeljen tvrtki Koka d.d., ostvarenje ove vrijedne potvrde izvrsnosti i za mliječni asortiman Vindije dodatno potvrđuje našu ulogu u nacionalnoj prehrambenoj proizvodnji. Osim što dokazuje predanost najvišim standardima u svim proizvodnim procesima, ova oznaka koju će od sada nositi i naši mliječni proizvodi dodatno naglašava položaj Vindije kao reprezentativnog domaćeg proizvođača i zajednice koja je u potpunosti posvećena stvaranju samo najkvalitetnijih i 100% hrvatskih proizvoda, koji su orijentirani prvenstveno na zdravlje i zadovoljstvo potrošača“, istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

Vindija je aktivno sudjelovala tijekom pripreme Specifikacije proizvoda „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode, a koja propisuje ključne faze proizvodnje kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda, posebne karakteristike proizvoda, obveznu dokumentaciju u pojedinim fazama proizvodnje te opis sustava sljedivosti. Specifikacija se primjenjuje na mlijeko i mliječne proizvode kod kojih je mlijeko glavni sastojak proizveden sukladno Specifikaciji „Dokazana kvaliteta“, a koja označava proizvode vrhunske kvalitete, dodatnu kontrolu proizvodnje i potvrđuje da su proizvodi u cijelosti proizvedeni u Republici Hrvatskoj. Specifikacija također postavlja više standarde na tržištu, a osim toga povećava transparentnost i sljedivost tijekom proizvodnje. Uz to, certifikat pruža vjerodostojnu osnovu za dodatno povjerenje potrošača zahvaljujući redovitim i neovisnim kontrolama svih dionika u proizvodnom lancu te stvara preduvjet za postizanje bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prema kvaliteti i zaštiti potrošača.

Nastavak niza prepoznatih potvrda kvalitete

Kao jedina domaća prehrambena kompanija koja se trenutno ističe s čak dva certifikata „Dokazana kvaliteta Hrvatska“, članica Grupe Vindija Koka d.d. je u ožujku ove godine postala i jedna od prvih domaćih kompanija koja je ostvarila i izuzetno važan međunarodno prepoznati certifikat „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“ koji dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika. Dodatno, HPA-HAPIH/Ministarstvo poljoprivrede nagradilo je Vindiju oznakom „MLIJEKO HRVATSKIH FARMI“, kao i piletinu Cekin oznakom „MESO HRVATSKIH FARMI – rođeno i uzgojeno u RH“, koje jamče izvornost hrvatskih proizvoda s dokumentiranom sljedivosti od polja do stola.

Proces proizvodnje na razini cjelokupne Grupe Vindija strogo prati važeće propisa Republike Hrvatske i Europske unije te je certificiran prema nizu relevantnih standarda sigurnosti i kvalitete, uključujući ISO 9001:2015 sustav upravljanja kvalitetom, HALAL, KOSHER, IFS Food, BRCGS, AOECS za bezglutenske proizvode, a ističe se i žig za nacionalni projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom ‘Živjeti zdravo’, kojeg Vindija i Koka s ponosom nose od 2021. godine.

Izvor i foto: Millenium promocija/Vindija

Objavljeno 16. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.