Zagreb, 21.11. 2019. (Zlatne riječi) – Zagrebački popularni bar Roots u svojem je projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) predstavio 20.11.  vina mlade vinarije BELL’IAKOV s Hvara.  Ove vinske srijede, prije velikog 3. četvrtka u studenom kada cijeli svijet pije mladi Beaujolais (nouveau), Zagrepčani su, uz prof. Mariju Vukelić i vinara Marija Carića, mag.ing.agr. mogli kušati mladi Hvar (Le Hvar nouveau)  i tako (malo) preduhitriti svjetski poznati francuski Beaujolais.

Za razliku od većine hvarskih vinarija, vinarija Bell’Iakov je mlada, tek zalazi u svoju drugu godinu  i ne može se pozvati na bogatu i dugu obiteljsku tradiciju, ali (ipak) nastavlja dugu i slavnu vinarsku tradiciju otoka Hvara. Ono što neki smatraju minusom, Vina Bell’Iakov nastoje pretvoriti u svoju prednost, stvarajući tako vina koja ne robuju uvriježenim navadama.  Dobna struktura vinograda Bell’Iakov je izuzetno mlada, najstariji nasadi imaju 9 godina, a većina tek dolazi na rod. Većina ih je smještena na južnim padinama Hvara oko Ivana Dolca,  manji dio u starogradskom polju. Osim sorti i vina koje danas nude –  bogdanuša, prč, plavac mali  – iz vinarije najavljuju u skoroj budućnosti i hvarske pošipe i vugave  …  Na vinskoj srijedi u Rootsu predstavljene su najvažnije sorte Hvara –  plavac mali, prč i bogdanušu, uz nezaobilazni ružičasti Opol! Svoja je vina predstavio mladi vlasnik vinarije –  Marijo Carić, mag.ing.agr.

Degustacija je započela s Bogdanušom 2019, Drugi je bio Prč 2019 (parč), treće vino bio je Opol 2019, s položaja Ivan Dolac. Za kraj degustacije, ponos Hvara: Plavac mali – Ivan Dolac. Berba 2018.

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je gastro-edukativni projekt koji je autorski osmislila prof. Marija Vukelić, a u kojemu se na degustacijskim večerama/prezentacijama uparuju vina – ponajprije hrvatske sorte s jelima/zalogajima koja im pašu po abecedi – ili po nekom drugom ključu.