Zagreb, 6. prosinca 2019. (zagreb.hr) – Nova zgrada Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora BioProCro otvorena je danas u Institutu Ruđer Bošković. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prepustio je otvaranje novih prostora onoj koja će tamo najviše delati – voditeljici Centra Rozelindri Čož Rakovac.

Kad dođete u Lisinski, došli ste u hram hrvatske glazbe, kad dođete u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, došli ste u hram hrvatske knjige, a kad dođete u Ruđer Bošković, stigli ste u centar hrvatske znanstvene izvrsnosti, rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je također kako Grad Zagreb kontinuirano ulaže u znanost i inovacije pri čemu je citirao dugogodišnjeg Ruđerovog ravnatelja Tomu Antičića: Mi Europi možemo konkurirati samo znanjem. Premali smo da konkuriramo kvantitetom, možemo samo kvalitetom.

U ovaj projekt uključeno je 10 mladih doktoranada i 10 postodoktoranada, rekla je voditeljica Čož Rakovac te objasnila kako će u novom objektu biti smještena laboratorijska jedinica za procjenu bioloških potencijala aktivnosti supstanci na kojima se radi u projektu bioprospectinga. Dodala je kako će ta istraživanja povezati s industrijom jer mikroalge, koje će se proizvoditi u laboratoriju, imaju različita svojstva. Tako će se moći upotrijebiti npr. u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, zatim za proizvodnju bio goriva a mikroalge su i odlični ekološki pročistači zraka i vode.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Smith zahvalio je Gradu Zagrebu na prepoznavanju važnosti znanstvenih istraživanja a posebice na financijskoj pomoći kojom je realizirana gradnja novog objekta. Zahvalio je i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na potpori projektu Centra izvrsnosti.

Okupljene su pozdravili i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.
Centar izvrsnosti za bioprospecting mora, koji se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 m² i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj, čime se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta BioProspecting Jadranskog mora, ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

Centar BioProCro okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Riječ je o jedinstvenom trans-disciplinarnom centru za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj. Bioprospecting kao novi koncept održivog korištenja biološke raznolikosti može osigurati prihode za zemlje u razvoju, te u isto vrijeme dati poticaj za očuvanje bioloških resursa i biološke raznolikosti.