Klijenti sve više traže brza i konkretnija rješenja. Prije se moglo biti više kreativan, a danas se traži brz i konkretan rezultat, što je nekada i nerealno. Naime, nakon oglašivačke, komunikacijske kampanje ne možete očekivati rast prodaje za nekoliko desetaka ili stotina posto, iz jednostavnog razloga što ne kontrolirate sve čimbenike u tom htijenju i procesu. Možete imati sjajnu kampanju, sa stotinama objava, ali usluge te tvrtke ne moraju biti na odgovarajućoj razini. Naravno, sve to ne može biti isprika jer svaka agencija koja ima puno isprika neće biti uspješna. Kad si poduzetnik postoji strah, a u pandemiji se, pogotovo, javljao strah. No, svijet je za vrijeme krize postao brži, to se odrazilo i na našu struku te nam jedino preostaje u takvom trend ciklusu što bolje se prilagoditi, istaknuo je za PoslovniFM Thomas Bauer suvlasnik, kreativni direktor i copywriter u agenciji Grizli komunikacije.

– U posljednje dvije krizne godine došlo je i do značajne transformacije brendova. Promjena je bila dramatična, možda u volumenu, ali je pojedinim brendovima u konačnici pomogla u online prodaji i distribuciji. Bilo bi puno teže da je smjer bio obrnut. Konkretno, trend online prodaje je rastao, a korona kriza je bila samo plimni val koji je pogurao taj rast, tako da su brendovi bili i logistički i infrastrukturno, a i filozofski spremni za to, te su zajahali na tom valu, istaknuo je Bauer u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Kuka – kultura komuniciranja. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Neka velika tržišta, poput američkog, kineskog, britanskog, govore da je npr. oglašavanje na televiziji, bilboardima i citylight vanjsko oglašavanje, palo za 20-ak posto, a da je istovremeno digitalija rasla, što su trendovi kao i kod online prodaje. Nije se dogodilo ništa revolucionarno nego je korona sve to ubrzala. Sjetimo se, kao što TV nije ubila radio tako ni digitalija neće po meni ubiti TV, istaknuo je Bauer. Dodao je da će doći do transformacije jer će biti više izbora, posebno jer nove generacije traže sadržaje koje oni sami mogu birati. To su promjene koje će se nužno dogoditi jer oglašavanje nije svijet za sebe i mora pratiti navike te potrebe potrošača, jer inače ih neće uhvatiti i neće čuti njihovu poruku, a u konačnici niste napravili posao, ocijenio je.

Na urednikov upit o budžetima, Bauer odgovara kako su i oni padali, u početku su bile puno pesimističnije prognoze, da bi se na kraju svelo sve na pad marketinških budžeta od 8-12 posto u većini država, pri čemu se nije dogodilo ništa dramatično kao što je bilo u vrijeme ekonomske krize 2008. godine, nastavio je Bauer.

Kad govorim kao poduzetnik, mogu reći da smo imali relativno povoljnu situaciju i vrlo brzo smo se vratili na predpandemijsko vrijeme. Mislim i da će se sve vratiti kao što je bilo u predpandemijsko vrijeme, jer čovjek je ipak prije svega društveno biće, željan osobnog kontakta, smatra suvlasnik Grizli komunikacija, koje ove godine slave 10. godina postojanja.

– U tih deset godina došlo je do rasta tržišta, pojedini segmenti su se mijenjali, otvoreno je dosta novih agencija. Konkurencije se ne bojimo i hvale vrijedno je što se ljudi upuštaju u poduzetničke vode. Mi nismo članovi ni HURA- ni HUOJ-a, ali volimo konkurenciju i prijateljujemo s mnogima. No, držim da bi trebalo mijenjati image PR agencija, jer je relativno negativan i na tome bi trebali poraditi. Navest ću konkretan primjer – svojedobno je afera FIMI MEDIA, koja je u stvari bila agencija za medijski zakup i uopće nije bila PR agencija, u javnosti tako percipirana, što je bacilo negativno svjetlo na PR agencije i njihov rad. To bi, u suradnji sa strukovnom udrugom, trebalo mijenjati jer nismo mi prodavači magle, kako nas mnogi doživljavaju, već radimo intelektualno naporan i zahtjevan posao, istaknuo je Bauer.

– U današnjem vremenu brze provjere i brzog kolanja informacija brendovi, agencije i mediji trebali bi najviše voditi računa o istinitosti informacije. Naime, danas se lako provjeri jesu li točne informacije, a ako plasirate netočnu informaciju odmah imate i kriznu situaciju. Transparentnost i iskrenost su bitni u komunikaciji bilo kojeg proizvoda ili usluge zato što suprotno može nanijeti štetu. Vi možete neku informaciju koja vam možda i ne ide u korist, uz pomoć agencije, prezentirati tako da vam ona ipak krene u korist.  Dakle, cilj je agencije i dobre kreative da vam i neku činjenicu koja nije pozitivna ili dobra za vas prezentira tako da ona to postane, istaknuo je Bauer.

– Svijet je danas prepun pseudo informacija i vijesti. Imamo višak informacija i manjak vremena za tu informatičku šumu u kojoj lutamo, treba vam vodič. Danas imate propagandu modeliranja stvarnosti, gdje je to puno teže jer u toj  šumi  i terabajtima informacija koje čovjek percipira svaki dan, teško je naći vremena za odvajanje točnog od netočnog, poluistine od istine. Najopasnije su poluistine, jer alternativna stvarnost je infantilna u odnosu na modeliranu i upravo u toj „mutnoj vodi“ se mnogi mogu teško snaći, zaključio je Bauer razgovor za PoslovniFM.

Objavljeno 15. travnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM