U većini organizacija postoje procesi za upravljanje razvojem zaposlenika, koji uključuju neke korake poput razvojnih razgovora, feedbacka i individualnih razvojnih planova za zaposlenike. U agenciji Bruketa&Žinić&Grey kreirali smo i usvojili novi proces razvoja ljudi u čijem su dizajnu, pod vodstvom HR-a, sudjelovali svi zaposlenici. Radili smo, primjerice, kompetencijske radionice gdje su zaposlenici sami imali priliku odabirati koje su to kompetencije zapravo važne za pojedine poslove i one su nam poslužile kao temeljne za cijeli proces, istaknula je za PoslovniFM Mojra Dautović, HR menagerica u Bruketa&Žinić&Grey agenciji.

Upravo zbog tog, neuobičajenog načina kreiranja procesa razvoja i sudjelovanja svih zaposlenika, agencija je i nedavno dobila priznanje, prvo mjesto na natjecanju “Najbolje regionalne HR prakse” .

– Htjeli smo da i sami zaposlenici kažu koje su po njima najvažnije kompetencije za dobro i učinkovito djelovanje. Ponudili smo okvir od 30-ak kompetencija s opisima, a u raspravama se odabiralo, prioritiziralo i svelo na 10-12 glavnih kompetencija. Bilo je riječi i o formulacija ponašanja, a na kraju je ostalo 7-10 kompetencija po radnom mjestu, pojasnila je Dautović. Sve to, dodaje, kao osnova daljnjih razgovora o očekivanjima, razvoju, radnom učinku svakog zaposlenika.

Na upit urednice podcasta Psihologija uspjeha Tanje Pureta koliko HR može biti područje za inovativnosti i na kojoj razini, Dautović odgovara kako su upravo inovativnost i kreativnost bile ključne kod odluke o odabiru smjera psihologije na fakultetu. Tada, naglašava uz smiješak, nije ni sanjala da će raditi upravo HR u jednoj svjetski poznatoj kreativnoj agenciji, brendu koji je poznat upravo po svojoj kreativnosti. I nije uvijek isto rješenje primjereno istom izazovu, različitom okruženju, kaže Dautović. Cjelovitu podcast epizodu poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Prema povratnim informacijama zaposlenika, najviše su im se svidjeli benefiti i strukturiraniji načini interne komunikacije koje smo uveli. Primjerice, uveli smo tzv. aktualce, okupljanja svih zaposlenika i otvorenih razgovora s upravom, razgovara se o aktualnostima, rezultatima i bilo kojim trenutnom važnim temama. Uz to, prema našem internom istraživanju, ide i feedback proces, koji je primijećen kao najznačajnije poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu. Znamo da to nije savršen proces, ima još posla i prostora da ga maksimalno još iskoristimo, naglašava Dautović.

Dautović i Pureta razgovarali su o današnjem trenutku upravljanja ljudima, koje su razlike rada u korporacijama, stalne prilagodbe i pojedinim djelatnostima i koliko je potrebno pratiti sva društvena i okolišna zbivanja, kao i kontekst djelovanja i promjena.

– Moramo biti spremni da nas izazove generacija Z. Organizacije i poslodavci se moraju tome znati prilagoditi, osmisliti načine kako odgovoriti na nove potrebe tržišta rada, kazala je Dautović u razgovoru s Tanjom Puretom.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 20. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM