„Gotovo trideset godina uporno bježimo od nužnih i neizbježnih promjena u zdravstvenome sustavu. Čvrsto se držimo nedovoljno učinkovitog naslijeđenog socijalističkog zdravstvenog sustava s bolnicama na svakom koraku u kojima svi rade sve. Dugi niz godina suočeni smo s rastućim listama čekanja, odljevom liječnika i medicinskih stručnjaka svih profila, sve sofisticiranijom i skupljom medicinskom opremom, sve složenijim dijagnostičkim i terapijskim protokolima kao i kompliciranijim zakonskim procedurama. U takvim uvjetima u zdravstvu s jedne strane imamo prenapregnut i preopterećen javni zdravstveni sustav, a s druge strane nedovoljno iskorišteni kadrovski i tehnički potencijal privatnog zdravstva u kojem rade vrsni zdravstveni stručnjaci i postoji najmodernija medicinska oprema koja ne košta ni jedne kune širu zdravstvenu zajednicu, ni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ni proračun Republike Hrvatske“, ocijenila je za poslovniFM dr. Ivanka Trstenjak Rajković, ravnateljica privatne Poliklinike Medikol.

Dr. Trstenjak-Rajković i njezin suprug, Ivan Rajković, svojevrsni su pioniri privatnog poduzetništva u hrvatskome zdravstvu. Zdravstvenu ustanovu Medikol osnovali su 1994. godine u Čakovcu, a nakon reorganizacije 2000. godine počinju djelovati u Zagrebu, a potom u Splitu, Rijeci i Osijeku. Danas zapošljavaju oko tri stotine ljudi.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

„Visoki stupanj stručne naobrazbe naših zdravstvenih radnika čini Polikliniku Medikol zdravstvenom ustanovom, prepoznatom u široj zajednici po kvaliteti i sveobuhvatnoj zdravstvenoj skrbi nad pacijentima“, istaknula je dr. Trstenjak-Rajković u emisiji Anamneza, u razgovoru s urednikom Zvonkom Šebom.

Prema njenim riječima, razvoj Poliklinike Medikol rezultat je želje i nastojanja da se svim građanima Republike Hrvatske omogući najsuvremenija dijagnostička obrada. No, kako kaže, u miljeu nesređenih zakonskih propisa, sa mnoštvom vjetrenjača prošlog društvenog razdoblja, razvoj tvrtke nije išao, niti sada id, načinom, brzinom i oblikom kojim mi kao osnivači i vlasnici želimo i svojim angažmanom nastojimo ostvariti.

Osnovni problem svih djelatnosti u hrvatskome zdravstvu rastući je deficit zdravstvenog kadra, ali ne samo zbog odlaska u inozemstvo.

„Medikol je čvrsto pozicioniran u sustavu i prepoznatljiv brend. Kontinuirano ulažemo velika financijska sredstva u nabavu i kupnju najsuvremenije dijagnostičke medicinske opreme. Tako danas Medikol raspolaže s 20-ak ultrazvučnih aparata za dijagnostiku u području oftalmologije, ginekologije, kardiologije i radiologije za djecu i odrasle, s pet 64-slojnih i jednim 128-slojnim CT uređajem, s četiri uređaja za magnetsku rezonanciju jačine 1,5 Tesle, te dva trenutačno najsuvremenija i najsofisticiranija uređaja jačine 3 Tesle. Uz to Medikol ima četiri uređaja za PET/CT dijagnostiku, kao i nekoliko najsuvremenijih terapeutskih lasera za područje dermatologije, abdominalne i vaskularne kirurgije, te za estetske tretmane u području plastične estetske kirurgije“, rekla je dr. Trstenjak-Rajković.

Osnovni problem svih djelatnosti u hrvatskome zdravstvu, smatra dr. Trstenjak-Rajković, rastući je deficit zdravstvenog kadra, ali ne samo zbog odlaska u inozemstvo.

„Posljednjih godina kadrovski deficit postaje najočitije izražen u dijagnostičkim djelatnostima. Povećanje volumena dijagnostičkih mogućnosti, a time i volumena dijagnostičkih pretraga, razlog je rastućim listama čekanja, ali i sve složenijim organizacijskim izazovima u Zadovoljenju potreba svih pacijenata a posebno onkoloških. Sa sličnim izazovima susreću se svi razvijeni zdravstveni sustavi, no u domaćem zdravstvu, kao i u svim zdravstvenim sustavima s manjim financijskim mogućnostima, kadrovski se deficit multiplicira kontinuiranim pojačanim odljevom kadrova u bogatije zdravstvene sustave. I u Poliklinici Medikol osjeća se nedostatak medicinskog osoblja, osobito pri novom upošljavanju. Tržište rada trenutačno je vrlo siromašno kvalitetnim medicinskim kadrom“, smatra dr. Trstenjak-Rajković, te dodala da i kao obiteljska liječnica, i kao ravnateljica velike zdravstvene ustanove, hrvatski zdravstveni sustav promatra isključivo s pozicije najpotrebitijih, a to su bolesni ljudi.

Zakonom se svima jamči pravo na svu zdravstvenu zaštitu i tu nema nejasnoća, no problem je u realizaciji. Potrebe za zdravstvenim uslugama svakim su danom sve veće, a sami postupci sve sofisticiraniji. Naši bolesnici sve teže ostvaruju svoja zakonom zajamčena prava na kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu. Imamo naslijeđeni sustav zdravstva iz vremena socijalizma koji više ne može odgovoriti izazovima vremena i zadovoljiti potrebe populacije, ističe otvoreno dr. Trstenjak-Rajković.

Dugogodišnje naslijeđe loše društvene pozicije privatnog zdravstva i izostanak snažnijeg angažmana i uključenosti privatnog zdravstvenog sustava u svakodnevna zdravstvena zbivanja potaknuli su i osnivanje Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu koja je nedavno upisana u Registar udruga i kojoj je dr. Trstenjak-Rajković na čelu.

„Prošle godine donesen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije iznašao rješenje kojim bi se sve postojeće i privatne i javne zdravstvene ustanove stavile svojim punim opsegom i maksimalnim kapacitetom u funkciju zdravstvenih potreba građana. Kao poduzetnica u zdravstvu želim govoriti o snazi i žilavosti privatnog zdravstvenog sustava. O snazi zato što postoje mjerljivi dokazi i kvalitete naših zdravstvenih usluga i iznadprosječnog zadovoljstva naših pacijenata. A o žilavosti zato što i u situaciji neadekvatne i neafirmativne društvene pozicije privatni se zdravstveni sustav neprestano prilagođava ali i unapređuje. Nabavljamo najmoderniju opremu i osiguravamo najaktualniju izobrazbu kadrova isključivo vlastitim sredstvima, ali aktualna zakonska regulativa ne omogućava nam znatnije porezne olakšice “, pojasnila je dr. Trstenjak-Rajković smjer u kojem će ići djelovanje novosnovane Udruge.

Svakodnevna zdravstvena zbivanja potaknuli su osnivanje Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu, koja je nedavno upisana u Registar udruga

Medikolovi slogani „Sve pretrage na jednome mjestu“ i „Od sumnje do dijagnoze u jednome danu“ privlače sve više pacijenata otkako je Poliklinika s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje obnovila ugovor.

„Od 1. travnja do 31. prosinca 2020. godine novo je ugovorno razdoblje za koje je obnovljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Ugovorni odnos Poliklinike Medikol i HZZO-a koncipiran je tako da ugovorene i od HZZO-a odobrene količine pregleda i dijagnostičkih postupaka zauzimaju tek 40 posto kapaciteta Poliklinike, a u pojedinim djelatnostima i 0 posto. Osiguranicima HZZO-a daju termini za preglede i pretrage u skladu s ugovorenim brojem, a kad se oni potroše mora se čekati novo ugovorno razdoblje za koje nam ugovorne kvote nisu poznate, pa zato u Medikolu nema lista čekanja. Ne treba naglašavati koliko je teško planirati poslovanje tvrtke u ovako nepredvidivim okolnostima, ali to je naša realnost.

Prepoznavši trendove u sustavu i rastuću potrebu naših bolesnika za dijagnostičkim pretragama, prije više od dvadeset godina osnovali smo Polikliniku Medikol. Razvili smo različite zdravstvene djelatnosti, ali dijagnostičke pretrage i dalje su naša temeljna djelatnost. Medikolov prepoznatljivi PET/CT nalaz i drugi radiološki nalazi zlatni su standard u radiološkoj i kliničkoj praksi. Naš program rezultat je dugogodišnje pozitivne prakse i multidisciplinarnog angažmana naših liječnika. Izuzetno je dobro primljen među pacijentima i prepoznat kao vrhunski proizvod i jamac njihovog zdravlja“, istaknula je na kraju razgovora za poslovniFM dr. Ivanka Trstenjak-Rajković, suosnivačica i ravnateljica Poliklinike Medikol.

Objavljeno 12. lipnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM