Nije dobro da lokalna samouprava određuje koja poduzetnička inicijativa ima komercijalni tržišni potencijal, a koja nema

poslovniFM pokrenuo je novu, jedinstvenu emisiju – LOKALNO JE GLOBALNO. U prvoj emisiji poslovniFM predstavlja Svetu Nedelju, a gost je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, magistar ekonomije, koji je ranije radio u Adacti, regionalnom lideru za Microsoft poslovna rješenja.

„Krenuli smo s poreznim rasterećenjem, no ne na način da ih se smanji, nego što više njih ukine. Jer ako se porezi samo smanjuju, dolazi do rasterećenja, ali i nadalje poduzetnik mora voditi brigu o svakom od tih poreza. A kada se ukinu, te brige nema. Ukinuli smo prirez, komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, plaćanje komunalnog doprinosa prilikom investicija za gotovo sve industrije, izuzev, primjerice, trgovine ili logistike. Poduzetnici koji su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, ujedno su u prvoj godini poslovanja oslobođeni i komunalne naknade. Ukinuli smo i naknade za taxi dozvole. Ukinuli smo i komunalni doprinos za izgradnju više stambenih objekata, dok smo kod gradnje kuća ili objekata do tri stana smanjili komunalni doprinos za 80 do 90 posto. Što znači da je to od nula do osam kuna po kubnom metru komunalnog doprinosa, dok se u ostatku zemlje to kreće od 50 do 100 i više kuna po kubičnome metru“. Pobrojao je Nađi u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u širem odgovoru na upit da predstavi grad bez dugova, vodeći u nas po prosječnom dohotku po stanovniku, koji gradi petu poslovnu zonu, rasterećuje poslovanje poduzetnika?

Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„Sveta Nedelja ipak je intenzivna poduzetnička sredina. Sve aktivnosti idu za poboljšanjem uvjeta poslovanja i života. No, bez obzira na ukidanje ili smanjenje različitih davanja poduzetnika, proračun Grada nije osjetio veće gubitke, a s obzirom i na porezne izmjene na nacionalnoj razini, prije svega kod poreza na dohodak, pa će na kraju godine proračun Grada biti na sličnoj razini kao lani. I kroz novu poreznu reformu osjetit će se manje punjenje, ali s obzirom na očekivani rast plaća, i taj bi se manjak mogao kompenzirati“, ocijenio je Nađi u emisiji Lokalno je globalno.

Naše je mišljenje, kaže Nađi, da lokalna samouprava ne bi trebala odlučivati koja poduzetnička inicijativa ima potencijal a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu. Zato mi nemamo potpore, nego smo ukidanjem ili smanjenjem nameta dali poduzetnicima ono što traže – da im se prestane uzimati, a ne da im se daje.

Na upit koliko je poduzetnika u Svetoj Nedelji, Nađi odgovara kako je to teško reći, zbog problema dobivanja informacija od strane FINA-e i DZS-a.

„Broj poslovnih subjekata, ako tu uključimo i obrte i slobodna zanimanja, kreće se oko 1000, s time da računamo da će sad broj dodatno rasti što se tiče srednjih, malih i velikih. Moram priznati da me mjera koja je ovih dana opet postala aktualna, gdje se priča o povećanju doprinosa za mikro poduzetnike koji tek osnivaju poduzeća, iznenadila. Bojim se da će ta mjera dovesti do zatvaranja nekih malih poduzeća koji su tek u začetku, moramo vidjeti kako će se to odraziti na kretanje broja poduzeća u Svetoj Nedelji. Nemaju sva ta poduzeća sjedišta, tu govorimo osim o onima koji imaju neki ured ili trgovinu, broj poduzeća sa sjedištem je znatno manji, no ako ministar financija Zdravko Marić sluša ovu emisiju, nadam se da će se predomisliti i odustati te promijeniti odluku koja se odnosi na podizanje obveznih doprinosa za direktore malih poduzeća“, pojašnjava Nađi te dodaje:

Zato mi nemamo potpore, nego smo ukidanjem ili smanjenjem nameta dali poduzetnicima ono što traže – da im se prestane uzimati, a ne da im se daje

„Velik je broj prepoznatljivih tvrtki, kao što su Rimac Automobili, Medical Intertrade, Sancta Domenica, Genera, koja je otvorila najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, a seli i dio poslovanja iz Velike Britanije u Hrvatsku zbog brexita, tu je i britanski Lush, a koja će isto nastaviti seliti poslovanje iz Velike Britanije, kod nas je i Pastor, Radiokirurgija Zagreb… Ponuda je raznolika. Imamo neka nova poduzeća koja nam dolaze, koja su možda manja, ali brzo rastuća, tako da, možda ne bi bilo pošteno da dalje sve nabrajam.

Sveta Nedelja je pet minuta vožnje od zapadnog dijela Zagreba, do nas se može doći brže nego baš iz samoga grada, to su neke prednosti koje imamo. Evo, mogu otkriti da dolaze tri poduzeća, zapravo sestrinske firme, koje su djelovale u Zagrebu i bave se 3D modeliranjem.

Što se tiče financijskih potpora, mi nismo tipičan slučaj u Hrvatskoj. Mnogi gradovi idu metodom raspisivanja natječaja za dodjelu potpora, mi to nemamo. Mi od potpora imamo financiranje dijela kamatne stope na kredite. Imamo program koji provodimo zajedno sa županijom i ministarstvom, gdje ministarstvo sufinancira 2 postotna boda, isto toliko županija a Grad Sveta Nedelja također do dva postotna poena. Zašto smo odabrali taj pristup? Jer smo mišljenja da nije dobro da lokalna samouprava određuje koja poduzetnička inicijativa ima komercijalni tržišni potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu, ono što mi trebamo jest pojednostaviti procese, maknuti porezne namete i subvencioniranje kamatne stope, zato jer su kamate na poduzetničke kredite, primjerice, u Njemačkoj znatno niže nego kod nas. Nije fer da naši poduzetnici gube na konkurentnosti zato što naša država ima lošije upravljanje nego Njemačka i da zbog toga plaćaju sistemski rizik koji je puno veći. Subvencioniramo da bismo izjednačili prava igre“, ustvrdio je Nađi.

Vi ste uveli novu metodu, ima li to još koji grad u Hrvatskoj? „Nije mi poznato da je bilo koji grad u Hrvatskoj to napravio, ali kod nas se pokazalo učinkovito i poduzetnici ne traže da im se dâ novac, već da im se prestane uzimati“, jasna je poruka zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje.

Četiri poduzetničke zone, a i peta se gradi?

„Usklađenje zemljišnih knjiga i katastra provedeno je u potpunosti, što znači da su imovinsko-pravni odnosi čisti, a time je dodatno olakšano ulaganje.Ima još nešto prostora, dakle, ni jedna od te četiri zona nije još do kraja popunjena, još prostora ima, no s obzirom na to da su naše zone u privatnom vlasništvu, odlučili smo otvoriti još jednu poduzetničku zonu. Poduzetnici imaju veći izbor. Spomenuo sam usklađenje zemljišnih knjiga i katas-ra, imovinsko pravni odnosi su čisti u cijelom gradu, to smo radili zadnje dvije i pol godine, i za to moram pohvaliti bivšeg gradonačelnika koji je započeo taj projekt, a mi smo nastavili. Samim time smo pojednostavili bilo kakvu investiciju, jer sad kad netko i kupi zemljište ne mora ići rješavati probleme gdje je 15 različitih vlasnika, jer smo i taj dio riješili“, kazao je Nađi.

Na upit ima li vremena za poduzetnike, Nađi odgovara kako se još nije dogodilo da je bilo koji poduzetnik tražio sastanak, a da barem gradonačelnik ili on kao zamjenik, nisu našli vremena da tog poduzetnika i prime.

„Trudimo se u što kraćem vremenu svakog tko ima potrebe za našim uslugama primiti i pomoći mu ako je to u našoj nadležnosti. Ako nije, nastojimo barem pribaviti one informacije koje su potrebne za nastaviti dalje i pružiti potporu s naše strane, koliko god to možemo. Moramo imati na umu da smo mi tu zbog građana koji su nas izabrali, ali i zato da bi ti građani imali bolji životni standard, poduzetništvo mora biti jako i razvijeno i moramo biti jako susretljivi prema poduzetnicima i držati ih kao kap vode na dlanu da nam ostanu i da stvaraju dodatnu vrijednost i da zapošljavaju ljude“, kaže Nađi.

Koja su najčešća pitanja koje postavljaju poduzetnici?

„U posljednje vrijeme pitanja su vezana uz investiranje, odnosno razgovor o tome što im Grad nudi u pogledu poreznih uvjeta i koje su potencijalne lokacije za investicije, na koji način možemo dodatno pomoći i slično. Drugi skup pitanja odnosi se na postojeće poduzetnike u našem gradu, koji često dolaze s pitanjima o proširenja poslovanja, pa da vide koji su prostorno-planski uvjeti, što možemo učiniti za njih. Jedan set pitanja postojećih poduzetnika vezano za infrastrukturu, kako su se naše poduzetničke zone brzo rasle i razvijale se. Prijašnje firme nisu u potpunosti na svim dijelovima do kraja riješile infrastrukturu, pa mi to sad rješavamo i vjerujem da ćemo kroz koju godinu imati sve zone pripremljene. Dosad one jesu većinom u dobrom stanju, no još uvijek ima nekih mjesta na kojima postoje prostori za napredak.

Spomenuli smo olakšice za turizam, Sveta Nedelja se sve više razvija u turističkom smjeru. „Osim već ranije spomenutih ukidanja komunalne naknade za hotele, kampove, apartmanska naselja i, naravno, taksi dozvole dosta su bitne, s obzirom na to da je turistima bitno da na jednostavan način mogu doći bilo kamo. Također smo i paušalni porez za male iznajmljivače sveli na zakonski minimum od 150 kuna po krevetu, sad se opet mijenja, opet dolazimo do tih poreznih izmjena koje se non-stop mijenjaju. Da je dozvoljeno zakonski, mi bi i to ukinuli, nije nam to neki znatan prihod, no eto, zakon je rekao da moramo imati minimalnu razinu poreza, tako da smo se spustili do te minimalno moguće razine. Moram spomenuti, što se tiče komunalne naknade za hotele, kampove, apartmanska naselja, nekome se to ne čini puno, tko nije u tom biznisu, zato jer generalno svi drugi komunalnu naknadu plaćaju po kvadratnom metru prostora koji imaju i obično to kod nas nisu veliki iznosi, osim za ekstremno velika poduzeća za naše uvjete.

Kod hotela, kampa i apartmanskih naselja drugačija je situacija, oni su komunalnu naknadu plaćali, a kod mnogih mjesta još plaćaju 1,5 posto ukupnih prihoda. Jedan i pol posto ukupnih prihoda direktno je rušenje profitabilnosti na godišnjoj razini, u znatnoj mjeri. S obzirom na to da mi kao turistička destinacija još uvijek nismo razvijeni, trenutačno imamo samo jedan hotel i jedan kamp, mi smo na taj način odlučili osloboditi prostor za dodatnu profitabilnost kako bismo potaknuli ulaganja. Nadamo se da će to u sljedećim godinama dati rezultate, već smo imali upite zainteresiranih za izgradnju nekoliko kampova na području Svete Nedelje. Tu bi nam dobro došlo da se Ministarstvo državne imovine malo dodatno trgne. Iako su nam pomogli oko nekih stvari, no evo kada bi se još taj prostor i dio državnog zemljišta koji nije u funkciji riješio, uvjeren sam da bi se brzo sve popunilo.

Gdje je kamp u Svetoj Nedelji? Kamp Zagreb u Svetoj Nedelji najpopularniji je objekt, a smješten u Zagrebačkoj županiji i on značajno doprinosi, imamo hotel i još nekoliko apartmana. Mi jesmo drugi u Zagrebačkoj županiji, prvi je grad Velika Gorica, koja ima zračnu luku, pa to nije usporedivo. Treba imati na umu da iako mi jesmo svojim rezultatom zadovoljni, u odnosu na ostale gradove u našoj županiji, treba imati na umu da su to prilično mali brojevi s obzirom na potencijal koji postoji i na kojem treba raditi. Rastom grada Zagreba u turističkom smislu, ako si i mi damo truda s vremenom će se dio toga preliti i na Zagrebačku županij. Što se turizma tiče u kontinentalnoj Hrvatskoj generalno, a samim time i u Svetoj Nedelji, čekaju nas dobra vremena, pogotovo s obzirom na to da mi u Svetoj Nedelji nemamo klasični turizam, nemamo sunce i more, ali ono što imamo čini da nam dolaze turisti, fanovi koji dolaze u turističke obilaske. Imamo situaciju da imamo zdravstveni turizam, imamo nekolicinu klinika koje su jedinstvene, ne samo u Hrvatskoj nego u dijelu Europe s vrhunskom tehnologijom. Možemo reći da smo u tom pogledu sretni jer naš će turizam rasti na nekim održivim temeljima koji će biti dugoročno isplativi i diversificirani, neće biti, ako se dogodi kišna sezona, da neće biti turista kod nas. To će biti stalni rast, ocijenio je za poslovniFM zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Objavljeno 13. prosinca 2019.