– Virtualna elektrana je u Hrvatskoj potpuno novi koncept, inovacija koja bi trebala omogućiti pametnije korištenje energije. Elektrana u klasičnom elektroenergetskom sustavu proizvodi električnu energiju i to je postrojenje koje se nalazi na jednom mjestu unutar elektroenergetskog sustava. Virtualna elektrana ima isti takav efekt na elektroenergetski sustav, ali je virtualna iz razloga jer nema postrojenje na jednom mjestu, nego preko digitalne platforme upravljamo različitim izvorima i trošilima koji se nalaze bilo gdje unutar elektroenergetskog sustava, a stvaramo efekt proizvodnje ili smanjenja potrošnje električne energije, istaknuo je za PoslovniFM Marko Lasić, direktor tvrtke KOER.

– Tvrtka KOER potpisala je s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) ugovor i aktivirala prvu hrvatsku virtualnu elektranu. Dakle, naš kupac je HOPS, poslujemo na tržištu pomoćnih usluga. Konkretno, HOPS za uspostavu ravnoteže u sustavu mora rezervirati određeni kapacitet. To se u klasičnom smislu radilo tako da rezervirate u nekoj HE ili plinskoj elektrani kapacitet koji možete brzo aktivirati ili deaktivirati kako bi izjednačili proizvodnju i potrošnju. U našem poslovnom modelu, u modelu virtualne elektrane, mi to isto radimo, ali ne s klasičnim HE ili postrojenjima koji su se prije koristile nego s krajnjim potrošačima kojima upravljamo, pojasnio je inovacija Lasić, u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Virtualne elektrane su u skladu sa zelenom politikom i održivim razvojem, i Koer je zapravo posljedica energetske tranzicije. Usluge koje nudimo su se prije odvijale unutar elektroenergetskog sustava. Krajnji korisnici nisu mogli biti pružatelji takvih usluga, no s dolaskom obnovljivih izvora energije nestabilnost u elektroenergetskom sustavu se povećala i optimalan odgovor na tu nestabilnost je da krajnji klijenti postanu fleksibilni te da krajnji korisnici ne budu samo potrošači koji troše energiju već da prilagođavaju svoje ponašanje situaciji u elektroenergetskom sustavu. Mi smo izravna posljedica tranzicije i bitan faktor za stabilnost elektroenergetskog sustava u budućnosti, ističe Lasić.

– U Europi ima dosta virtualnih elektrana, u pitanju je već poznati koncept. Naime, na različitim europskim tržištima, ovisno o pravilnicima i zakonodavstvima država i brzini usklađivanja s EU direktivama, takvi su se poslovni modeli počeli pojavljivati. Najrazvijenija tržišta su Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije, gdje ovakav model postoji već desetak godina. U Hrvatskoj, pak, smo tek s promjenama zakona o tržištu električne energije prepoznali agregatora i započeli ovo što sada KOER radi, pojasnio je.

– Proces se odvija tako da mi detektiramo potrošače, potencijalne korisnike našeg virtualnog sustava. U ovom trentuku je riječ o većim potrošačima kojima se javljamo kako bi analizirali jesu li kompatibilni za rad virtualne elektrane. U stvari, pokušavamo vidjeti možemo li upravljati njihovom potrošnjom ili proizvodnjom. U našem su portfelju industrijski pogoni koji imaju svoju potrošnju, a idealan pogon je onaj koji ima kontinuiranu potrošnju i dan i noć. Ako još uz tu kontinuiranu potrošnju ima i fleksibilnost da u nekom trenutku, na naš zahtjev, smanji ili poveća potrošnju, onda je to idealan kandidat za virtualnu elektranu.

– Poslovni model je baziran na način da industrijski korisnik koji se spoji na virtualnu elektranu ostvaruje prihod i taj prihod ima dvije komponente. Jedna komponenta je rezervacija kapaciteta, fleksibilnosti – industrijski pogon kontinuirano radi svoju primarnu aktivnost, ali je u svakom trenutku spreman smanjiti svoju potrošnju na naš zahtjev. U prvoj komponenti plaćamo im spremnost za rezervaciju kapaciteta, a u drugoj komponenti, ako pogon smanji ili poveća svoju potrošnju, mi im dodatno isplatimo novac za energiju, otkriva Lasić.

– Imamo raznih klijenata, od infrastrukturnih klijenata tu je drvna industrija, metalna, metaloprerađivačka, a tu je i infrastruktura Odašiljača i veza. U prvom valu okupljanja portfelja išli smo na veće potrošače i proizvođače, a slijedeći je korak s manjim potrošačima proširiti portfelj, nastavio je Lasić.

– Glede dosadašnjeg feedbacka, podijelio bih reakcije u dva segmenta. Kad smo krenuli s radom nije bilo poskupljenja električne energije i klijenti kojima smo pristupali su bili u nevjerici, jer nisu čuli za model u kojem im netko dolazi s idejom da za energiju za neku njihovu uslugu njima isplaćuje novac. To im je bilo čudno i nisu mogli procijeniti koji im je rizik, jer nisu na nekom primjeru mogli vidjeti da netko drugi to radi. Taj početni dio je bio dosta spor, očekivao sam bržu akviziciju kapaciteta obzirom na to da je poslovni model: mi vama nudimo novac i ne prodajemo vam ništa. No, nakon poskupljenja električne energije ljudi su shvatili da više ne mogu biti klasični potrošači energije koji će bez obzira na stanje u sustavu samo trošiti energiju, odnosno mogu, ali će to skupo platiti, dok kroz naš model pokrivaju i dio rizika poskupljenja električne energije. I tako smo nakon poskupljenja prešli na način rada da se nas traži, a ne da mi tražimo klijente, uz smiješak će Lasić.

Upitan o načinu financiranja, Lasić odgovara kako je riječ o revenue share modelu. Naime, KOER ima ulogu agregatora koji upravlja virtualnom elektranom. Osim što prepoznajemo i analiziramo kapacitete i integriramo ih na virtualnu elektranu, mi taj agregirani ili zbrojeni kapacitet nudimo na tržištima. Ti kapaciteti ne bi mogli sami pristupiti tržištima kao što mi možemo, mi taj kapacitet prodajemo i onda dio prihoda zadržavamo, a ostatak prihoda prosljeđujemo krajnjim klijentima, pojašnjava. Dodaje kako poslovanje namjeravaju širiti dalje, trenutno pokrivaju samo Hrvatsku, no sljedeći korak je ekspanzija na nova tržišta.

Što se tiče malih potrošača u našem poslovnom modelu, oni dolaze na red kad proces integracije i spajanje na virtualne elektrane bude toliko efikasan da trošak integracije ne bude prevelik. Malih potrošača ima puno, ali ako je skupa njihova integracija na virtualnu elektranu onda je stvar neisplativa. Kad se model dovede do takve razine da spajanje na virtualnu elektranu bude iznimno efikasno onda će mali potrošači sa svojim solarnim panelima, električnim automobilima, baterijskim spremnicima moći biti dio virtualne elektrane, poručio je Lasić.

Što se tiče financijskih početaka, veliki dio razvoja smo odradili unutar tvrtke Klima oprema, i u trenutku izlaska na tržište smo otvorili KOER d.o.o. preko kojeg vodimo poslovanje i sad sve financiramo iz prihoda koje ostvarujemo kroz naše usluge, zaključio je razgovor za PoslovniFM Marko Lasić.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 4. ožujka 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM