U današnje vrijeme nije lako opstati na tržištu, no oslanjamo se na naše snage. Što se tiče nabave sirovina, nastojimo da je sve iz prirode, pri čemu dio nabavljamo u prirodi oko nas, a dio kod domaćih dobavljača. A sve je počelo kao hobi, nakon odgledane televizijske emisije i preraslo u biznis, istaknula je poslovniFM Jelena Bikić, vlasnica obrta i brenda Silvan prirodnih sapuna.

-U svijet prirodne kozmetike dečko (Srđan Popara) i ja ušli smo sasvim slučajno, odlučili smo sami sebi stvoriti priliku, završiti  prekvalifikacije i stvoriti svoju poduzetničku priču, kazala je Bikić, magistra edukacije povijesti umjetnosti i engleskog jezika, u emisiji Poslovni đir, u razgovoru s urednicom Ojdanom Koharević. Sebe više ne vidi u struci – u školi, muzeju, kulturnoj instituciji i da ponovno mora odlučiti, opet bi se odlučila, kaže, za – biznis.

– U imenu Silvan krije se spoj modernog i tradicionalnog, jer Silvan predstavlja božanstvo, zaštitnika prirode, divlje šume i pašnjaka kod starih Ilira, otkriva Bikić. Kako bi bili bliže prirodi, odlučili su središte biznisa imati upravo u Zagori, u srcu prirode, u mjestu Kljaci, između Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

U ponudi su, kako je rekla, samo prirodne sirovine, primjerice sapun od kozjeg mlijeka, meda i kave, tako da kupci često pitaju jesu li proizvodi jestivi.

Njihovi su proizvodi u pojedinim trgovačkim kućama, a doći na takvo tržište je doista veliki zgoditak. –Mi smo radili 3 godine prije nego smo došli u poziciju da se ponudimo dm-u, bilo je to pravo vrijeme na pravom mjestu, priča Jelena.

Što se tiče financija, do sada nisu koristili pomoć gradova i županija, oslanjali su se na svoje snage, strpljivo gradeći brend, no uskoro bi mogli, najavljuje, zatražiti poticaje za novi razvoj, kao i sredstva EU fondova.

O njihovoj tvrtki i asortimanu pišu brojni domaći i svjetski mediji, posebno jer u fokusu priča o prirodnom proizvodu prirodnih sirovina, ručne izrade i manjih serija. Zato ih je iznenadio i svjetski priznati ‘Vouge’, čiji je poziv došao iznenada.

– Poziv nam je jako godio, iskoristili smo priliku i završili u njihovom časopisu, naglašava Bikić.

Bikić posebno ističe veliku podršku obitelji, bez njih, naglašava, ne bi nikada uspjela. Ženama u biznisu nije teže od muškaraca, treba prihvaćati izazove, jer u trenutku kad se jedna vrata ne otvaraju, sami otvorite druga, tvrdi Jelena Bikić.

S obzirom da je u svijetu biznisa nekoliko godina, što savjetuje onima koji tek kreću u taj svijet?

-Uvijek ću preporučiti poduzetništvo, no treba imati jako puno strpljenja. Što se položaja žena u poduzetništvu, tiče, nije osjetila da nešto ne može postići jer je žena. Poruka Jelene Bikić ženama je: žensko poduzetništvo je IN.

I za kraj, Bikić je dala i mali savjet za ljepotu – aktivni ugljen i čajevac, sapun za čišćenje lica, piling sa zrncima kave i sapun od lavande. Jutro treba početi s crnim sapunom od aktivnog ugljena, a za popodne sapun od kave, istaknula je na kraju razgovora za poslovniFM.

Objavljeno 11. lipnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM