Više od 180 izlagača iz 27 zemalja na CroAgro sajmu, 280 izlagača na Sajmovima hrane i zdravog življenja

Zagreb, 3. prosinca 2019 – U godini u kojoj Zagrebački velesajam obilježava 110. obljetnicu postojanja, od 5. do 8. prosinca održavaju se sajam CroAgro, kojeg Zagrebački velesajam organizira u suorganizaciji s Gospodarskim listom, te istodobno Sajmovi hrane i zdravog življenja, koje su za poslovniFM predstavili Damir Pavlek, voditelj sajma CroAgro, Gordana Miošić, voditeljica Sajmova hrane i zdravog življenja te Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

CroAgro je novi sajam, i to poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, koji znači veliki povratak poljoprivrednog sajmovanja u naš glavni grad, u kojem su prije više godina upravo na Zagrebačkom velesajmu održavali poljoprivredni sajmovi u sklopu Proljetnog i Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma.

„Pomno smo birali termin kada će se održati takav sajam i izabrali smo prosinac. Zašto baš tada? Zato jer polja miruju, pa poljoprivrednici mogu posjetiti poljoprivredne sajmove i donijeti određene odluke“, istaknuo je Pavlek i dodao kako tome pogoduje činjenica što se potkraj studenoga formiraju cijene sjemena i gnojiva.

CroAgro se organizira u suradnji ZV-a i Gospodarskog lista, najstarijeg poljoprivrednog časopisa u Hrvatskoj, trećeg u Europi, čiji glavni urednik Beinrauch ističe potrebu vraćanja tradicije poljoprivrednog sajamovanja u Zagreb.

Sajam je, osim poslovni, i turistički događaj koji odlično nadopunjuje Advent u Zagrebu, a neki su ciljano planirali svoj dolazak kako bi obje stvari pokrili, istaknuo je Pavlek.

Tematski sadržaj sajma u izlagačkom, stručnom i edukacijskom segmentu uključuje poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja, i podizanje prirodne plodnosti tla te svu potrebnu opremu i repromaterijal za proizvodnju. Sajam se održava u devet grijanih paviljona, na organizacijskom standardu međunarodnih sajamskih organizatora. 

Više od 180 izlagača iz 27 zemalja predstavit će se svoju ponudu na sajmu, među kojima je znatan broj hrvatskih izlagača. Nekoliko hrvatskih proizvođača najavilo je predstavljanje svojih inovacija. Sajam je podijeljen u tri tematske cjeline: Dani stočarstva, Dani biljne proizvodnje i Dani mehanizacije, uz 180 sati stručnog programa, najavio je Pavlek.

„Želimo zajednički promovirati zanimanja u poljoprivredi. Naši poljoprivrednici su vrlo vrijedni ljudi koji ostaju u hrvatskim selima, a za njih je organizirana i posebna konferencija“, istaknuo je Pavlek.

Upravo prvoga dana sajma održava se izbor za najboljeg poljoprivrednika u Hrvatskoj, kojeg organizira Društvo agrarnih novinara, i to u nekoliko kategorija. Također će se održati zanimljiva akademija za mlade poljoprivrednike na kojoj će se tristotinjak učenika srednjih poljoprivrednih škola upoznati s onime što ih čeka na tržištu kada završe školu. U sklopu CroAgra izabrat će se i najbolji hrvatski traktor, tj. najbolji traktor koji se može naći na hrvatskom tržištu, čime se želi potaknuti poljoprivrednike da pogledaju što je to najbolje za njih, što im treba i kakva je konkurencija,

„U izboru za hrvatski traktor sudjeluju traktori koji su na našem tržištu, ali su to zapravo većinom inozemni brendovi, istaknuo je Beinrauch. Dodao je kako će se na sajmu predstaviti i dva fakulteta, brojni OPG-ovi te uspješne hrvatske tvrtke.

Uoči sajma održat će se ocjenjivanja jabuka, sireva malih proizvođača, rakija i likera, a posjetitelji sajma moći će kušati najbolje ocijenjene proizvode. Organizirat će se i gastro show.

Svi oni koje zanima proizvodnja povrća pozvani su na seminar, tj. stručni skup o proizvodnji povrća u Hrvatskoj, ali i mnoge radionice koje će se održavati u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede na kojima će se pojasniti kako povući novac iz europskih fondova, a sva su predavanja besplatna. Uz poljoprivredu, predstavit će se i stočarski dio u kojem će biti riječi o autohtonim hrvatskim pasminama – ždrebadi, teladi. Konferencija o OPG-ima zasigurno će pokazati snagu hrvatskog sela i sve mogućnosti koje OPG-ovi imaju.

Sajam hrane i zdravog življenja

U isto vrijeme, od 5. do 8. prosinca održavaju se i Sajmovi hrane i zdravog življenja, uz potporu Grada Zagreba, koji slave svoj 10. rođendan. Podižući kvalitetu tradicije na novu razinu, sudjeluje 280 izlagača, koji promiču zdrav način života, povratak prirodnoj ravnoteži i poboljšanje kvalitete življenja prirodnim i nekonvencionalnim pristupima. Sadržaji se paralelno održavaju na nekoliko lokacija. Vrlo je važna interakcija s posjetiteljima, koji mogu ići na seminare, radionice, vježbe joge, zvučne kupke, meditacije…, te naučiti kako otpustiti emotivne blokade. Organizirat će se i radionica izrade prirodne paste za zube.

U četiti programske cjeline – Hrana, Organica&Kronoplja, Apitera i Mystik predstavit će se razni proizvodi, održati radionice i seminari te stručni i popratni program. Riječ je o jedinstvenom konceptu u kojem uz stručni segment mogu sudjelovati i posjetitelji.

„Organica i Kronoplja obuhvaćaju ekološke proizvode i proizvode od industrijske konoplje i ostalog bilja. Bit će predstavljeni i uređaji za pripremu zdrave hrane. Apitera je područje pčelarstva gdje se naglašava kolika je važnost očuvanja pčelarske djelatnosti i njihovih ljekovitih svojstava“, istaknula je voditeljica Sajma Gordana Miošić. Dodala je kako od prošle godine postoji tzv. medena apoteka – Apiteka – koja će se održati i ove godine.

„Liječnici i članovi Hrvatskog apiterapijskog društva upoznat će posjetitelje s učincima takvih proizvoda na zdravlje te ih podučiti kako razlikovati pravi med od lažnog“, naglasila je Miošić. U sklopu sajma održava se i savjetovanje o apiterapiji.

Posebna cjelina je i Mystik, koji obuhvaća područje prirodne, energetske i duhovne medicine – aromaterapije, akupresure, ayurverde, homeopatije…. držat će se i 13. međunarodni kongres „Znanstveni dokazi u nekonvencionalnoj medicini“ u organizaciji HUPED-a. Bit će riječi o homeopatiji, pa čak i hipnozi, a sudjelovat će i medicinski stručnjaci koji će govoriti o metodama duhovnog iscjeljenja.

Uz sve to, predstavit će se hrana domaće prirodne proizvodnje – proizvodi s hrvatskih farmi, koji imaju oznaku izvornosti.  

Ni ovaj sajam neće zaobići gastro show na kojem će se promovirati neki noviteti, primjerice pjenušac od meda, tjesteninu i mlince od batata, pivo s aronijom i crnim grožđem, umak od najljuće papričice na svijetu, čaj od latica ruže, džem od latica ruže u kombinaciji s jagodom. Bit će i nešto egzotično, a to je hrana iz Amazonasa, tj. prikazat će se kako se hrane tamošnji domoroci. Ni ljubimci neće biti zaobiđeni, pa će se na sajmu naći i hrana za pse s prirodnim dodacima.  Kukci na tanjuru, zdravi sladoled…

Mnogobrojna događanja sigurno su dobar povod za posjet sajmu CroAgro te Sajmovima hrane i zdravog življenja od 5. do 8. prosinca 2019. na Zagrebačkom velesajmu. Ulaznice su 20 kuna.

Objavljeno 3. prosinca 2019.