Kriza je neminovnost ekonomije. Vračajući se na 2008. godinu, zadnju veliku početnu kriznu godinu, vučem analogiju biblijskog formata ‘sedam debelih i sedam mršavih krava/godina.’ Kriza može biti različita, no fundus krize je u odgovoru jesmo li se pripremili za vrijeme kada će doći kriza. To nije crna prognoza, nego mudro razmišljanje ako se držiš ekonomskog realiteta i učiš iz povijesti. Ako ne učiš iz povijesti i misliš da je sve savršeno, onda ne razumiješ kako se poslovni i ekonomski realitet kreće, neminovnost da će do krize doći. Zato preostaje nekako se za krize pripremiti, ocijenila je za PoslovniFM Ratka Jurković, direktorica Svan Consultinga i predavačica na više učilišta.

– Najčešće rješenje kod onih koji nisu spremni za krizu su otkazi. Ima slučajeva da se bez puno razmišljanja posegnulo za tom mjerom, pa se nakon kratkog vremena uočilo kako su otišli dobri ljudi, potrebni za poslovanje, napomenula je Jurković.

– Organizacijska kultura je jedna od najfinijih i najčvršćih tkanja svake organizacije. Ona se u načelu gradi dugo, ostaje čak i kada osnivači ili lideri nisu više prisutni. Teško je to tkanje ponekad i objasniti, jer se jednostavno događa i u najvećoj je mjeri vidljivo ispod površine, a iznad površine tek manji dio. Temeljena je na vrijednosnom sustavu ljudi koji su ili osnivali kompanije ili su značajni lideri ili liderice, odnosno njihovi osobni stavovi se prelijevaju u organizaciju, ustvrdila je Jurković, u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Darvinistička borba gdje misliš da moraš biti najbolji, ‘ubit konkurenciju’, gdje sve pokreće samo novac i moć te interes, prenijet će se i na organizaciju. Time će vrijednost kompanije biti – konkurentsko mjesto za rad, volimo asertivne ljude, agresivna kultura smo i time se ponosimo. Takva se toksična kultura prepozna. Primjerice, ako se bonus daje prodavaču jer je ostvario kvotu bez pravila kako to postići, pa i iako se kupci poslije žale da su prevareni, kultura te tvrtke će reći da se mora tako ponašati kako bi bili nagrađeni.

Ponekad se postavlja pitanje, kako su dobri lideri zaposlili takve toksične ljude i kako im je to promaklo, no odgovor je, da im to nije promaklo, nego su i oni takvi, ali se na prema van to teško uočava. Pa se tako stvori organizacijski monstrum, koji na kraju tebe pojede, pojasnila je Jurković, dodajući kako je najčešći primjer Enron, koncentrat tolikog negativnoga, da će se uzimati kao primjer još sigurno 30 godina.

– Svi događaji koje smo prošli u prethodnom razdoblju na vidjelo su donijeli osobinu iza pitanja – koliko si čovjek? Morali smo se obratiti jedni drugima, a to je i sukus menadžerskih vještina – biti lider, bez obzira na kojoj si funkciji i koliko dugo. Bitno je da se i u tom vremenu gradiš kao osoba, kao čovjek. To je ono što je bitno i što se u krizi pokazuje bitnim. Tu isprika nije niti racionalizacija i krizne situacije, jer njih će uvijek biti, smatra.

– Uvijek ima lidera, pozitivnih, koji stanu iza svojih ljudi, koji su imali rezerve novaca i zbog toga nisu smanjivali plaće, koji do zadnjeg trena nisu tražili pomoć od države u vrijeme pandemije iako su na to imali pravo, jer su smatrali da postoje oni mikro poduzetnici kojima je ta pomoć potrebnija. Pokazuje se taj moral, pri čemu gradnja moralne zajednice upravo počinje od pojedinca, ocijenila je. Dodaje kako se ljudskost i liderstvo vidjelo i tijekom potresa, kako su brojni vlasnici i direktori zvali zaposlenike kako bi vidjeli kako su.

– Predajem ekonomsku i menadžersku grupu predmeta. Trudim se studentima dati ‘štiklece’ iz poslovnog svijeta, trudim se da postanu misleće, odgovorne osobe, humane i čovječne. Kroz primjere, jer sadašnjim je generacijama teorija dosadna. Dolaze nove generacije koje drugačije gledaju na svijet, mladi od morala i čovječnosti. Oni osjećaju i znaju da je to tako.

A jesu li onda razočarani situacijom ovdje? Dio će sigurno otići raditi u inozemstvo. No, gdje god otišli od sebe ne mogu pobjeći. Tj. ako si osoba koja sve oko sebe vidi negativno, onda će mu takvo biti svugdje, zaključila je razgovor za PoslovniFM Ratka Jurković, direktorica hrvatsko-norveške tvrtke Svan Consulting.

Objavljeno 11. ožujka 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM