• Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju Grad Split pristupa EBRD-ovom programu Zeleni gradovi
  • Investicija vrijedna €20 milijuna u postrojenje za pročišćavanje pitke vode financirat će se iz sredstava kredita EBRD-a
  • Grad Split će u sklopu EBRD-ovog programa biti u mogućnosti aktivirati sredstva bespovratne tehničke pomoći za pripremu programa ulaganja u nužnu okolišnu infrastrukturu

Split, 20. listopada 2020. (EBRD, Zagreb) – Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, potpisali su 15. listopada Memorandum o razumijevanju kojim je grad Split pristupio EBRD-ovoj inicijativi razvoja zelene i održive urbane infrastrukture kao preduvjeta za razvoj zelenog gospodarstva.

Grad Split je tako postao prvi hrvatski grad koji je pristupio EBRD-ovom programu Zeleni gradovi te je još jednom demonstrirao svoju predanost razvoju okolišno prihvatljive infrastrukture.

Kao prvi projekt u sklopu programa Zeleni gradovi, Banka će u gradu Splitu financirati izgradnju pročistača pitke vode kreditom u iznosu od 20 milijuna eura te je spremna pružiti daljnju podršku u sufinanciranju EU projekata na području aglomeracije.

Paralelno s financiranjem i u sklopu programa, Gradu Splitu su također osigurana i bespovratna sredstva tehničke pomoći namijenjena za pripremu takozvanog Akcijskog plana za Zeleni grad (Green City Action Plan) koji ima za cilj identificiranje i razvijanje prioritetnih ulaganja u zelenu komunalnu infrastrukturu te postavlja temelje za održivi razvoj urbanih sredina.

Program Zeleni gradovi je podržan donatorskim sredstvima koja je osigurao TaiwanBusiness-EBRD Fond za tehničku suradnju. Voditelj predstavništva Taipeija u Ujedinjenom Kraljevstvu, gosp. Kelly Wu-Chiao Hsieh, izjavio je za ovu prigodu: „Gradovi su na prvoj liniji u rješavanju ekoloških izazova, te se stoga EBRD-ov program Zeleni gradovi pokazao kao presudan alat u donošenju politika i investicijskih odluka za gradove u zemljama gdje EBRD ulaže. Podržavamo Program pružanjem povoljnih koncesijskih zajmova putem TaiwanICDF-a te kroz bespovratna sredstva iz TaiwanBusiness-EBRD Fonda za tehničku suradnju. Izuzetno nam je drago što možemo podržati Grad Split u ulasku u EBRD-ov program Zeleni gradovi.“

EBRD-ov program Zeleni gradovi pruža podršku gradovima u rješavanju ključnih izazova na području zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete življenja. Gradovi sudionici programu pristupaju uz pomoć EBRD-a, a kroz ulaganja u projekte koji unaprjeđuju okolišnu infrastrukturu. Program Zeleni gradovi također obuhvaća izradu akcijskog plana za razvoj zelene komunalne infrastrukture. Akcijski plan utvrđuje ključne izazove s kojima se pojedini grad suočava na području zaštite okoliša i klimatskih promjena te definira nužna ulaganja u temeljnu infrastrukturu i sugerira promjene mjera javne politike prema širim strateškim ciljevima.

EBRD je začetnik koncepta financiranja projekata koji promiču obnovljivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena te se prometnuo u vodećeg investitora u obnovljive izvore energije u zemljama srednje i istočne Europe, središnje Azije te južnog i istočnog Mediterana.

Kroz svoj strateški GET (Green Economy Transition) pristup, EBRD namjerava do kraja 2020. godine povećati ulaganja u zelene projekte na 40% svog ukupnog godišnjeg ulaganja, odnosno na 50% ukupnih ulaganja do 2025. godine. Kroz GET strategiju Banka potiče izgradnju ekološki održivih gospodarstva i smanjenje emisija ugljičnih plinova te povećava otpornost gospodarstava na klimatske promjene.

Na svjetskoj razini, gradovi generiraju 70% potrošnje energije i 80% emisije stakleničkih plinova te stoga predstavljaju veliki izazov u borbi protiv klimatskih promjena i negativnog utjecaja na okoliš. To je posebno slučaj s gradovima u zemljama u kojima djeluje EBRD, gdje zastarjela urbana infrastruktura umanjuje kvalitetu života stanovnika, povećava emisije štetnih plinova te sprječava društvo u bržoj prilagodbi na klimatske promjene.

EBRD je program Zeleni gradovi pokrenuo 2016. godine na razdoblje od 5 godina i s proračunom u iznosu od 250 milijuna eura. Zbog velike potražnje i popularnosti, proračun programa je bio obnovljen već nakon dvije godine, a u međuvremenu se financiranje programa učetverostručilo. EBRD-ov program Zeleni gradovi također podupire i Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund).