Umag, 5. svibnja 2022. (GIA) – Više od 400 sudionika iz više od 15 zemalja, na jednom mjestu, u hotelu Kempinski u Savudriji, prisustvovalo je otvaranju Adria Summita koji se održava pod sloganom ’’Future of Digital Commerce’’.

Na otvaranju prve konferencije o budućnosti digitalnog tržišta u regiji, uz organizatore Zorana Torbicu, Dejana Tešića i Borisa Vujičića, uvodno su se obratili i Cosmin Vladimirescu, country manager Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i Željko Stašević, direktor Kempinski Hotela Adriatic Istria.

Regionalni razvoj – ključ napretka
Jedan od ciljeva Summita je poticanje razvoja digitalne trgovine, a da bi se krenulo tim putem neophodno je stvaranje regionalnog ekosistema, kaže Boris Vujičić, jedan od organizatora i dodaje:
’’Taj ekosistem uključuje, kako velike prodajne sisteme, tako i manje lokalne proizvođače, visoko tehnološke firme, logističare, marketinške eksperte, platne sisteme ali i investicijske fondove koji potpomažu inovativni razvoj. Uzajamna povezanost i zavisnost svih tih faktora je nešto na što želimo ukazati tijekom konferencije’’.
Ništa manje važna je i skalabilnost, naglašava Dejan Tešić, organizator, kao i da često nailazimo na mnogo barijera i fragmentacija.
’’Svako od nas tko vjeruje u otvorena tržišta, misli da zajedničkim djelovanjem možemo rasti i značajno povećati vjerovatnost izgrađivanja globalno vrijednih tehnoloških jednoroga i šampiona. Nema sumnje da kao sudionici na otvorenom tržištu možemo povećati skalabilnost tako što ćemo surađuvati što je više moguće. Na taj način ćemo cjelokupan naš sektor pretvoriti u ekosistem, gdje će čak i mali igrači primjetno doprinositi razvoju cijelog tržišta’’, istakao je Tešić.

Marco Landi – čovjek koji je vratio Steva Jobs-a u Apple
Uvodno predavanje održao je jedini čovjek na svijetu koji je uspio uvjeriti Steva Jobs-a da se vrati u Apple, nakon što je napustio kompaniju koju je sam osnovao. Naime, čuveni Apple je prije više od 30 godina poslovao s ogromnim gubicima (vjerovali ili ne) da bi nakon Landijeve ’’intervencije’’ vrijednost u veoma kratkom roku porasla na oko 100 milijuna dolara.
Izuzetni Landi, nekadašnji COO u Apple-u, podijelio je sa sudionicima iskustvo o suradnji sa nevjerojatnim Jobs-om i otkrio što je najvažnije što je naučio od njega u putu ka uspjehu: vizija, intuicija i snažan lojalan tim.
’’Što je iPhone? On je samo ideja o konverziji različitih aplikacija i tehnologija. Steve nije kreirao te tehnologije, ali ih je spojio u jedan proizvod’’, rekao je Landi.

’’Trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’
O godinama koje su iza nas govorio je, Vladimirescu, koji je istaknuo kako je ‘Razdoblje iza nas bilo teško i donijelo je brojne izazove, koje su na svoj način bile i poučne. Promijenile su način na koje razmišljamo i postavljamo prioritete’’. Zatim se osvrnuo na rast digitalne trgovine u tom razdoblju: ’’Očigledno je da je eCom jedan od najjednostavnijih načina na koje smo mogli da računamo kada se radi o primjeni i korištenju stvari koje su nam potrebne’’, naglasio je dodajuć i kako je stoga neophodno promatrati budućnost i kreirati platformu za daljnji razvoj.
Adria Summit otvara brojna pitanja kroz 8 panel diskusija: od makro perspektive razvoja eCom ekonomija iz ugla top menadžera, preko utjecaja brenda, tehnologije, prihvaćanja inovacija, do financijskih servisa, značaja organizacije dostave i brojnih specijalnih gostovanja vodećih stručnjaka na odabrane teme.

Program je dostupan na https://adriasummit.com/.
Adria Summit se održava u Savudriji i traje do 8. svibnja, a o budućnosti Interneta i e-trgovine razgovaraju istaknuti eksperti u regionu, i šire, kroz program koji obuhvaća sve ključne teme digitalnog ekosistema.

Izvor: Adria Summit

Objavljeno 6. svibnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.