Autor: Boris Živković foto:Ratko Mavar/LIDER

Zagreb, 12. travnja 2021. (GIA) – Dosadašnji trošak pandemije u Hrvatskoj iznosio je 32 milijarde kuna, a iz prethodne financijske krize izvlačili smo se više od deset godina i tek smo 2019. godine došli na razinu BDP-a iz 2008. godine, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić na predstavljanju novog izdanja ‘Bijele knjige‘ u izdanju Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC). Predstavljanje Bijele knjige održano je u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte.

Ministar Marić usporedio je Bijelu knjigu s Nacionalnim programom oporavka i otpornosti. Naime, oba su dokumenta okrenuta reformama nužnim  za povlačenje 6,3 milijardi eura iz europskih fondova. Ministar Marić  je naglasio da je Bijela knjiga dokument koji konstruktivno i analitički prikazuje postojeće stanje, a u prvi plan stavlja nužne pomake i reforme. Dobro je kritički gledati na našu stvarnost i perspektivu, ali ja bih rekao na jedan konstruktivan način. I to je ono što sam isčitao u bijeloj knjizi da se naglasak stavlja na reformskom dijelu kako i na koji način olakšati unaprijediti uvjete poslovanja, dati taj doprinos koji država treba i mora davati, nastavio je ministar Marić.

Ministar financija Zdravko Marić

Vrata su za strane investicije, generalno za investitore u Hrvatskoj poluotvorena, a ova Bijela knjiga trebala bi dati razmišljanje stranih ulagača kako ta poluotvorena vrata otvoriti do kraja, rekao je Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj. Uvodno je izrazio zadovoljstvo uslijed još jednog relevantnog izdanja Bijele knjige te je istaknuo važnost promjena i njegovanja poslovne klime koja potiče razvoj novih stranih ulaganja u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec

Autor ‘Bijele knjige’ Velimir Šonje je istaknuo činjenicu da hrvatski menadžeri previše svog vremena troše na rješavanje problema povezanih s državnom regulacijom. Zato vlasnici preferiraju menadžere regulatore koji su vješti u rješavanju regulatornih problema, u odnosu na menadžere inovatore.
U Bijeloj knjizi problematiziraju se i ‘suženi fiskalni kapaciteti’ kao posljedica pandemije, koji se mogu nadomjestiti iz dva izvora: sredstvima i programima EU i reformom javnog sektora. Novac iz EU potrebno je usmjeriti na načine koji će proizvesti izravan učinak na trajno povećanje konkurentnosti i produktivnosti. To podrazumijeva veću uključenost privatnih poduzetnika i investitora u osmišljavanje i provedbu EU programa. Velim Šonje je istaknuo da su brzina, točnost, predvidivost i kreativnost glavne preporuke ovogodišnjeg izdanja Bijele knjige.

Niski troškovi rada ne znače konkurentnost. Konkurentnost je brzina, točnost, predviđanje i kreativnost. Ubrzanje administrativnih procesa i odluka smanjit će troškove regulacije i izgubljenog vremena te osloboditi vrijeme i novac za istraživanja, razvoj, poslovne eksperimente i inovacije.

Autor analize, direktor Arhivanalitike Velimir Šonje

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Martina Drvar u svojem izlaganju istaknula je tri uvjeta javnih politika potrebnih za osiguranje nastavka investicija u našoj zemlji: adekvatnu komunikaciju, optimizam i transparentnost. Odnos između investitora i zajednice u koju ulažu počiva upravo na tim temeljima, kao i svaki odnos koji želimo izgraditi i razvijati. Kao ogledan primjer istog istaknula je izračun Covid score-a na FINA Portalu MJERE, koji je nužan za supervizorsku procjenu banaka pri financiranju onih njihovih klijenata čije je poslovanje bilo pogođeno Covid-19 pandemijom.

U sklopu programa održana je i panel rasprava na temu „Konkurentnost i ulaganja koja pokreću gospodarski rast“ u kojoj su sudjelovali Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Victoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe te Burak Baykan, predstavnik Dogus Grupe.

Bijela knjiga redovito izlazi od 2013. i prvi je dokument takve vrste u kojem članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) daju svoj pogled na trenutno okruženje za strana ulaganja te konstruktivne preporuke koje potiču pozitivne promjene u hrvatskom poslovnom okruženju.

Novo izdanje naslovljeno „Konkurentnost nema alternativu“, naglašava kako brzina odlučivanja i odvijanja investicijskih poslovnih procesa izravno pridonosi konkurentnosti, ubrzava razvoj, zaustavlja iseljavanje, stimulira povratak i privlači ljude koji idejama, kapitalom i produktivnošću mogu pridonijeti razvoju naše zemlje.

Predstavljanje je održano u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika (govornika) u publici, dok je šira zainteresirana javnost imala priliku pratiti ga putem YouTube i Facebook platformi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.   Bijelu knjigu možete preuzeti na sljedećoj poveznici: