Zagreb, 17. prosinca 2021. – Regionalni predvodnik u području elektroindustrije i tračničkih vozila, Grupa KONČAR procjenjuje kako će poslovnu 2021. godinu završiti s dosad najvećim prihodima od prodaje, u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna. Osim što je riječ o prigodnom kraju godine u kojoj je KONČAR proslavio okruglih 100 godina poslovanja te postigao povijesne poslovne iskorake, riječ je i o znakovitoj najavi onoga što slijedi u godini pred nama. Štoviše, KONČAR planira daljnji rast i u 2022. godini, ostvarivanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,78 milijardi kuna. Pritom će jedan od ključnih naglasaka biti na digitalizaciji, korištenju najsuvremenijih tehnologija, održivosti i smanjenju utjecaja na okoliš.

Poslovna 2021. godina zasigurno će ostati upamćena kao jedna od najblistavijih u povijesti Grupe KONČAR. U siječnju ove godine, KONČAR, jedan od nositelja hrvatske industrije, proslavio je svoj veliki 100. rođendan te nastavio nizati poslovne uspjehe i iskorake.

KONČAR je sredinom svibnja 2021. potpisao prvi ugovor za hidroelektrane na zahtjevnom tržištu Japana. Riječ je o ugovoru za projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane. Izniman uspjeh postignut je i na domaćem tržištu ugovaranjem 57,2 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje transformatorske stanice 110/20 kV u sklopu Rimac Kampusa, koji je KONČAR u lipnju ugovorio s tvrtkom Rimac Automobili. Nadalje, KONČAR je ove godine započeo i s radovima na novoj trafostanici 400/110 kV Ohrid, iznimno važnom projektu koji će Sjevernoj Makedoniji omogućiti međunarodnu povezanost s Albanijom na 400 kV naponskoj razini te dodatno osnažiti elektroenergetski sustav čitave regije. KONČAR je tijekom godine ojačao svoju prisutnost na tržištu Europske unije, ali i na udaljenijima poput tržišta SAD-a.

Jedan od najistaknutijih poslovnih iskoraka Grupe KONČAR u slavljeničkoj 2021., na kojem će se nedvojbeno temeljiti budući poslovni uspjesi, osnivanje je društva KONČAR – Digital. Društvo objedinjuje najsuvremenija znanja i alate Grupe KONČAR te okuplja ponajbolje domaće stručnjake iz područja industrijskog softvera. U svom će portfelju prvenstveno imati rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja.

Planove za nastavak pozitivnih trendova i u 2022. godini izložio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA. „Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevnom tržištu Europske unije, i to u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiramo ostvariti prihode veće od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, pri čemu se najveći rast očekuje u zemljama okruženja te zemljama Azije i Afrike. Osim toga, planom za 2022. godinu predviđeno je i ugovaranje novih poslova u iznosu od 4,4 milijarde kuna. Tako bi, prema planu, stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo 5,6 milijardi kuna. Time bi se stvorila iznimno dobra osnova za ostvarenje zadanih strateških ciljeva do 2024. godine“, istaknuo je Kolak.

Govoreći o ulaganjima predviđenim u Integralnoj strategiji Grupe KONČAR 2020+, za 2022. godinu se planiraju nove investicije veće od 200 milijuna kuna. Planirani kapitalni rashodi su u uglavnom usmjereni na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe KONČAR, daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda. Grupa KONČAR će pritom najveći dio planiranih investicija financirati iz vlastitih izvora sredstava.

Grupa KONČAR posebno brine i o budućnosti onih koji su u najvećoj potrebi pa tako i ove godine nastavlja s tradicijom solidarnosti, podrške i darivanja. KONČAR će ovog Božića posebnom donacijom od 120.000 kuna podržati kampanju „Sve budućnosti trebaju mogućnosti“ Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, u želji da svoj djeci omogući jednake prilike za razvoj i učenje.