Zagreb, 29. srpnja 2021. (Komunikacijski laboratorij) –

  • Organski rast dostigao je 8,1%, realni interni rast (RIG) 6,8%, s rastom cijena od 1,3%. Rast podržava i nastavak povećanja prodaje u maloprodajnim kanalima i ponovni rast out-of-home kanala, uz rast cijena i tržišnog udjela;
  • Osnovna marža operativne dobiti dosegla je 17,4%;
  • Zarada po dionici uvećala se za 10,5% prema stalnoj valuti;
  • Protok novca iznosi 2,8 milijardi švicarskih franaka;
  • Izgled za 2021. godinu: očekuje se rast organske prodaje za cijelu godinu u visini od 5% do 6%. Osnovna marža operativne dobiti bi trebala dosegnuti 17,5%.

Kompanija Nestlé objavila je polugodišnje financijske rezultate za 2021. Tim povodom, Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je: „Želim zahvaliti Nestlé timu na kontinuiranoj posvećenosti prema ispunjenju želja naših potrošača i fokusiranošću na izvedbu. Organski rast bio je značajan u većini zemalja, s odličnom prodajom u maloprodajnim kanalima i povratku na out-of-home kanale. Kroz brze inovacije, veliku podršku brenda, pojačanu digitalizaciju i kvalitetno upravljanje portfeljem, izgradili smo temelj za konstantan organski rast u predstojećim godinama. Nestlé nastavlja ulagati za budući profitabilan rast“.

Grupna prodaja

Rast je zabilježen u većini zemalja, a onaj organski dostigao je 8,1%, s realnim internim rastom (RIG) od 6,8%. Zabilježen je rast cijena od 1,3%. Organski rast iznosi 6,7% na razvijenim tržištima, uglavnom zasnovano na RIG-u. Organski rast na tržištima u razvoju bio je 10%, sa snažnim realnim internim rastom i pozitivnim cijenama.

Prema kategorijama proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je kava, potaknuta snažnom potražnjom za tri glavne marke Nescafé, Nespresso i Starbucks. Starbucks proizvodi ostvarili su rast od 16,7%, s prodajom od 1,4 milijarde švicarskih franaka na 79 tržišta. Purina Pet Care bilježi dvoznamenkast rast predvođen znanstveno temeljenim i vrhunskim markama Purina Pro Plan, Purina ONE i Feliks, kao i veterinarskim proizvodima. Konditorski proizvodi zabilježili su dvoznamenkasti rast, podržan odličnim razvojem prodaje impulsnih proizvoda.

Prodaja u e-trgovini povećana je za 19,2%, dostigavši 14,6% ukupne prodaje u grupi, sa snažnim zamahom u većini kategorija, posebno kavi, Purina Pet Care i u kulinarstvu. Organski rast out-of-home kanala iznosio je 21,3%, čemu doprinosi ublažavanje ograničenja kretanja u pojedinim geografskim područjima.

Zona EMENA (Europa, Bliski istok i Sjeverna Afrika)

Organski rast dostigao je 7,3%, sa snažnim RIG-om od 6,7%. Zona EMENA prijavila je visok jednoznamenkasti organski rast, podržan uspješnim inovacijama i odličnim pokazateljima u e-trgovini. Svaka regija je ostvarila pozitivan rast, s kontinuiranim povećanjem tržišnog udjela, posebno za hranu za kućne ljubimce, kavu, biljne prehrambene proizvode i vodu.

Laurentiu – Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlé Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, izjavio je: „Rezultati Nestlé Jugoistočnog tržišta za prvu polovicu 2021. usklađeni su s našim ciljevima, dosežući 11,1% organskog rasta. Regija Sjeverni Jadran (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina) doprinijela je tržišnim ciljevima s 10,9% organskog rasta. Kategorije s najvećim doprinosom rastu su konditorska, Nestlé Professional (za HoReCa), Nestlé Nutrition (dječja hrana) i Purina (hrana za kućne ljubimce). Nastavljamo s podrškom lokalnim zajednicama – više od 185.000 CHF donirano je lokalnim društvima Crvenog križa i bankama hrane. I dalje ćemo istraživati i nastojati pomicati granice mogućeg s hranom – usredotočujemo se na okus, prehranu i na stvaranje rješenja koja su dobra za zemlju. Povećali smo ulaganja u naše lokalne projekte Vrtim Zdravi Film, Nestlé needs YOUth i  Biraj Zeleno. Odlučni smo i dalje u pružanju potpore lokalnoj zajednici u rješavanju tema pravilne prehrane, zapošljivosti mladih i brige za okoliš. “

Investicije u zaštitu vode

Voda je vitalni resurs koji igra ključnu ulogu u našim zajednicama i Nestlé će uložiti 120 milijuna švicarskih franaka za bolje upravljanje vodenim resursima i regeneraciju lokalnih hidroloških ciklusa na 48 svojih lokacija.

Izgledi do kraja 2021. godine

Očekivan je cjelogodišnji organski rast prodaje između 5% i 6%. Osnovna marža operativne dobiti trebala bi doseći 17,5%. Nakon 2021. godine, očekuje se nastavak umjerenog poboljšanja marže. Očekuje se da će osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti i kapitalna efikasnost porasti ove godine.