Zagreb, 1. rujna 2020. (AKD) – Od 1. rujna 2020. godine sudovi prelaze na elektroničku komunikaciju i s poslovnim subjektima, a u tu svrhu svaki poslovni subjekt treba realizirati dvije osnovne pretpostavke: sva trgovačka društva trebaju u sudskom registru imati upisanu službenu email adresu te trebaju ishoditi vjerodajnicu za pristup sustavu putem NIAS-a.

Vjerodajnica koju poslovni subjekti trebaju ishoditi mora biti visoke razine kako bi s njom mogli kreirati kvalificirani elektronički potpis prilikom predaje spisa kroz sustav. Spomenute vjerodajnice razine 4 tvrtkama izdaje AKD u obliku poslovne kartice s čipom na kojem su pohranjeni certifikati koje ovlaštena osoba tvrtke koristi za prijavu u sustav eSpis te za kreiranje kvalificiranog elektroničkog potpisa prilikom predaje dokumentacije ovim putem. Poduzeća mogu imenovati i dodatne ovlaštene osobe koje, koristeći svoje vjerodajnice, mogu u ime poduzeća komunicirati u sudskim procesima sa sudovima, primjerice djelatnike pravne službe poduzeća.

Podnošenje zahtjeva za poslovnu karticu u AKD-u je iznimno jednostavan i brz – obrazac koji je potrebno popuniti je javno objavljen na Internet stranicama AKD-a te je dostupan za preuzimanje putem linka.

Za sva dodatna pojašnjenja vezano uz pitanja o AKD poslovnoj kartici s certifikatima razine 4 za e-komunikaciju sa sudovima pročitajte na našim stranicama: https://www.id.hr/hr/proizvodi-i-usluge#kartice-i-certifikati

AKD je pružatelj usluga povjerenja izlistan na stranicama Europske komisije te osim osobnih certifikata za elektroničku osobnu iskaznicu izdaje i poslovne certifikate za sve poslovne primjene u kojima se koriste vjerodajnice za autentifikaciju na elektroničke servise i za izradu kvalificiranih elektroničkih potpisa. Osnovna značajka ovakvih elektroničkih potpisa je njihova zakonska prihvaćenost obzirom da tako kreirani kvalificirani elektronički potpisi imaju jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis i to na području cijele Europske unije.