Zagreb, srpanj 2019.(8sigma) – Menadžment jednog od najvećih svjetskih integriranih tvorničkih kompleksa za obradu aluminija, saudijski Ma’aden odlučio je implementirati softversko rješenje MES (eng. Manufacturing Execution System) i time digitalizirati proizvodnju aluminija namijenjenog za daljnju upotrebu u automobilskoj industriji.

Nakon provedenog natječaja u kojem je sudjelovalo nekoliko uglednih kompanija, menadžment Ma’adena je odlučio da je najbolja pristigla ponuda upravo ona koju je dostavila zagrebačka softverska tvrtka 8Sigma, čiji su stručnjaci razvili vlastito 8Sigma MES rješenje te dokazali svoju ekspertizu radeći na nekim od najzahtjevnijih projekata u području inače vrlo kompleksne metalne industrije.

Ova suradnja je dio poslovne strategije Ma’aden Aluminiuma i razvojnog plana koji uključuje investiciju vrijednu nekoliko milijuna dolara te se odnosi na kompletnu digitalizaciju proizvodnih procesa u valjaonici u kojoj se obrađuje aluminij za automobilsku industriju. Ugovor o suradnji između dvije tvrtke potpisan je prošloga tjedna te se odnosi na prvu fazu implementacije rješenja 8Sigma MES u tvorničkom postrojenju u saudijskom Ras Al Khairu, koje će biti dovršena i stavljeno u rad tijekom 2020. godine.

Implementacijom MES-a, menadžment i djelatnici tvornice u realnom vremenu će imati brz i točan uvid u sve faze proizvodnih procesa. Naime, MES će omogućiti praćenje proizvoda od trenutka kada sirovina ulazi u proizvodni proces pa sve do trenutka kada je gotov proizvod spreman za isporuku krajnjem kupcu. Neki od najvažnijih benefita ove implementacije bit će svakako porast kvalitete proizvoda, optimizacija procesa, kao i praćenje usporedbe uspješnosti zaposlenika i kontrola učinkovitosti strojeva.

„Očekujemo brzu i efikasnu implementaciju MES-a koja će donijeti 4. industrijsku revoluciju (Industry 4.0) u naš proizvodni kompleks za automobilsku industriju i koja će nas poduprijeti u digitalizaciji koju provodimo od samog osnutka naše tvornice. Potpisivanjem ovog ugovora, još jednom smo dokazali da je Ma’aden Aluminium moderna kompanija orijentirana na stalni razvoj i rast te koja prati visoke tehnološke i tržišne trendove“, rekao je Abdulaziz Al-Ruwaily, direktor proizvodnje u Ma’aden Rolling Company.

Potpisivanje ugovora o suradnji s velikom i naprednom kompanijom poput Ma’adena  je svakako i dodatna potvrda kvalitete tvrtke 8Sigma i njenog softvera. Ovim povodom, direktor i suosnivač, Marko Šatrak rekao je: „Velika je čast biti partner jednoj od vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji aluminija te ih podupirati u njihovom daljnjem razvoju. Implementacija našeg 8Sigma MES-a je potvrda Ma’adenove tendencije da bude visoko tehnološka kompanija fokusirana na ostvarivanje najveće kvalitete proizvoda te najzahtjevnijih poslovnih ciljeva“.

Kao dobavljač visokokvalitetnih primarnih i valjanih rješenja, Ma’aden Aluminium uključuje razvoj, projektiranje, izgradnju i upravljanje proizvodnjom dva postrojenja integriranih u proizvodnoj mreži od rude do metala. Od 2009. godine, Ma’aden Aluminium je sklopio „joint-venture“ suradnju s Alcoom, trećim najvećim proizvođačem aluminija u svijetu.

Tvrtka 8Sigma je vrhunski dobavljač istoimenog softverskog rješenja MES koju su utemeljili softverski stručnjaci s višegodišnjim iskustvom rada stečenom u razvoju MES rješenja u tvornicama na pet kontinenata. 8Sigma MES je softver primjenjiv u različitim tipovima proizvodne industrije, neovisno o veličini samog tvorničkog postrojenja. Štoviše, radi se vrlo konfigurabilnom rješenju koji je istovremeno lagan za korištenje. Klijentima omogućava široki raspon benefita, poput praćenja stanja u tvornici u realnom vremenu, automatske usporedbe rezultata i ciljeva, proaktivnog održavanja, analize zastoja, standardizacije proizvodnje i boljeg planiranja.