Zagreb, 31. siječnja 2023. (GIA) – Tužna vijest proširila se u ponedjeljak među zagrebačkim obrtnicima, ali i ljubiteljima modne scene ne samo u Zagrebu, nego i šire. U poplavi trgovačkih lanaca s robom iz Kine ili Vijetnama, second hand shopova i kvazibutika, Zagreb i Hrvatska ostali su bez istinske legende, čovjeka istančanog okusa i vrhunskog znanja, koji je godinama svojim kvalitetnim odijelima odijevao Zagrepčane, ali i slavne osobe iz cijele Hrvatske.

Branimir, krojačko-trgovački obrt, vlasnik Branimir Hundić. Ime koje je bilo sinonim za lijepo i dobro muško odijevanje, današnjim rječnikom rečeno brend. Posebno je bio omiljen među poslovnim ljudima koji su uvijek rado dolazili uoči nekog važnog sastanka. Jer, iako možda “odijelo ne čini čovjeka”, na tako važnim događanjima svakako popravlja dojam i povećava mogućnost sklapanja kakvog unosnog posla, a poslovnjaci su, nekad i ne mareći za cijenu, dolazili su u Vlašku znajući da ih krojač s višedesetljetnim iskustvom neće razočarati. Sve se radilo, do posljednjih dana, po mjeri, bez ikakve konfekcije i šunda, sa stilom i godinama brušenim osjećajem za lijepo, udobno, “gospodski, kak se i šika”.
“Danas nas je napustila legenda grada, gospon Branimir Hundić, zašto ne samo g. ili gosp., zato kaj je tu titulu gospon nosil sa stilom. Kad bi neko rekel moda, dizajn ili se setil bilo čega lepoga u tu rečenicu bi sigurnu stao, barem kaj se Zagreba tiče gospon Branimir. Je da svi smo ponekad trebali odijela, sakoe, kravate, košulje, hlače, cipele. Prva adresa za to je bil gospon Hundić. Prvi boutique smješten u srcu Zagreba, u Staroj Vlaškoj, a on uvijek tu nasmijan, spreman ugoditi svakoj našoj želji. S lakoćom je od debelih radil mršave, od mršavih one taman, a ogledala u njegovom boutiqueu kao da su imala neku čarobnu moć. Sve je tak lepo stajalo, da bi cijena uvijek padala u drugi plan”, od obrtnika se na Facebooku oprostio jedan od poklonika njegovog višegodišnjeg rada.

Hundić je iza sebe ostavio tri sina, od kojih je jedan otvorio butik u Mesničkoj, pa ostaje nada da će kvalitetna odjeća zagrebačkih obrtnika ipak nastaviti živjeti i nakon Hundićeva odlaska. No, ona je nerijetko (i to s potpunim pravom) skuplja od “šund-robe” kakva se dade vidjeti na policama, akcijama i sniženjima, a koju proizvode strojevi i/ili najslabije moguće plaćeni i premoreni radnici s Istoka.

Vlaška, naročito “Stara Vlaška”, desetljećima je bila sinonim za obrtničke radnje. I to modne ateliere i krojače. Koliko je samo maturalnih odijela skrojeno. Danas je tamo otužno i proći, gotovo da nema ni “o” od onih starih, među kojima je opstao Hundić i sin Andrej kao rijetki primjerci, gotovo pa “dinosauri” scene. Pomor zagrebačkih kvalitetnih obrta počeo je još početkom milenija, a nastavlja se, nažalost, rapidno. Tomu svakako doprinosi, godinama upozoravaju stručnjaci, i manjak interesa mladih za obrtnička zanimanja, unatoč potporama države kao i samih obrtnika koji uvijek rado primaju nove šegrte. Mladi se ipak radije odlučuju za fakultete, ili ih na to, pak, tjeraju sami roditelji”.

A drugi je problem i što će, kako je u jednom razgovoru prije dvadesetak godina za novine istaknula jedna stara purgerica, “novčanik sve tanji”, a kad “gospon” dođe po hlače kod krojača, mora ih upariti s odgovarajućom košuljom, sakoom, cipelama, kravatom… Sve se to moglo riješiti kod starih obrtnika, ali danas se rješava na “Crni petak”, u gotovo ponižavajućoj jurnjavi za popustima.

I da, te 80-te su, kako je sjajno jednom zapisala jedinstvena modna novinarka na ovim prostorima, Ana Lendvaj bile posebne. “U Zagrebu sredinom 80-ih godina u modi je MODA. Više no ikada moda traži i s uživanjem troši maštu koja se više ne kupuje negdje drugdje. Jer moda se napokon događa ovdje!“
E, da u Zagrebu je tad stanovala MODA. I jedan Branimir.
Počivao u miru g. Branimir.

Autori: PoslovniFM redakcija Foto: Branimir, krojačko-trgovački obrt

Objavljeno 31. siječnja 2022. Sva prava pridržana @PoslovniFM.