Zagreb, 6. listopada 2020. (Grad Zagreb) – Dječja bolnica Srebrnjak s današnjim datumom objavila je otvoreni postupak javne nabave za izradu izvedbenog projekta i izvođenje radova izgradnje nove zgrade Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM). Ovime je trenutno najveći regionalni infrastrukturni projekt iz područja znanosti i zdravstva ušao u iduću fazu provedbe, a ukupna procijenjena vrijednost navedene nabave u neto iznosu je 164.536.039,37 kuna. Cjelokupan iznos navedene faze projekta će biti financiran iz EU fondova.

Dovršetkom projekta te izgradnjom i opremanjem nove zgrade koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom Dječje bolnice Srebrnjak omogućit će se provođenje organizacijske reforme Dječje bolnice Srebrnjak iz pedijatrijske bolnice u klinički istraživački centar i polikliniku specijaliziranu za dječje bolesti, što će omogućiti jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) te suradnju znanosti i industrije na interdisciplinarnim istraživanjima.

Sukladno propisanom postupku rok izvršenja ugovora o javnim radovima i uslugama izrade izvedbenih projekata je 22 mjeseca, s očekivanim početkom u ožujku 2021. te završetkom u siječnju 2023. godine. Kriterij odabira ponude u ovom postupku javne nabave je ekonomski najpovoljnija ponuda na temelju cijene i kvalitete koju određuju iskustvo stručnjaka te jamstveni rok.

„Pokretanje nove faze projekta dokaz je kako ulažemo maksimalne napore u osiguravanju što brže i kvalitetnije realizacije projekta te kako smo svim snagama stali iza projekta koji ima nemjerljiv značaj za hrvatsku znanost, ali i zdravstveni sustav.“ – istaknuo je povodom objave natječajne dokumentacije ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. sc. Ivo Dumić – Čule.

Imenovan novi Upravni odbor Dječjeg centra za translacijsku medicinu

Ovog je utorka imenovan i Upravni odbor Dječjeg centra za translacijsku medicinu. Sedmeročlani Upravni odbor imenovan je u svrhu ostvarivanja funkcionalnog modela implementacije projektnih aktivnosti, a sastavljen je od eminentnih hrvatskih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u području zdravstva i znanosti i međunarodnom prepoznatljivošću.

U Upravni odbor ovog strateškog projekta na prijedlog ravnatelja, uz potvrdu Upravnog vijeća imenovani su: akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb, voditelj Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, istraživač na brojnim međunarodnim kliničkim studijama te autor više od 330 znanstvenih članaka; akademik Slobodan Vukičević, član Svjetske akademije znanosti i umjetnost te voditelj dva velika znanstvena projekta u translacijskoj medicini financirana od strane Europske komisije. Vodio je laboratorij na National Institute of Health u Washingtonu i autor je preko 200 znanstvenih članaka koji su citirani više od 10.000 puta.; prof. dr. sc. Boris Brkljačić  redoviti je profesor i prodekan za znanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Trenutni je predsjednik Europskog društva radiologa te utemeljitelj referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za multidisciplinarni ultrazvuk u medicini; prof. dr. sc. Mladen Merćep, direktor Odjela za translacijska istraživanja u MedILS-u, od 2010. do 2012. godine voditelj odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak te je osmislio projekt CCTM; prof. dr. sc. Stjepan Orešković, redoviti je profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, bio je savjetnik Svjetske banke, Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije u brojnim projektima. Predsjednik je Savjeta Centra za istraživanje i promociju najboljih zdravstvenih praksi te kao glavni istraživač vodi znanstvene projekte međunarodnog karaktera; prof. dr. sc. Jurica Vuković, pročelnik Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagrebi doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice „Martin Horvat” u Rovinju sa znanstvenim djelovanjem na Kuopio University u Finskoj. Četiri puta je proglašen najboljim mladim znanstvenikom od strane Finskog društva za vertebrologiju te  dvostruki dobitnik njihove godišnje nagrade za znanost. Pozicionirao je bolnicu Rovinj kao jednu od bolnica u RH s pozitivnom neto dobiti.

„Novi članovi Upravnog odbora su na moj prijedlog potvrđeni od strane Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, a vjerujem da upravo njihova imena, titule, ali prije svega praktično znanje te iskustvo najbolje govore o ozbiljnosti ovog tijela, kao i odgovornosti ljudi koji vode cjelokupan projekt. Ovako snažna imena dodatna su garancija kvalitetne i stručne provedbe svih nadolazećih faza projekta izgradnje Dječjeg centra za translacijsku medicinu prema najvišim standardima.“ – zaključuje ravnatelj Ivo Dumić-Čule.