Uvijek je u životu izazovno prihvatiti ono što nismo htjeli. Tu su najveći, kvantni skokovi, temelju kojih učimo svoje lekcije, ocijenila je u razgovoru za PoslovniFM Sonja Runkas, pokretačica 1moment programa i executive coach.

– Svatko od nas je puno više od onoga kako nas drugi doživljavaju. Nema čarobne formule za biti sretan, jer svatko je osobni kreator svoje sreće. Uz podršku se dolazi do spoznaje koji je recept sreće za svakog ponaosob, istaknula je Runkas. Dodala je da ono što mislimo, vidimo, osjećamo s našim osjetilima je jedna percepcija, a pogledamo li ono dublje, što ne poznamo, je ono što nam vrti život. I kad sebi dopustimo i dublje zaronimo, vidimo kakve su dubine, kakvog svog blaga ima u skrivenim škrinjicama, koje onda izroni u nekom trenutku.

– Pronađi sebe, jer svi ostali su zauzeti, poruka je Runkas, koja je, kako sama kaže, danas puno svjesnija od faze kad je prije 20 godina mislila da sve zna, ne voli moranja, iako ih se nekad mora i treba u životu prihvatiti, jer su to životne lekcije. Cjelovit, inspirativan podcast Medijator, kojeg uređuje i vodi Srđan Šimac, poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Na tvrdnju urednika Šimca kako smo zapravo odgajani za sustav, ugurani u neke ustaljene tračnice, odnose, primjerice ne budi drugačiji, ne budi crna ovca, ne ističi se… te kako pomiriti te zahtjeve društva i okoline pomiriti s unutarnjom posebnošću, Runkas odgovara da su upravo to izazovi osobnog razvoja i rada u i na sebi.

– Lako je ići tamo gdje idu svi. Mnogi ljudi, slikovito rečeno, sjednu na krivi vlak i nikako ne izlaze na prvoj stanici, iako su svjesni da su u pogrešnom vlaku, kazala je Runkas. Urednik Šimac je dodao da pritom vrijeme curi, živimo na odgodu čekajući bolje vrijeme.

– Život stalno stavljamo na čekanje. Jedan moment je, jedan trenutak u kojem je moć transformacije i to prihvatiti. Ono što je sutra je neizvjesno, pitanje je hoće li se išta sutra dogoditi, naglasila je dodajući da će sutra biti prošlost ovo što je u odnosu na sadašnji trenutak.

– Čar života je shvatiti da su svi potencijali u tebi, u svakome od nas. I da u svakom trenutku mi smo koji donosimo odluke. I izbore. I ako ne donosimo to je isto izbor da ne donosimo odluku. Nema varijante da će netko drugi to učiniti, naglasila je Runkas u razgovoru sa Srđanom Šimcem koji je zaključio kako nitko neće ostvariti naše osnove osim nas samih.

Autor: Srđan Šimac Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 24. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.