Ljudi se ne odlučuju na poduzetničke pothvate zato što svi, barem velika većina po mom iskustvu, žele ostati negdje gdje im je sigurno. To nije bilo nešto što me osobno zadovoljavalo, htio sam krenuti putem vlastitog biznisa i nakon samo godinu rada za druge, odlučili smo krenuti samostalno. Naravno, na početku nije bilo lako, nije bilo jednostavno. Naravno, strah postoji i to je ta nekakva kultura straha koja je kod nas posebno izražena, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Ivan Orač, suvlasnik i direktor Genius Consultinga.

Podijelio je i sa slušateljima zanimljivu anegdotu vezanu uz odluku o pokretanju biznisa. Njegova mama, koja je naravno naučila iz nekih bivših vremena kako je najbitnije ići na sigurno, primati plaću, čekati mirovinu i onda što Bog da, doslovno je plakala nakon za nju nezamislivog trenutka da je sin dao otkaz, na dan kad je potpisao ugovor na neodređeno vrijeme te odlučio ipak samostalno raditi.

U razgovoru s urednikom Sandrom Kraljevićem, Orač je govorio ne samo o poduzetničkom putu, već i iskustvima dosadašnjeg djelovanja, mogućnostima poduzetnika posebno u dijelu poslovnog i financijskog konzaltinga te korištenja EU fondova, što je djelokrug rada kompanije. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

nastao Genius Consulting?

Genius Consulting osnovali su prije sedam godina Marin Vučemilo i Orač, nakon godine dana priključila im se Monika Kordić, tako da upravu čini taj trojac.

Kao jedno od čestih neshvaćanja prilikom pripreme za natječaje za EU fondove je status prihvatljivosti, odnosno uvijek poduzetnici ostanu zatečeni situacijom da za EU natječaje niste prihvatljivi jer ste u zadnjih šest mjeseci bili 30 i više dana u blokadi. I naravno, odmah postavljaju pitanje zašto oni koji imaju, bez obzira na razloge, probleme u poslovanju, ne mogu dobiti, a oni kojima tako i tako ide super, dobivaju još i više.

– Tu je ključ neshvaćanja, jer je ideja EU fondova da oni koji su uspješni postanu još uspješniji. Preduvjeti su jako važni. Jedan od ključnih problema je da nam se korisnici javljaju prekasno. Natječaji se otvaraju i zatvaraju se relativno brzo, a javljaju nam se nespremni, jer se projekt ne radi kad se otvori natječaj, nego daleko prije. Svi koji planiraju bilo što iskoristiti od bespovratnih sredstava – što prije se javite konzultantu koji bi od početka dakle već počeo raditi na tome i na preduvjetima kako bi netko danas-sutra mogao aplicirati i uspješno povući određena sredstva, savjetuje Orač.

– Druga bitna, možda najveća greška koju smo primijetili u dosadašnjoj karijeri je da poduzetnici jednostavno dovoljno ne shvaćaju obveze koje nosi korištenje bespovratnih sredstava. Kod prijava su potrebne investicijske studije, poslovni planovi i slično, temeljem kojih se dobivaju određeni bodovi i to postaje ugovorna obveza. Dakle, ako ste projicirali nekakve prihode u narednih 10 godina, zapošljavanje u narednih 10 godina i slično, vi morati iza toga stajati. I ostvariti. Dakle, nema razbacivanja brojkama da bi umjetno stvarali nekakvu financijsku održivost samog projekta, ističe Orač.

Izazovi dakle često kreću ne kada je prijava pozitivno ocijenjena nego kada projekt krene, ustvrdio je urednik Kraljević, a Orač potvrdio nagladivši i da

– Nije nevažno poznavati i djelatnost, branšu projekta. Nije presudno, ali meni, koji sam diplomirao agrobiznis i ruralni razvoj na Agronomskom fakultetu, logično je da se bavim natječajima koji su vezani za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i akvakulturu. Istodobno, poznavanje problematike, poznavanje samog tehnološkog procesa definitivno mi puno znači, napomenuo je.

– Ne bojati se straha znači ne dozvoliti tom strahu da te zabije u stolac, da ti ne da djelovati. Kreni! Taj strah ne pokušavaj riješiti, jer ga se nećeš riješiti nikad, nego jednostavno prihvati da je taj strah uvijek s tobom prisutan, nosi ga, ali ne dopusti da te previše obuzme. Ne možemo samo razmišljati što će biti sutra. Ključno je da živimo ovdje i sada, u ovom trenutku, dajemo sve od sebe i plivamo dalje, a za 10 godina ako se dogodi da se raspadne cijeli sustav onda ćemo razmišljati što ćemo dalje. I sam sam uspio taj strah minimalizirati i gurati dalje. Iako uvijek prisutan, taj strah je postao moj partner u poslovanju, iskrena je poruka Ivana Orača i mladim osobama, ali i svima koji se razmišljaju ili planiraju otisnuti se u poduzetničke vode.

Autori: Sandro Kraljević i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 13. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM