Proaktivnost je strašno važna. Jednostavno treba preuzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti se, napraviti nešto, krenuti od sebe. Ako samo čekamo, ako smo reaktivni – jednostavno pomaka nema. U selekcijskim postupcima proaktivnost je sigurno jedna od crta koju jako tražim od kandidata, to je nešto što ću uvijek prepoznati kao veliku kompetitivnu prednost kada prepoznam da netko to ima u sebi, a to će, sigurno, biti veliki plus pri izboru, istaknula je u razgovoru za Poslovni FM Dunja Firšt, direktorica sektora Ljudski resursi Kauflanda.

– Ljudi često misle da je sve u novcu, u tome kakav netko vozi službeni auto, koliko je visoko hijerarhijski pozicioniran, kakve benefite ima itd. Za motiviranog zaposlenika je jako važno da su plaća, uvjeti i sve ono što uz to dolazi, na nekoj dobroj razini i da zadovoljava naše potrebe, da je zapravo odgovor na to koliko zahtjevan posao radite, odnosno da imate neki omjer toga što dobijete. Međutim, to sigurno nije nešto što će vas dovesti na neku visoku razinu motivacije i do nekih posebnih uspjeha, jer se svi na neke uvjete vrlo brzo naviknemo i to, sigurno, nije neka motivacija koja nas vodi prema nekom većem cilju. Motivaciju možemo najbolje pronaći zapravo unutar sebe. Naći neke motive unutar sebe, postaviti si neke ciljeve i onda krenuti po putu prema ostvarenju tih ciljeva, iskreno će Firšt, u razgovoru s Tanjom Puretom, urednicom emisije Psihologija uspjeha. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Na uredničin upit mogu li se ljudi, pojedinci, probuditi, Firšt odgovara kako definitvno mogu.

– Jako važno je i u kakvom timu radite, kakve ljude imate oko sebe. Ako imate par članova u timu koji su takvi, jednostavno oni će malo povući ekipu sa sobom koja možda nije baš previše motivirana. Pogotovo menadžer, rukovoditelj, tu igra izuzetno veliku ulogu, jer mora znati prilagoditi svoj stil i, posebno, u svakom članu tima pronaći ono nešto s čime može kod svog kolege ili kolegice probuditi taj žar, zanos iliti engagement – posvećenost, napominje Firšt.

– Ljudski resursi moraju biti kvalitetna podrška biznisu. Ljudski resursi ne postoje zato da bi radili neke fora edukacije i tako neke stvari. Mi se moramo zaista potruditi biti konkretni, pokazati koju dodatnu vrijednost dajemo za naše zaposlenike, za naše poslovanje, za upravu na nacionalnoj razini, na internacionalnoj razini, time se vide konkretni pokazatelji, konkretni rezultati koje je HR napravio. I onda, kada dobijete neki feedback, da to ima smisla, to je dobro ili naš HR radi to, kako je dobra inicijativa…. to znači da radimo dobar posao, mišljenja je Dunja Firšt.

U grupaciji Kaufland postoji jedan moto kojeg često citiramo, a to je: „Tko ne postaje boljim, prestaje biti dobar“ i to zaista kod nas vrijedi. Znači, jednostavno ne možemo si dopustiti živjeti na nekoj slavi, poljuljani planovima kao ma sada to ide, mi smo to pokrenuli i bit će to ok. Ne! Mi stalno gledamo što može drugačije i što može bolje, poručila je na kraju razgovora za Polovni FM Dunja Firšt.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PolovniFM

Objavljeno 11. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM