Izazovi se u pravilu sami pojavljuju. Izazove rijetko na neki način samostalno kreirate, a prilike zapravo sami stvarate. Idealna situacija je kada izazove počnete pretvarati u prilike, to je na neki način poželjna situacija. Lako je biti dobar menadžer kada su okolnosti dobre i kada svi na neki način dobro funkcioniraju, međutim kvaliteta upravljanja dolazi do izražaja upravo u izazovnim i teškim situacijama, a sposobnost menadžmenta da te izazove pretvori u prilike zapravo je gamechanger. Tu se događa promjena koncepta i promjena ponašanja koja može kompaniju dignuti na višu razinu, istaknuo je za PoslovniFM Ivan Ostojić, član Uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d. i budući član Uprave Podravke, dodajući da je tada svaki sljedeći izazov sve lakši i lakši.

A upravo Wüstenrot je kompanija koja je u kontinuitetu ulagala i u odnose s tim ljudima. To ljudi osjete i sudjeluju u izgradnji kompanije i ostvarivanju rezultata. Kada podijelite odgovornost sa suradnicima s ciljem ostvarenja kvalitetnih rezultata, onda to većina zaposlenika dobronamjerno prihvati i vuče naprijed – s ciljem da budemo što bolji kao organizacija, kao kompanija te da svi dionici u tom procesu budu sretni i zadovoljni, dakle i vlasnici i klijenti i zaposlenici, istaknuo je Ostojić u razgovoru s Tanjom Puretom, u emisiji Psihologija uspjeha.

– Menadžer ne mora biti savršen, citirat ću Stevea Jobsa. Mora imati niz kvaliteta. Ali ključna komponenta dobrog menadžera i lidera je karakter odnosno, po mom, loš čovjek ne može biti dobar menadžer! To je, hajdemo reći, životna filozofija. Ako ste pritom lider ili ako ste wanna be lider, onda morate biti u stanju mijenjati sebe tijekom vremena i mijenjati ljude oko sebe, naglašava Ostojić. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Kada pogledam kompaniju prije 20 godina i danas, vidljiv je strahovit napredak i razvoj kompanije. Samo po sebi to je veliko postignuće jer smo uspjeli pomaknuti kompaniju koja je u jednom trenutku bila, kako su nam govorili, stručnjak za stambenu štednju, u danas jednu od najprofitabilnijih kreditnih institucija na cjelokupnom financijskom tržištu u Republici Hrvatskoj. Podsjećam da smo prvi tržištu ponudili stambene kredite s fiksnom kamatnom stopom i rokom otplate dužim od 20 godina. Bili smo i pioniri i kod prodaje financijskih proizvoda, pa smo prije desetak godina prvi počeli primjenjivati fokus prodaje na klijenta, a ne na produkt. I još nešto. Pionirski također. Već nekoliko godina vrlo intenzivno financiramo rješavanje stambenih pitanja hrvatskih građana koji su zaposleni u inozemstvu. Oni kupuju nekretnine u Hrvatskoj, tako ih na neki način vežemo za domovinu, iako su privremeno odselili i sudjelujemo u tom, svojevrsnom procesu vezivanja osoba koje su iselile iz Hrvatske s Hrvatskom, naglasio je Ostojić.

Na upit o izazovima tijekom 20 godina rada, Ostojić je kao najteži izazov izdvojio situaciju prije desetak godina, kada su vlasnici u jednom trenutku razmišljali o povlačenju iz tog biznisa, potaknuti političkom odlukom kojom je kompletan sustav stambene štednje doveden u pitanje, ukidanjem državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju, a to je upravo biti ključan prodajni argument.

– Imate situaciju u kojoj vlasnik ne vidi budućnost za kompaniju i rado bi se povukao, a onda ga vi kao menadžer motivirate da to ipak nije kraj, kako se treba još malo strpjeti, pričekati i vidjeti kako ćemo stvari pokrenuti. I tada je najveći izazov u poslovanju bio mobilizirati ne samo zaposlenike, već i poslovne partnere. Situaciju smo okrenuli u svoju korist i riješili se tog državnog poticaja kao ključnog prodajnog argumenta. Pronašli smo druge niše i prilike za prodaju te nakon toga smo nastavili vrlo, vrlo uspješno poslovati dalje. Svjestan sam da je većini kompanija situacija s COVID-om bila najveći izazov u poslovanju, no mi smo to vrijeme prebrodili vrlo jednostavno i bez nekih velikih poteškoća. Imali smo vrlo kvalitetan portfelj klijenata s kojima smo pronašli zajednički jezik, dajući im mogućnost ugovaranja moratorija otplate stambenih kredita, istodobno korisnici stambene štednje nisu povlačili depozite tako da je nama taj, drugima vrlo izazovan vremenski segment, bio zapravo jedno vrlo mirno i normalno razdoblje, pojasnio je Ostojić.

– Vizija je bitna, ali bitna je i ta energija te sposobnost motiviranja i objašnjavanje zaposlenicima kako je svaka teška situacija ujedno i prilika da izađemo još bolji i kvalitetniji te da su to prilike za rast, kako pojedinca tako organizacije. I to je to, prisnažio je Ostojić. Dometnuo je kako je kod zaposlenika vidljiva promjena ponašanja i promjena u samopouzdanju.

– Na neki način selektiramo zaposlenike koji su u osnovi ratnici, obožavamo izazovne situacije i u njima se najbolje snalazimo. Nama mir i nekakva stabilna situacija ne odgovara. Volimo teške izazovne situacije u kojima upravo najbolje od sebe dajemo u najtežim trenucima, ocijenio je Ostojić.

Na uredničinu tvrdnju znači li to da je i sam ratnik, Ostojić uz smiješak odgovara da je i sebi zadavao zadatke, ali imao i dobrog mentora.

– Imao sam sreću raditi u upravi s kolegom koji je bio sjajan mentor i još uvijek je, na neki način, a i ja sam osoba koja ima vrlo visoku samomotivaciju, pa onda nemam problema s pronalaženjem motiva iz nekakvih eksternih izvora, kazao je. Povukao je paralelu s djecom. Djecu razvijate tako da im dajete zadatke, ako im ne dajete zadatke ne možete ih razvijati. Tako je i sa zaposlenicima. Ako im dajete zadatke dajete im odgovornost, dajete im alate za organizaciju zadataka i onda se oni mogu razvijati, naglašava.

Ostojić je prije nekoliko dana imenovan članom uprave Podravke, funkciju koju preuzima 1. srpnja ove godine.

– Emocije su sjajne, pozitivne, nemam što skrivati. Značajan je to iskorak u mojoj profesionalnoj karijeri i, naravno, postoji pozitivna trema s obzirom na to da je Podravka sjajna kompanija, u kojoj ima puno izazova i posla. U nogometu i u menadžmentu ključno je staviti prave igrače na pravo mjesto, što je temeljni zadatak svakog menadžera. Podravka je jedna od najboljih kompanija u Hrvatskoj, zadatak je u biti vrlo izazovan, kratko rečeno odlične ljude učiniti još boljima. To je na neki način prvi cilj, prvi posao. Naravno, posao menadžera je i da detektira na neki način low performere, kao i da se optimizira rad timova, istaknuo je Ostojić za PoslovniFM, izražavajući i veselje što će biti u prilici sudjelovati u upravljanju Podravkom.

Emisija Psihologija uspjeha: Ivan Ostojić, pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 18. veljače 2022.