„Da, većinski udjel od 51 posto u Drugom planu sada ima jedna od najvećih svjetskih produkcijsko-distribucijskih sustava s najvećim katalogom izvan Sjedinjenih Država, njemački Beta Film. Kad su gledali papire, nisu vjerovali da sve, cjelokupan posao, radi četvero zaposlenih ljudi“, izjavio je za poslovniFM Miodrag Sila, jedan od dvojice suvlasnika tvrtke, u prvom intervjuu nakon ulaska stranog investitora u tu hrvatsku produkcijsku kuću. Tvrtka, u kojoj je drugi suvlasnik i suosnivač Nebojša Taraba, producent je niza uspješnih televizijskih serija kao što su „Novine“, „Uspjeh“ i „Mamutica“.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

„Nebojša Taraba i ja proteklog smo vikenda bili u Berlinu gdje smo finalizirali taj dogovor. Beta Film jedan je od najvećih njemačkih i europskih distributera i produkcijskih sustava, pa i u svjetskim razmjerima. Oni zadnjih nekoliko godina pokazuju tendenciju širenja i konsolidiranja europskoga tržišta. Oni to nazivaju Beta Europe Studios, iako se ne radi o nekretninama odnosno o klasičnom studiju, već o objedinjavaju kreativnih potencijala različitih regija. Tako da smo nakon Skandinavije i Španjolske došli i mi na red u ovoj regiji“, istaknuo je Sila u razgovoru s urednikom Goranom Šikićem, u emisiji Bizkultura.

Drugi plan, ističu, među prvima počeo je ozbiljnije promatrati produkciju televizijskih serija.

„Nekako se to poklopilo s globalnim trendovima kada je sve više kreativnog potencijala iz audiovizualne industrije počelo ići na televiziju, koja je u jednom trenutku postala i neko područje autorske slobode i lakšeg pronalaska financijera i lakše distribucije. Za razliku od, recimo, filma, koji se počeo zatvarati u blockbusterske sheme“, kazao je Sila.

No, do sadašnjeg statusa nisu došli tako lako.

„Postojimo već 15 godina i u tom razdoblju radili smo i kulinarske emisije, i neke reality showove kojih se sada sjećamo samo kad smo u iznimno raspoloženim situacijama. Ali to je sve dio našeg posla i profesionalnog sazrijevanja. Nismo došli do produkcije visokobudžetnih serija preko noći nego je to bio jedan proces“, napomenuo je Sila.

Među ranim radovima ipak valja spomenuti projekte koji su probijali granice televizijskog žanra. Primjerice, radili su docu reality show „Dvornikovi“ u kojem su snimali obitelj sada pokojne zvijezde domaće pop glazbe Dine Dvornika.

„Da, i na to smo ponosni. Taj projekt se poklopio s dolaskom RTL televizije u Hrvatsku, koja je u to vrijeme sebe pozicionirala kao ‘trend settera‘, a ne ‘market leadera‘, što se nama svidjelo. Imali smo sreću da smo s tim projektom tamo prošli i bio je vrlo gledan i uspješan. Nakon toga išla je još ‘Policijska patrola Split’ koja je isto bila velik hit. Još smo radili nakon toga kulinarski show ‘Kod Ane’ i mislim da su to bili zadnji projekti koji nisu bili dramske serije. Početak ulaska u dramske serije bio je težak, moram reći“, otkriva producent Sila.

Osnivači produkcijske kuće Drugi Plan, Nebojša Taraba i Miodrag Sila, potekli su iz novinarske branše i u njihovim projektima vidljiv je društveni angažman u temama koje su obrađivali. Jesu li te teme, koje nas sada okružuju, bile mamac da budu prepoznati i u međunarodnim okvirima?

„Mi isto tako to volimo gledati. Pratili smo kao novinari različita područja, pa i politiku, pa je to sigurno dio toga. Naravno, televizija ima svoje zakonitosti, serije moraju prvenstveno biti gledljive i zabavne na određeni način, ali nama je uvijek ostala važna neka poruka projekta. Kad razmišljamo o projektu, uvijek bismo dosta vremena utrošili pričajući o tome što taj projekt predstavlja. Imali smo sreću da se to vani prepoznaje. Mada, sad sam u Berlinu razgovarao s kolegama iz Rusije, koji također u svojim projektima žele izraziti određeni ‘statement’. Možda je tome tako jer je kod nas uloga medija da tumači stvarnost nekako pala u drugi plan, pa na to mjesto dolaze neki umjetnički oblici stvaranja. Tako se sad tu televizija nametnula kao mjesto gdje se nešto može pokušati reći“, ispričao je gost Bizkulture.

Sada kada iza nas stoji jedna od najvećih distribucijskih kuća koja surađuje sa 130 zemalja u kojima prodaju sadržaj, onda će se koprodukcijski moment lakše dogoditi.

Ako se pogleda inozemno televizijsko tržište, čisti „crime story“ još je uvijek neprikosnoven, bez nekog velikog društvenog angažmana. Kakve su reakcije inozemnih gledatelja?

„Naše serije vani prepoznaju. Recimo, s „Novinama“ smo jako prepoznati i hvaljeni u Latinskoj Americi. U Argentini smo izašli u svim vodećim magazinima i dnevnicima s odličnim kritikama. Valjda i njihova društva proživljavaju slične probleme s medijima kao i mi. Zanimljivo, bili smo s „Novinama“ u Ženevi na jednom festivalu i jedan švicarski novinar pitao nas je nakon odgledane serije: ‘Ali dobro, kad taj tajkun kupi te novine, onda će čitatelji znati da je on to kupio iz nemoralne pozicije i onda neće vjerovati tim novinama.’ A mi mu kažemo: ‘Pa da, upravo o tome se i radi. Nažalost, tome je tako…’ Hoću reći, upravo te kulturološke razlike vidljive su u tome da sadržaj neki razumiju a neki ne. Ali s „Novinama“ smo imali sreću da je tema novinarska, pa nas je mnogo novinara iz Europe shvatilo i prihvatilo“, kazao je Sila.

Što će poslovni uspjeh realiziran suradnjom s Beta Filmom značiti u budućem radu Drugog plana?

„Osnovni posao Beta Filma je distribucija, ali s obzirom na to da se distribucija mijenja u korijenu zbog globalnih platformi, oni u zadnje vrijeme sve više rade u produkcijama i koprodukcijama. To nam je strahovito nedostajalo u Hrvatskoj. Ne u filmu, film to radi pod okriljem europskih fondova već dugo vremena, ali u televiziji nismo uspijevali napraviti nešto što bi probilo granice Hrvatske i regije. Mislim da bismo uz njihovu pomoć uspjeli sklopiti koprodukcijski projekti. Ako iza nas stoji jedna od najvećih distribucijski kuća koja surađuje sa 130 zemalja u kojima prodaju sadržaj, onda će se taj koprodukcijski moment lakše dogoditi. To je bio naš motiv zašto to radimo. Iako smo pokazali da je iz Hrvatske moguće doći do Netflixa i HBO-a, Nebojša Taraba i ja u jednom smo trenutku procijenili da ipak uz njihovu podršku možemo napraviti nešto veće. To ne govorim samo u poslovnom smislu. Naravno da će oni donositi ovdje servisnu produkciju, što je lijep posao, međutim, mi želimo pokušati pronaći temu oko koje bi se mogle dvije-tri televizije iz ovog dijela Europe naći, pa možda privući i nekog sa zapada, pa napraviti jednu veliku europsku seriju“, otkriva Sila.

Sada je u pripremi projekt romana Drage Hedla. Priča je temeljena djelomično na njegovom novinarskom radu otkrivanja maloljetničke prostitucije u Osijeku, zahvaljujući čemu je proglašen istraživačkim novinarom godine u Europi.

Kako mala nezavisna produkcijska tvrtka uspije proizvesti takva čuda?

„Mi smo u ovih 15 godina doživjeli dva bankrota, tri nervna sloma… Ne znam što bih rekao. Naporno je u smislu trčanja za projektom. Naš posao je projektni posao. Mi smo mala tvrtka, nas je četvoro zaposlenih. Kad se događalo ovo s Beta Filmom, oni nisu mogli vjerovali kako se to događa kad su gledali naše dokumente. Samo 2018. godine producirali smo u isto vrijeme drugu sezonu „Novina“ koja je unaprijed prodana Netflixu i prvu originalnu HBO produkciju na hrvatskom jeziku. Paralelno! Firma od četvero ljudi. Igrom slučaja, morali smo biti svestrani.“

„Novine“ koštaju po milijun kuna po epizodi. „Kad se to kaže, zvuči puno. Ali da je to podjela posla kakva postoji u njemačkoj ili talijanskoj produkciji, koštalo bi mnogo više. Mi to kompenziramo našom svestranošću, svatko od nas u televizijskoj produkciji obavlja nekoliko funkcija“, otkriva gost Bizkulture.

Miodrag Sila voli svoj posao. Voli sjediti na snimanju iza redatelja, ne da bi mu govorio što da radi već zato što ga fascinira cijeli taj posao. A jedan projekt se razvija, kaže, i po godinu dana.

Finalna treća sezona serije o politici, kriminalu i društvu bavi se pravosuđem. Snimanje serije završili su u Rijeci, a snimali su je ovog puta u ljetnom razdoblju tako da će gledatelji u posljednjoj sezoni imati priliku vidjeti vizure Rijeke „u novom svjetlu“. Prva epizoda posljednje sezone „Novina“ bit će prikazana na HTV-u 2. ožujka.

Objavljeno 28. veljače 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM