– Našu priču u svijetu poduzetništva i startupova započeli smo kao Thorondron. Fokus nam je bio na razvoju bespilotnih letjelica. Međutim, zbog novih tehnoloških napredaka, posebno u području umjetne inteligencije, te zbog povratnih informacija i ulaganja koja smo dobili od tržišta i krajnjih korisnika, shvatili smo da veći problem leži u analizi podataka. Stoga smo se sada usmjerili na obradu podataka i primjenu umjetne inteligencije u području bespilotnih letjelica. Naša pozadina potječe iz industrije dronova i bespilotnih letjelica, te se više ne fokusiramo na hardver, već na softver. Želimo pružiti novi način korisnicima bespilotnih letjelica da bolje razumiju podatke i donose informirane odluke na terenu, istaknuo je Domagoj Ćorić, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Arkensight.

– Ideja je stvoriti platformu koja omogućuje korisnicima, s bilo kojom opremom – bilo da su to dronovi, kamere ili senzori – da razumiju podatke na jednom mjestu. To možemo nazvati “single source of truth” – na jednom mjestu imate sve što vam je potrebno kako biste donijeli informiranu odluku. Trenutno radimo na stjecanju prvih klijenata i partnerstava koristeći naše znanje i iskustvo u razvoju dronova. Međutim, naš je fokus od sada nadalje primjena umjetne inteligencije u svijetu bespilotnih letjelica.

– Klasični problem u području hardverskih startup-ova je prevelika zahtjevnost takvih projekata koji zahtijevaju veliki utrošak energije, resursa i truda kako bi se postigla razina spremna za daljnju komercijalizaciju, stoga smo se orijentirali na softverska rješenja.

– Uz primjenu umjetne inteligencije, nastojimo transformirati način na koji dronovi i bespilotne letjelice percipiraju i djeluju na terenu, pružajući korisnicima detaljnije i korisnije informacije za donošenje odluka. Naš intuitivan softver funkcionira na način da se povezuje s video feedom ili izvorom fotografija s drona, prenoseći podatke na lokalnu platformu na prijenosnom računalu ili centralnom sustavu. Korisnici mogu lako postaviti ciljeve sustava putem jednostavnih promptova ili tekstualnog unosa, filtrirajući podatke prema svojim potrebama, primjerice prateći kretanje građevinskih radnika ili identificirajući specifične pojave, istaknuo je Ćorić u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska, kojeg uređuje i vodi Boris Živković. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Trenutno testiramo našu platformu kako bismo identificirali industrije i vertikale u kojima naše rješenje donosi najviše vrijednosti. Planiramo partnerska testiranja kako bismo rješavali stvarne probleme i dalje razvijali poslovni model i komercijalizirali našu platformu, dometnuo je Ćorić.

– Rješenje trenutno prolazi kroz faze testiranja i finalizacije, a prva prodaja usmjerena je prema javnom sektoru, posebno javnim službama koje se bave potragama za ljudima i upravljanjem kriznim situacijama. Rješenje je korisno u situacijama gdje je potrebno skenirati velike površine u hitnim situacijama. Paralelno s time, testiramo rješenje s partnerima iz industrije, uključujući inspekcije, građevinske inspekcije te ekološke agencije koje procjenjuju utjecaj gradnje na okoliš. Osim toga testiramo integraciju našeg rješenja s proizvođačima bespilotnih letjelica kako bismo poboljšali vrijednost njihovih proizvoda za krajnje korisnike. Također, radimo i s proizvođačima elektronike kako bismo testirali izvedivost naših algoritama na malim komadima elektronike koji se ugrađuju u letjelice, dodaje Ćorić.

– U konačnici, iako su izazovi i konkurencija prisutni, fokusiranje na specifične potrebe i brza prilagodba tehnologije mogu nam omogućiti da ostvarimo uspjeh u ovom sektoru, siguran je Ćorić.

Na upit kako je sve počelo, odgovara kako je sve krenulo prije nekoliko godina kada sam studirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, smjer zrakoplovstvo. Kroz jedan kolegij povezali smo se s profesorom Perom Prebegom, koji je vodio kolegij o osnivanju zrakoplova. Cilj tog kolegija bio je osmisliti bespilotnu letjelicu s društveno korisnom svrhom, umjesto da studenti jednostavno dobiju zadatak letjelica ili modela koje trebaju izraditi. Željeli smo raditi nešto što ima stvarnu svrhu i što možemo jednog dana realizirati. Odlučili smo se za bespilotne letjelice jer smo primijetili potrebu za specijaliziranim letjelicama prilagođenima određenoj namjeni, prisjetio se Ćorić.

– Ukupno gledajući, naši planovi za budućnost pokazuju ambiciozan, ali i realan pristup daljnjem razvoju tvrtke. Fokus na timu, testiranje u stvarnim uvjetima i identifikacija novih prilika za primjenu našeg rješenja ključni su elementi naše strategije budućeg rasta i uspjeha, zaključio je Domagoj Ćorić.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 22. veljače 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.