U turizmu je digitalizacija izuzetno bitna, no valja imati sve podatke koji su korisniku važni. Možete imati stranicu svog hotela, apartmana i napraviti je izgledom sjajnom, ali ako nemate mogućnosti i znanja kako tu informaciju širiti, kako da drugi portali to prenesu, onda niste ništa napravili. Naravno, pritom je iznimno bitno da se podaci stalno ažuriraju, jer digitalizacija nije samo hajdemo napraviti web stranicu ili mobilnu aplikaciju i sretni zaključiti – stavili smo informaciju, istaknuo je za poslovniFM Ivan Ilijašić, osnivač i direktor tvrtke Orioly.

Također, vidimo da se sve više razmišlja o virtualnim rješenjima. Primjerice kad je lockdown bio prošle godine, pokrenula se priča razvoja virtualnih tura i to je zanimljivo nekom gradu ili turističkoj zajednici koje imaju neki budžet, ali neka mala firma, koja radi šetnje gradom, ne može si priuštiti investiranje od možda desetak tisuća eura da bi napravila virtualnu turu po gradu, a zapravo ne znate hoće li ljudi to uopće koristiti. Tako da je to i diskutabilna priča, ocijenio je Ilijašić u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska.

– Kampanja „Digitalni korak” usmjerena je tvrtkama iz turističkog sektora koje nude usluge tura razgledavanja dvoraca, muzeja, tj. svima koji pružaju iskustvo na nekoj destinaciji. Orioly nudi takva digitalna rješenja, a riječ je o rezervacijskim sustavima kako bi se usluge mogle prodavati online. Temeljem našeg iskustva na stranim tržištima, odlučili smo napraviti iskorak u hrvatskom turizmu, svjesni da će i nastupajuća sezona biti nesigurna. Uvidjeli smo da naše turističke firme kaskaju u digitalizaciji i ovime želimo napraviti iskorak, gdje bi takvim subjektima dali mogućnost uvođenja digitalnih sustava za svoje proizvode, tako da turisti mogu rezervirati preko web stranica tvrtki, ali i raznih portala te preko turističkih zajednica. Mislimo da je za Hrvatsku to bitno u području tura i destinacija koje nudi. Hrvatska u tome kaska, no, budimo iskreni, nije to slučaj samo u Hrvatskoj jer i na drugim turističkim destinacijama ima takvih situacija. Na ovaj način želimo da naše turističke firme sve više uđu u proces digitalizacije. To je sada izazov jer prihodi su pali i ono što mi inače naplaćujemo kao uslugu – sada u periodu kada sve stoji mi ne želimo naplaćivati, želimo pružiti svima taj digitalni iskorak, pojasnio je Ilijašić.

– Primjerice, tvrtke koje nude razgledavanje gradova, muzeja, dvoraca… uz našu pomoć imaju priliku ugraditi online booking sustav koji im omogućuje prodaju putem svog weba, a isto tako da tu ponudu mogu distribuirati i na neke druge portale, čime otvaramo dodatne kanale prodaje i promocije. Bitno je znati da gost na godišnjem odmoru u prosjeku napravi sedam raznih rezervacija za usluge, ture. Turist, primjerice, u Istri odlazi pogledati neki kaštel ili na vožnju biciklom ili se vozi brodom, dakle prema istraživanju turist kupi u prosjeku sedam takvih usluga. Danas tek svaka peta turistička agencija ima nekakav rezervacijski sustav koji omogućuje da kada gosti dođu na njihovu stranicu mogu nešto i takvoga rezervirati. Stoga želimo pomoći, upravo sada, da naprave iskorak kada se sve prebacuje online i pokušava poslovati digitalno, pojašnjava osnivač Oriolyja.

Naš sustav povezuje domaće ponuditelje sa svjetskim portalima, poput Tripadvisora, gdje su tada izlistani njihovi podaci i proizvodi te je moguće direktno na njima napraviti rezervaciju s informacijama iz Orioly sustava tih tvrtki i obrnuto. Time se, naglašava Ilijašić, na taj način sprječava i mogućnost prevelikog broja rezervacija i neusklađenost podataka.

– Zadnje dvije godine usmjeravali smo pozornost je da takvo rješenje ponudimo turističkim zajednicama i samim destinacijama, jer je u interesu destinacija da se digitalizira turistička ponuda te objedini dostupnost ponuda.

Na upit o inicijativi Pametni turizam, Ilijašić pojašnjava kako je riječ upravo o mreži koju čine hrvatske travel tech tvrtke, koje udružene razvijaju inovativna digitalna rješenja s ciljem pametnog i strateškog upravljanja u turizmu. Krenulo je spontano od inicijative do osnivanje Udruge, gdje je trenutačno deset članova. Dugoročni cilj inicijtive Pametni turizam je poticati destinacije da prihvaćaju digitalne trendove te da su ih spremne implementirati u dugoročne strategije.

– Orioly je 2014. osnovana u SAD-u radi jednostavnosti osnivanja i jer smo radili neke projekte za vanjsko tržište, a nakon toga je već sljedeće godine osnovana tvrtka i u Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj, najviše smo prisutni u Nizozemskoj  Irskoj i centralnoj Americi, zaključio je Ivan Ilijašić razgovor za poslovniFM.

Objavljeno 19. veljače 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM