Bitno je stvoriti uvjete u kojima će biti profitabilno poslovati u poljoprivredi bez ikakvih poticaja, i kad se to postigne, onda je napravljeno puno za njezin razvoj i razvoj u cjelini. Potrebna nam je komasacija tj. okrupnjavanje, jer kod nas je zemlja cijenjena, ali bezvrijedna sa stajališta prinosa jer ne stvara dovoljnu vrijednost. Klima je dobra kao i zemlja, a kad bi se više investiralo, primjerice u navodnjavanje, tad bi došli do pozicije da govorimo o kvaliteti zemlje, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Jako Andabak, poduzetnik, koji nakon prodaje Sunca hotela i turizma, otkriva svoje planove za ulaganje u poljoprivredu.

Taj posao traži novi iskorak, u njemu povezujem mene iz djetinjstva, jer sam dijete poljoprivrednika i mog studija elektrotehnike. Pa je plan poljoprivrednu površinu koristiti u svrhu poljoprivrede, ali i proizvodnje električne energije. Mislim da se sinergijom to može odraditi, kazao je Andabak u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla.

Imam trenutno 500 hektara poljoprivredne površine koje obrađujem, tamo su uglavnom krave, pasmina šarole, a neko vrijeme sam imao i ovce. Taj dio slobodnog uzgoja daje svoje rezultate. Nije to nešto na čemu ćemo se obogatiti, ali to volimo, kazao je Andabak dodajući primjer naprednih poljoprivrednih zemalja. Tako, kaže, kad je nabavljao stado u Francuskoj za svoju farmu krava, spoznao je da, primjerice, jedna obitelj koja ima farmu s oko 50 do 100 krava osnovnog stada i koju imaju kroz nasljedstvo unazad 5 do 6 generacija, sama brine o svemu, uz korištenje svih tehnologija.

Želim se posvetiti i vinogradima, da dobijemo kvalitetnije vino i pouzdaniji prinos, te energije, kako bi investicija u nekom roku imala i povrat. Vinogradi bi bili prekriveni sa sunčevim solarnim ćelijama a usput će to biti napravljeno tako da se prati metodama stanje u listu, plodu, stabljici.. loze i na temelju toga bi se zasjenjivalo ili otvaralo suncu. Ili na vrijeme zaštititi od vremenskih nepogoda. Ja to radim s Agroekonomskim fakultetom i FER-om, gdje kombinacija ta dva znanja i upotreba tehnologija može dati rezultat. Mi, koji smo u tom projektu, vjerujemo da će rezultat biti dobar.

Paralelno s turizmom sam u jednom trenutku išao uložiti ponešto u poljoprivredu, prije svega da vidim što to znači, je li to profitabilna grana i je li moguće profitabilno raditi. Zaključak je zapravo kako to nije lagan posao, vrlo je izazovan i težak, a poljoprivreda bez ozbiljnih ulaganja u tehnologiju sigurno nije profitabilna, bez obzira na razne poticaje. Zapravo, teško onome tko živi od poticaja, a koje istodobno neki i zloupotrebljavaju, reći će Andabak.

Prodaja turističkog segmenta poslovanja

Jako Andabak nedavno je zaključio transakciju o prodaji svojih Sunca hotela tvrtki Eagle Hills Real Estate za oko 101 milijun eura. O tome se puno čulo, a poslovniFM je htio saznati i kako je unutar obitelji prihvaćena odluka o prodaji i jesu li bili svi suglasni, koji su planovi, je li uvijek imao uspjeha u karijeri, zašto je izašao iz osiguranja, pa sada i iz turizma…

Negdje prije 2,5 – 3 godine u glavi sam donio odluku o smjeru promjene zanimanja ili promjene onoga čime bi se bavimo. I kako sam nekad odlučio ući u turizam, tako sam i sad odlučio, s nekakvim odmakom, bez neke pretjerane žurbe, iz turizma izaći. Svi postavljaju pitanje zašto u ovom trenutku, no ozbiljni ulagač kojeg smo odabrali, razmišlja dugoročno, 20-30 godina unaprijed, pa nismo niti s postignutom cijenom ništa izgubili. Meni se svidio njihov pristup i planovi, što me dodatno motiviralo da to odradim, iskreno će Andabak.

Rekao je da je i obitelj bila složna u odluci, no prepričao je kako je jedino reakcija jedne unuke bila drukčija, i zbog njene želje za bavljenjem turizmom. No, sve četiri kćeri su se usuglasile o izlasku i traženju novog iskoraka.

Prodano je 14 hotela, no još ih je nekoliko i ostalo, kao primjerice hotel Kaj u Mariji Bistrici, Stubaki, Bizovačke.., u šali će, da ostane za unuku koja se želi baviti turizmom.

Prije desetak godina u turizam sam krenuo iz osiguranja, tada sam to doživio kao izazov. Mislim da smo dobro odradili posao u turizmu, a što je tržište i u konačnici priznalo, kroz potražnju za boravak u hotelima pa do interesa za kupovinu.  Od 14 prodanih, ključni su hoteli u Bolu, Tučepima, Brelima i Starigrad Paklenici. Vizija novog ulagača je dignuti većinu hotela na pet zvjezdica, što smo i mi imali u planu, pa tri hotela već imaju pet zvjezdica iako novi ulagač smatra da to može još bolje, a nešto hotela ostat će na četiri zvjezdice. Upravljanje hotelima ostaje unutar tvrtke, jer smo za to i bili osposobljeni, dakle, uprava i menadžment ostaje, pa i zaposlenici, napominje Andabak.

Po prirodi sam istraživač, zato sam i ulazio u nove pothvate, kaže Andabak. Završio je elektrotehniku, bavio se prvotno osiguranjem, pa ušao u turizam, a sada nastavlja jače s poljoprivredom.

Mene to čini zadovoljnim i sretnim. Pitam se bi li bio sretniji da sam ostao raditi u Končaru? Prije nego što sam trebao dobiti na poklon sat, za desetu obljetnicu rada, ja sam odlučio otići, tri mjeseca prije okruglih deset godina, svjesno i namjerno. Da sam ostao napredovao bih dalje u tvrtki, trebao sam ići za predstavnika u Irak, no zaključio sam da je pametnija promjena. Otišao sam u malu tvrtku, pa se usporedo bavio fundamentalnom fizikom. Onda mi je izazov bio osiguranje u koje sam krenuo,  gdje smo imali novi pristup poliklinika za zdravstvenu zaštitu, onda sam i to prodao u jednom trenutku i krenuo u turizam.

Bitno je da svatko odradi svoj dio posla. Danas u zdravstvu ima onih koji ne privrede niti pet, pa ni jedan posto svoje plaće. A istodobno su okićeni doktorskim titulama. A kolega njegov radi 150 posto ali dobije istu ili sličnu plaću kao onaj koji ne radi. I zato se sve mora početi pratiti tržišno. I hitna pomoć se može drugačije organizirati, pa mislim da bi se velik dio posla mogao odraditi u kući pacijenta, a mogu se i formirati timovi koji mogu obići pacijente.

Kaže da i je u svim svojim pothvatima imao i promašaja, jer uspjeha nema bez neuspjeha. Bilo je krivih odluka, koje su me koštale, ali to je sastavni dio poduzetništva, naglasio je na kraju razgovora za poslovniFM Jako Andabak.

Objavljeno 7. svibnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM