Provectus Capital Partners (PCP) dosad je ukupno investirao 50 milijuna eura u 11 investicija. Tri temeljne – Adria dental, Aviva i Keindl – su onda investirale u osam investicija. I to sve u godinu i pol dana. Samo iz tog podatka jasan je značaj private equity fondova (PE) za gospodarstvo, posebno malo i srednje. Svaka kompanija bi trebala imati neograničen rast, a kad dođe u fazu da je rast zaustavljen, ograničen zbog raznih faktora ili pak nedostaje kapitala i od banaka nema mogućnosti kreditiranja, tada je PE idealan partner. Da je bilo sličnih fondova ranije, danas bi u nas bilo puno uspješnijih kompanija, ocijenio je za PoslovniFM Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a. Pozvao je stoga kompanije da za novi razvojni iskorak razmisle o PE fondovima, čime će i svi stakeholderi biti zadovoljni.

– PE je i usklađen s osnivačem i s njim/njima ostajemo u partnerstvu, jer imamo iste ciljeve i interes. PCP može investirati od značajnih manjinskih pozicija do kontrolirajućeg većinskog vlasništva, i do 100 posto, što je bio i slučaj s preuzimanjem Avive. Naše prosječno ulaganje iznosi 10-15 milijuna EUR, a u društvima ostajemo u prosjeku 7 do 10 godina dok se ne ostvare razvojni ciljevi definirani pri ulasku. Nimo fokusirani na vremenski rok, nego na ciljeve i razvoj. Ulazak PE u neko društvo je istodobno i priznanje tom društvu, jer svaka investicija je rezultat dubinskog snimanja koje traje nekoliko mjeseci, istaknuo je Čičak.

– Planiramo širenje i u susjedne zemlje, jer želimo da naše tvrtke imaju regionalni profil. Vjerujem da ćemo kroz mjesec i pol dana imati i drugu investiciju u Sloveniji, istaknuo je Čičak u razgovoru s Lidijom Kiseljak, urednicom emisije Ritam posla. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Upitan kako je sve krenulo, Čičak odgovara kako je prva investicija PCP-a bila u Keindl sport, specijaliziranu tvrtku za maloprodaju i distribuciju s naglaskom na bicikle, odnosno električni bicikl.

– Kroz to ulaganje širili smo se i dalje, uloženo je u jednu kompaniju u Sloveniji, a i dalje imamo velike planove s Keindl sportom. Uslijedile su dvije akvizicije u zdravstvo – privatno zdravstvo i sektor dentalnih usluga. U privatnom zdravstvu smo kroz investiciju u polikliniku Aviva osnovali Aviva Medical Group, koja trenutačno u vlasništvu ima i ustanove – Specijalnu bolnicu dr. Nemec u Rijeci, Dijagnostiku 2000 te urološku polikliniku Uro centar.

– Ambiciozni smo u tom projektu, imamo u planu niz investicija u raznim fazama, negdje smo u pregovorima i za neke očekujemo brzu realizaciju te tako i daljnje okrupnjivanje u sektoru privatnih zdravstvenih usluga, istaknuo je Čičak.

– U dentalnom pak segmentu smo osnovali Adria Dental grupu, koja je danas vodeća i najveća po prihodima i broju zaposlenih u regiji, gdje ukupno 350 zaposlenih ostvaruje prihode veće od 25 milijuna eura. Investirali smo dakle u četiri tvrtke – prošli tjedan u Rident i Ridental iz Rijeke,  prije toga u Salonu u Splitu te u Arenu u Zagrebu. Uz te četiri dentalne poliklinike u vlasništvu imamo i četiri dentalna laboratorija, istaknuo je Čičak najavljujući i iskorak u regiji sa zdravstvenim uslugama.

– Ulaganje PE fondova u zdravstvo je vrlo rašireno u Europi i u svijetu, to je temeljna industrija u koje se ulaže. Čak i tamo gdje je javno zdravstvo bolje posloženo, istodobno se razvija privatni sustav jer je bitan i kao pokretač javnog sustava. Privatni sustav u zdravstvu nudi niz ušteda, poboljšava i podiže standarde, osigurava dostupnije usluge. Mi smo fond razvojnog kapitala i to je temeljna filozofija našeg poslovanja. Ulažemo u kompanije koje su uspješne, koje imaju potencijal rasta, a treba im dodatni kapital da realiziraju daljnji razvoj, prisnažio je Čičak.

– Prepoznali smo zdravstveni sektor kao vrlo atraktivan za ulaganje, ali i potrebu ulaganja jer je jako fragmentiran, puno poliklinika je osnovano i postoji potreba za konsolidacijom, a s druge strane potrebe za privatnim polikilinikama su sve veće, iz puno razloga, još je jednom istaknuo Čičak.

Urednica Kiseljak i Čičak, koji je nakon karijere u financijskom sektoru 2011. napravio iskorak osnivanjem Provectus Capitala, prisjetili su se kroz razgovor i samih početaka.

– Iz korporativnog svijeta sam odlučio izaći jer sam osjećao da je taj svijet prereguliran i rigidan, tj. nije udovoljavao onome što sam htio postići, kazao je.

Provectus Capital se bavio savjetovanjem kroz spajanja i preuzimanja, radio je i na investicijama te je u to vrijeme i pokrenuo sa suprugom tvrtku Optimapharme, koja se bavila kliničkim ispitivanjem, što je u stvari, kako kaže, bio prvi ozbiljniji poduzetnički pothvat. Potom je krenuo u osnivanje fonda, 2018. godine, koji je s radom krenuo 2020. godine i kojim upravlja Provectus Capital Partners. Odnosno, dvije godine su trajale pripreme za pokretanje fonda, što je u stvari i manje nego uobičajeno.

– Najteže je osnovati prvi fond, jer je pitanja i dilema najviše, a posebno u ovoj industriji gdje se ulagači obvezuju osigurati sredstva u kojoj samostalno vodite investicijsku politiku, naravno, uvažavajući kriterije dogovorene s investitorima. Proces je  kompleksan. Ulagači najviše ocjenjuju osobu koja će upravljati fondom, osnivače, reference, tim odnosno ima li već iskustva na sličnim poslovima i je li tim radio zajedno. Kriteriji su strogi i zato nije lako osnovati fond ovakvog oblika. Naš je zatvoren na 94 milijuna eura kapitala, unutra je 19 investitora, polovica su hrvatski, a ostalo strani institucionalni investitori – banke, mirovinska, osiguravajuća društva… Određeni postotak ulaganja imamo i mi kao osnivači. S tim novcem upravljamo i investiramo, pojasnio je Čičak.

Kod nas je bilo pokušaja osnivanja takvih fondova kroz primjerice fondove gospodarske suradnje, projekt koji nije najbolje završio. Stoga je i postojao deficit private equity ulaganja, posebno onih u male i srednje tvrtke. Za ulaganja od 30, 50 milijuna eura i više je bilo aktivnih fondova, ima ih i danas, ali je nedostajalo ulaganja malih i srednjih, tamo gdje smo se mi pozicionirali, istaknuo je Čičak zaključivši kako se tržište polako razvija, ali ima mjesta i za nove fondove.

Autorica: Lidija Kiseljak Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 10. lipnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM