Ono što nas tjera naprijed i što stalno od nas zahtijeva dodatne investicije ustvari je činjenica da imamo iznimno velik porast prometa. Naši korisnici sve više koriste razne data usluge. U 2019. godini prenijeli smo tri puta više podataka nego u 2017. Da nismo pokrenuli proces modernizacije, koji je sada završen, korisnici bi imali veliku degradaciju. Činjenica je da smo kroz modernizaciju ne samo uspjeli taj sav promet prihvatiti i prenijeti onamo gdje je trebalo, nego smo uspjeli i unaprijediti performanse mreže, istaknuo je, uz ostalo za poslovniFM Ivan Uremović, direktor programa modernizacije mobilne mreže Hrvatskoga Telekoma.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje

Gostujući u emisiji Tehnobiz, prije koronakrize, Uremović je u razgovoru s urednikom emisije Draženom Tomićem, vrlo detaljno opisao veliku modernizaciju koju je Hrvatski Telekom napravio posljednjih godina u mobilnoj mreži, naglasivši kako je to bio dugotrajan, vrlo složen i financijski izuzetno zahtjevan proces.

U modernizaciju je uloženo više od milijardu kuna i da je to ustvari najveća privatna investicija u Hrvatskoj u prošloj godini, što govori i o tome koliko je bio obiman i velik proces. Najavom dolaska 5G-a uvidjeli smo, kaže Uremović, da je nužno pokrenuti sveobuhvatni ciklus modernizacije koji bi za posljedicu imao i poboljšanje kvalitete današnjih usluga, ujednačavanje kvalitete preko ruralnog i urbanog dijela Hrvatske, a i stvaranje preduvjeta da nam bude jednostavniji i za korisnike bolji prijelaz na 5G.

Kroz modernizaciju kompletno su obnovljeni odašiljači, njih 2.200, opremom koja je sada pripremljena za dolazak 5G-a, a uz to kompletno su rekonstruirane lokacije. Obnovljene su i baterijske pričuve, kako bi svaki odašiljač mogao bez napajanja raditi još barem 4 do 5 sati, a na otocima i na teže pristupačnim područjima stavljen je baterijski backup od 12 sati, da stignemo eventualno postaviti agregate ako vidimo da je riječ o dugotrajnom ispadu električne energije, navodi Uremović.

5G se neće dogoditi preko noći, to neće biti neki klik kojim ćemo odjedanput biti na 5G-u

Gotovo šest stotina ljudi bilo je angažirano, oko 150 iz Hrvatskoga Telekoma, uz glavnog partnera – Ericsson Nikolu Teslu. I oni su morali angažirati dodatne izvođače iz cijele regije da bi bili u stanju odraditi tako obilan posao. I to je sve skupa operativno izvedeno kroz 20 mjeseci. Dakle od proljeća 2018. do kraja 2019. godine, istaknuo je Uremović.

Modernizacija se naravno i dalje provodi, jer potreba za modernizacijom mreže, za stvaranjem novih usluga, novih rješenja i svega novog što korisnici očekuju, zahtjeva kontinuirani angažman.

Prije modernizacije prosječna download brzina za naše korisnike bila je na razini 40-ak megabita u sekundi. Ona je sad prema relevantnim mjerenjima, prema crowd sourcing izvorima koje koristimo, dosegla 70 megabita u sekundi, reći će Uremović.

Treba jasno reći da se 5G neće dogoditi preko noći, to neće biti neki klik kojim ćemo odjedanput biti na 5G-u, ponajprije zato jer je i broj uređaja, odnosno pametnih telefona, još uvijek relativno malen. Naravno da će 5G imati mnogo industrijskih primjena, primjerice u zdravstvu. U Hrvatskoj se očekuje da bi sredinom ili pred kraj godine, možda ujesen, trebali biti raspisani natječaji za radiofrekvencijske spektre, što će biti preduvjet da se započne komercijalna upotreba. Hrvatski Telekom je uveo single run, dakle jedinstvenu mrežu za sve radijske tehnologije, kako za ove postojeće – 2G, 3G i 4G – tako i za 5G. Znači cijela mreža spremna je za 5G. Za Hrvatski Telekom uvođenje 5G-a evolucijski je proces. Neće se dogoditi odjednom i ne pretpostavlja izgradnju nove mreže nego nadogradnju postojeće. I ona će se događati postupno, dinamikom kojom i korisnici to budu trebali, pojasnio je razvojne etape Uremović.

Dakako da se 5G ne gradi za danas, 5G gradi se za sutra i doista očekujemo da će u sljedećih 7 do 8 godina, kroz postupne investicije i razvoj novih poslovnih modela, 5G zaživjeti kao tehnologija za koju ćemo reći da je mainstream. Zaključno, 2020. u pilotu smo, čekamo dodjelu spektra, a 2021. godina definitivno će biti prva godina u kojoj ćemo komercijalno prisutni u nekim gradovima u Hrvatskoj. Nakon toga, na temelju dinamike uvođenja novih terminala i na temelju dinamike uvođenja novih korisničkih načina korištenja 5G-a, intenzitet gradnje i implementacije 5G-a će se korigirati, rekao je na kraju razgovora za poslovniFM Ivan Uremović, direktor programa modernizacije mobilne mreže Hrvatskoga Telekoma.

Objavljeno 8. svibnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM