Hotel Academia zapošljava većinom mlade ljude, a nažalost, nekad i ne vidim rješenje situacije na tržištu rada. Naprosto je teško naći radnika na obostrano zadovoljstvo, da je on zadovoljan i s poslodavcem i uvjetima rada te da je istodobno poslodavac zadovoljan s njegovim radom, trudom, zalaganjem. Sve više sam mišljenja da ne trebamo inzistirati na oblikovanoj osobi, već da je daleko bitnije da osoba želi raditi i vremenom može postati vrhunski radnik, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Renata Puzić, direktorica Hotela Academia iz Zagreba.

Dodala je kako su veliki problem i preniske plaće u sektoru, iako nekada ni povećanje plaća nije jedino rješenje, jer su bitni i drugi motivacijski faktori, kao što su slobodni dani ili rad na atmosfera, odnosno radni uvjeti, što je danas svima također jako važno.

Na upit Gorana Rihtarića, urednika podcasta Turizam 385, Puzić odgovara kako je Hotel otvoren krajem 2016. godine, rekonstrukcijom bivšem trgovačkog centra. Počeo je rast, da bi poslovnu 2019. godinu završili s odličnim rezultatima. Poslovna 2020. godina trebala nam je biti najbolja godina u poslovanju, a sve je to poremetila pandemija i sve nas iznenadila. Pandemija nas je dosta poljuljala, kao vjerojatno i sve u turizmu, a vjerujem kako će 2023. godina biti bolja za nas i od 2019. Trend je nastavljen i u ovoj godini, koja je počela odlično, a poznato je da prva dva mjeseca za turizam u Zagrebu i nisu nešto popularni. To nam daje optimizam da bi i ostatak mjeseci, time i cijela godina mogla biti s odličnim rezultatima, istaknula je Puzić. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Sezona u punom smislu te riječi kreće nakon Uskrsa i da, termini za vjenčanja su nam gotovo popunjeni za cijelu godinu, ostalo je tek nekoliko termina krajem godine, uz smiješak će Puzić. Zanimljivo je, kaže, da se osim tradicionalnih petka i subote, vjenčanja održavaju i sredinom tjedna, pa i nedjeljom. A nisu više ni prazni ljetni mjeseci za svadbe, sve više imamo i svadbi u to vrijeme, kad nam dolaze i bukiraju gotovo sve smještajne kapacitete Hrvati iz dijaspore, naglašava Puzić.

Upitana što izdvaja hotel od drugih, Puzić odgovara kako je to sigurno lokacija na vrhu Tkalčićeve ulice, par minuta hoda od brojnih zagrebačkih znamenitosti, veličina soba od najmanje 27 četvornih metara te garaža koju hotel posjeduje, koja na 2 etaže ima 168 mjesta, čime se malo tko u centru može pohvaliti.

– Ulazak Hrvatske u shengensku zonu i uvođenja eura, dodatno će se pozitivno odraziti na poslovanje jer očekujemo više turista i poslovnih ljudi, gostiju koji dolaze upravo iz Europske unije, ponajviše Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, istaknula je Puzić.

Autor: Goran Rihtarić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 7. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.