Za njih su čuli i oni koje se izravno ne bave biciklizmom. Kompanija koja je osnovana 1998. godine i dobila ime po prezimenu osnivača, vrlo brzo je postala sinonim za biciklizam i biciklističku opremu, svrstavši se kao broj jedan distributer u Hrvatskoj. Nakon 20-ak godina, dogodio se i prvi slučaj da je jedan investicijski fond ušao u vlasništvo tvrtke u domaćem sektoru trgovine biciklima i opremom.

– Da, 2021. Provectus Capital Partners (PCP) društvo je prepoznao naš razvojni put, što je dovelo do partnerstva kojim Fond financijski podržava nastavak razvoja, širenja te novih iskoraka. To je bila i prva transakcija financirana iz PCP-ovog fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund), koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sklopu CROGIP programa, istaknuo je za PoslovniFM Ivan Binenfeld, član Uprave Keindl sporta. U razgovoru je sudjelovao i Dino Schatzl, savjetnik uprave.

Odmah po ulasku PCP-a, Keindl je preuzeo specijaliziranu trgovinu biciklima i biciklističkom opremom u Sloveniji, Energija Bikes, što je prva prekogranična akvizicija kompanije, naglašava Binenfeld govoreći o strategiji po kojoj je cilj postati i biti jedan od vodećih maloprodajnih i veleprodajnih trgovaca sportskom opremom u regiji.

– Imamo još budućih planova za akvizicije, ali o tome kad dođe vrijeme, objašnjava Binenfeld dodajući da je još ove godine fokus na hrvatskom tržištu, kao i slovenskom koji su svojevrsna domicilna tržišta tvrtke. Kroz ostala tržišta regije se šire i veleprodajom u kojoj je trenutačno 100 partnera s prisustvom i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Cjelovit, vrlo iskren i zanimljiv razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Na upit o sveprisutnom jačanju web shopova i online prodaje, Dino Schatzl odgovara kako se mijenjaju trendovi, ali da je Keindl i na početku bio pionir upravo u tome još od 2010. godine. 

– Po svim analitičkim pokazateljima možemo vidjeti da je Keindl najjači sportski retail web shop u domeni biciklizma. Zadnjih godina jača segment skijaške opreme, pa po ta dva segmenta brend postaje sve više prepoznat kod potrošača – ističe Schatzl.

Dodaje da je upravo osnivač Kristijan Keindl 1998. krenuo upravo sa skijaškom opremom, međutim kroz vrijeme su prepoznati i potencijali biciklizma.

U poslovni DNA kod Keindla utkani su biciklizam i skijanje, a krilatica next level potvrđuje tu točku diferencijacije. Keindl se trudi biti broj jedan izbor za sve kupce, a posebno za entuzijaste, naglašava Schatzl.

Dodatna točka su zasigurno zaposlenici, koji su ne samo prodavači, već pravi savjetnici – i amateru i profesionalcu, jer puno je tu detalja posebno kod kupnje tehnički složenog proizvoda kojeg će aktivno koristiti. Jer oni ne biraju 2 ili 20 minuta, oni biraju duže vrijeme, analiziraju, pitaju, traže i očekuju odgovore koje im mogu dati samo stručnjaci u tom području.

U Hrvatskoj je 5 poslovnica, a Binenfeld posebno izdvaja poslovnicu u Vitezićevoj u Zagrebu, koja je, kaže u šali, dnevni boravak biciklistima.

– Želimo se širiti pametno, ne želimo ulaziti u nikakve konfekcije, ali želimo istodobno napraviti distinkciju. To znači da smo broj jedan izbor za sve, od početnika bez predznanja kojima bicikl i skije predstavljaju samo sredstvo, do sportskih entuzijasta s visokim očekivanjima i ciljevima – naglašavaju Binenfeld i Schatzl. Važno je da se zna da je to hrvatski domaći lanac, da je hrvatski brend koji potiče biciklizam i bavljenje sportom.

Kao posebnost izdvajaju mogućnost koju su uveli prvi kao trgovina – bicikl  možete besplatno unajmiti na 24 sata kao gradski bicikl, testirati, vidjeti tehnologiju bicikala i koliko ona napreduje. Uveli su i Team Biking – organizirane team building vožnje za tvrtke koje svojim zaposlenicima žele priuštiti zabavu i boravak u prirodi.

O čemu je točno riječ te odgovore na pitanja poput “hoće li električni bicikli zamijeniti klasične” poslušajte u podcastu. Odmah.

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 10. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.