Duboko vjeruje da postoji bolja Hrvatska, poštena Hrvatska. Vrijedna i radna, uspješna, u kojoj se može živjeti i raditi i u kojoj su zadovoljni svi. I radnici. Zbog njih je i pokrenuo posebnu nagradu za radnike Mali svjetionik. Za revizora i financijaša, koji je sudjelovao u brojnim projektima, napravio je i značajan iskorak iz zone komfora i predvidivosti brojki, otvarajući jedinstvenu slastičarnicu u Zagrebu, primjer socijalnog poduzetništva i društvene odgovornosti.

Tvrtka Cinotti je osnovana 2005, danas je punoljetna, a prošli su, kako kaže, od nule do 200 zaposlenih, 150 u Zagrebu, 30 u Beogradu i 20 u Ljubljani.

– Razlog pokretanja i ulaska u poduzetništvo bila je s jedne strane premisa da ću time osigurati bolje uvjete života i imati više vremena za obitelj i sebe. Ujedno smo uvidjeli područje i okretanje malim i srednjim poduzetnicima kojima smo dali dodanu vrijednost da iz računovodstvenih informacija izvuku korisne savjete za upravljanje biznisom, istaknuo je Kristijan Cinotti, managing partner i direktor Mazars Cinotti tvrtke za računovodstvo i reviziju.

Godine 2012. sklapamo strateški ugovor s Mazarsom, francuskom kompanijom s danas 45.000 zaposlenih, čime se otvara pristup znanjima koja nama nisu bila dostupna i naravno širokoj bazi klijenata, u sklopu kojih i multinacionalnih kompanija koji djeluju i na ovim prostorima, pojasnio je Cinotti u razgovoru s Darkom Bukovićem, urednikom i voditeljem podcasta Vrijeme je za gospodarstvo. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Procjene poduzeća su vrlo složeno pitanje, područje u kojem su se događale vrlo loše priče. Procjena vrijednosti poduzeća polazi od toga koliko će u budućnosti neko poduzeće moći stvarati novčanih tokova, diskontiranih na sadašnji datum, istaknuo je Cinotti koji je bio donedavno i predsjednik Hrvatskog društva procjenitelja, u kojem je danas 200-ak stručnjaka. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Na upit kako procijeniti brend, računajući goodwill, Cinotti odgovara da ako je nešto brend to bi se moralo odražavati u financijskim izvještajima. Naveo je i primjer kupovine maskice za poznati brend koja je plaćena višestruko više, iako je kvaliteta vjerojatno ista kao i kod nekog noname proizvoda.

Pojasnio je postupak u prodaji poduzeća, navodeći primjer poduzeća Deltron iz Splita za koje je zanimanje pokazala švedska kompanija, pri čemu je na kraju postignuta win-win situacija, vlasnik je jako lijepo kapitalizirao svoj trud, zaposlenici su jako zadovoljni, a i on je ostao neko vrijeme tranzicije u tvrtki.

– Cijeli proces traje od 6 do 12 mjeseci, zna biti emotivan, jer primjerice nasljednici ne namjeravaju preuzeti, vlasnik se zasitio, pa može malo trajati pregovarački proces jer nakon prve, stiže i druga ponuda, pojašnjava Cinotti. Zato je važnost i ovakvih platformi, poput Poslovnog FM-a, gdje komuniciraju poduzetnici s poduzetnicima i gdje se mogu čuti uspješne priče.

Cinotti se posebno zalaže za puno vrednovanje rada i radnika, koje treba gledati kao najvrjedniji resurs svake tvrtke.

– Duboko vjerujem da nama u Hrvatskoj treba promjena vrijednosti, trebamo početi cijeniti poštenje i rad, radnu i poslovnu etiku. Uz bolju plaću rezultati i proizvodnja će biti bolji po zaposlenom, ljudi neće zabušavati na poslu, a istodobno poduzetnicima je firma onoliko uspješna i kvalitetna koliko su uspješni i angažirani naši zaposlenici. Zato je važno i da poduzetnici dožive transformaciju, preobrazbu, poštuju svog radnika dajući im plaće koje su dostojne za život, istaknuo je Cinotti.

U razgovoru za Poslovni FM Cinotti je detaljno obrazložio i svoj, donekle radikalan prijedlog promjena u školstvu i obrazovanje, jer bi ukinuo besplatno školovanje odnosno školarina bi se vraćala porezima i radom kako bi se spriječio odljev mladih ljudi. Istodobno se zalaže i za reformu zdravstvenog sustava i privatizaciju svega što se može privatizirati, ali ne na uštrb pacijenata.

I ne manje bitno, obrazložio je i razloge kako je otvorena slastičarnica Dolcinotti, u kojoj su zaposleni članovi Reto centra, bivši ovisnici koji su teško zapošljive osobe, koje su proteklu godine završavale za slastičare. Iznimna poduzetnička, društveno odgovorna i socijalno uključiva priča. Poslušajte netipičnog poduzetnika i njegova razmišljanja – PoslovniFM.

Cinotti je, temeljem svojeg iskustva i prakse, dao i tri savjeta poduzetnicima. Više u podcastu.

Autor: Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 10. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.